Jom Follow...

Wednesday, December 18, 2013

Badminton Championship 2013

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, sama merafaqkan syukur pada Allah kerana nikmat Islam, Iman, dan nikmat hidup di atas muka bumi Allah. Semoga kita semua sentiasa dalam barakah Allah, insya Allah Amin..

ok, imbas balik bulan lepas, merupakan bulan yang sangat memorable bg den, sebabnya bermacam pengalaman dan pengajaran yang Allah bagi kat den. Alhamdulillah. bermula dengan blok 12 yang memang dikatakan killer blok oleh dosen (lecturer) dan senior2, sekejap sahaja berlalu blok 12 selama 6 minggu. yup, memang susah dan hebat pelajaran di blok 12, sebab first time belajar pasal penyakit, parasit, pbl pun dah start banyak termasuk obat2 yang kena bagi, farmakologi, ilmu anak, mikrobe dan sebagainya, dengan bahan yang banyak dan tugasan, itu yang buatkan blok 12 ni sangat mantap. hee. Alhamdulillah, selesai blok 12, skrg kami di blok 13, mengenai tumbuh kembang (growth). den mohon doa moga2 kami semuanya lulus semua blok di sem 3 ni, bersih blok dan move on untuk next sem insya Allah amin.

ok, di tengah2 blok 11 tu, den dapat info dari kawan den yang ada pertandingan badminton open kat Universitas Indonesia, UI Depok, Jawa Barat. so, den decide la untuk join badminton ni, tapi den nk tunggu jadual blok 12 keluar dulu, takot2 nanti bentrok (serentak) dengan kelas, or praktikum, or exam. so, bila dah tengah2 bulan 11, dan dah masuk second week untuk blok 12, den baru teringat pasal badminton championship tu balik.

time tu 4 haribulan 11, den teringat kat pertandingan tu, den cek jadual blok 12 and tengok2, memang boleh untuk join dan tercetus dalam hati time tu, kalau ada rezeki, ada lah nk join, kalau takde rezeki, lain kali la kot. so, selepas solat magrib, den mesej la manager utk badminton championship tu untuk tanya boleh tak masuk lagi pertandingan ni. time tengah2 makan nasgor (nasi goreng) tu, manager tu reply mesej and kata, ye, pendaftaran masih dibuka. fuh, time tengah makan tu, Alhamdulillah, syukur sangat2 kat Allah, sebab Allah gerakkan hati den untuk try mesej manager tu.

then, den tanya lagi, bila tarikh last untuk daftar, since time tu dah maghrib kan, and manager tu reply, harini last day untuk daftar. fuuhhh, Alhamdulillah sangat2 den rasa, Allah gerakkan hati den untuk mesej dan tup2 haritu hari last untuk daftar, syukur2 sangat2 dipermudahkan Allah.

den balik rumah, and lepas Isyak, terus daftar on9, bookin untuk main single mahasiswa, guna nama ukrida tu. haha. Alhamdulillah setel daftar. esoknya 5.11 den bayar dan ready untuk pg Depok 17.11 untuk briefing. so, 17.11 tu den pg briefing kat depok and dapat jadual perlawanan. ada 68 orang pemain time tu and den sorang jek Malaysian. hee. semuanya kebanyakan dari kelab2 badminton dan wakil2 universiti masing2.

and bila den buka2 buku jadual, first match den ialah lawan dengan top 8 yang menang pertandingan badminton ni tahun lepas. haha, time tu berdebar rasa, first match kot, lawan top 8 dah. haha, time rasa, aish, takkan nak kalah awal kot. haha, so, memang berdebar, tapi nak buat macam mana, undi dah kena nama den. so, den sahut cabaran ni.. ceeeiii

so, hari den lawan, 24.11 hari khamis tu, den lawan petang. den datang lebih kurang sejam awal. so, den masuk dalam dewan nak tengok la macam court international ni. SubhanaAllah, perh, mantap kot, memang court international, lampu tak silau, memang macam kita tgok kat tv la court dia, dalam dewan tu ada 6 court. so, bila sampai giliran den, den pun masuk tempat lawan, tingkat bawah, den pun pijak la nak try2 court international. haha, memang lain la kalau main biasa2 kat intec or main kat ukrida ni. he.

den, bila tunggu2 punya tunggu, rupanya lawan den yang top 8 tu tak datang2 lagi, lepas panggil 3x oleh pengadil, last2 den diumumkan menang. yeahhh.. Alhamdulillah sangat2, pergi next round free.. haha, rezeki time tu, menang dengan top 8 tu, haha,

lepas tu, den lawan lagi untuk round 3, esoknya. sama jugak, den jumpa dengan pemain dari kelab badminton. so, mind set nya, kalau budak2 yang training kat kelab badminton ni, memang power la kan, plus, ayah dia pulak salah sorg jurulatih kat kelab tu. den dapat info ni dari seorang mak cik ni, dia pun bawak anak dia masuk pertandingan tu, mak cik ni antara orang yang minat badminton jugak la, and dia sangat baik and selalu bagi sokongan kat den.

so, den pun lawan dengan dia untuk harini, SubhanaAllah, main kat international untuk first time, best giler rasanya. haha, peluh lambat betul nk keluar. haha, so, den lawan dengan budak ni, 3 set ktrg main. first set dia menang mudah, second set den pulak menang mudah. last set tu, perh, dah jadi tumpuan dah ktrg time tu, sebab main lama sangat. haha, padahal takde lah mantap sangat pun. haha. lastnya Alhamdulillah, rezeki den jugak kali ini, den menang tipis, 25-23. Alhamdulillah sangat2, den masuk next round, round 4.

esoknya, masuk round 4, tinggal 16 orang jek daripada 68 orang yang akan bertanding. kalau lepas, akan masuk top 8, next top 4 and juara. so, time ni pun sama, den datang awal jugak untuk ready2 and panaskan badan. den pun masuk bila nama dah dipanggil. mulanya lawan den ni, rahmat nama dia, takde dalam court, so ingatkan boleh menang free lagi ni. haha, tapi last2 rahmat ni datang jugak. rahmat ni daripada Universitas Negeri Jakarta, (UNJ). so, bila lawan punya lawan, akhirnya den kalah mudah dengan rahmat ni. sangat mantap cara permainan dia, dan den pun sedar yang den masih belum sampai tahap macam tu lagi. akhirnya tamat la perjalanan den untuk badminton championship ni, sebab sistem dia kalah mati, so, den kalah di round 4, so, sampai situ jelah akhirnya.

Alhamdulillah, sangat2 best pengalaman main international game ni, banyak kisah2 yang terselit yang menjadi kenangan den, antaranya :

1. Perjalanan dari rumah nak pg depok ni tak de la jauh sangat, tapi memenatkan la jugak. den start naik bus Kopaja dari depan rumah sampai ke Citraland. lepas tu turun untuk naik bus way pulak pergi ke stesen Cawang. dari Cawang, amek tren untuk pergi ke Ui. so, route tu den ulang alik setiap hari sepanjang den bertanding. kurang lebih jalan dari rumah nak pergi sana jek dah amek masa 2 jam. so, sangat best pengalaman ni. hee

2. den masuk dengan tiket ukrida, tapi nama den kan Muhammad. so, wasit (refree)2 and player2 termasuklah makcik yang den jumpa tadi tu, dorg curioslah and lastly dorg tanya den, "kamu ini namanya Muhammad, kok universitasnya kristen.?", haha, so, time ni den explain la den dari malaysia, mahasiswa jek di ukrida, bukan masuk agama kristen pun, so, just amek tiket ukrida jek untuk join. he, den dapat lah jugak kenal dengan orang2 local kat pertandingan tu. sangat best time tu.

3. den first time masuk pertandingan ni, so, bila tengok player2 lain, semua set lengkap, baju memang ada nama kat belakng, tulis Indonesia lagi, memang nampak macam player negara masing2 la kan. tapi den pakai baju futsal time tu, haha, peraturan dia kena pakai baju sukan ada nama kat blkg, so den pakai la baju futsal. tup2, bila masuk round 3, tu, den kena panggil dengan ketua refree, kena tukar baju sebab tak sesuai, "kamu mau main badminton, bukannya futsal" haha, terus kena tukar baju lain, nasib baik ada baju lain time tu. and kne conteng nama den Muhammad, kat belakang baju tu, guna marker pen. haha

4. lagi satu, kalau kita tgok international game, dorang kan akan bawak beg besar2 dengan reket 2 3, pastu letak kat kotak tepi court tu, haha, den bawak satu reket jek, air and tuala kecik satu. haha, time tu rasa kecik and kelakar sangat la. haha, sangat2 tak proper kot, den tergelak jek sorang2 bila masuk court tu bawak barang2 tu, hehe.

5. den, bila masuk round 4, sebab dah kne tgur kan tak boleh pakai baju futsal, den pun pikir la, nak buat macam mana ni, baju memang dah takde, haha, last2, den amek baju hitam, den tampal jek nama den kat baju tu guna kertas. haha, kesian yang amat and malu jugak la. haha, tapi nak buat macam mana, itu jek cara yang tinggal, so terpaksa la, haha. den tersipu2 malu masuk court time lawan last tu. haha.

6. he, Alhamdulillah, selesai pertandingan tu, den pun fokus balik untuk blok 12, sebab habis jek minggu tu, terus exam. haha, so, semoga nilai akhir nanti, den and kawan2 batch 2012 semuanya lulus semua blok and masuk next sem. Amin..

den sangat2 berterima kasih pada mak abah, family, abg majdi dan kawan2, termasuklah kawan den ukrida, senior den yang tolong jadi coach untuk den, free2 jek, haha, tq sgt2, sebab sentiasa support den and akhirnya den dapat rasa pengalaman masuk pertandingan international macam ni. Alhamdulillah.

so, harini cuti, insya Allah lepas ni akan cuti 2 minggu, masih plan lagi nak pergi jalan2 mana, since kawan2 ramai yang akan balik Malaysia, kirim salam rindu pada Malaysia. haha. insya Allah akhir bulan 1 nanti kita jumpa ea Malaysia.

sebelum tu, ayat untuk kali ini, surah Al - Araf, 179. sama2 kita tadabbur.. :)

Dan sesungguhnya Kami. jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahaminya dengannya (ayat-ayat Allah) dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keEsaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai. 

sekian dulu untuk kali ni, jazakallahu khaira khathira.. salam mujahadah, Assalamualaikum. :)

Friday, November 1, 2013

indonesia season 5

Bismillah..

Assalamualaikum.. Alhamdulillah.. masih bernyawa, dikurniakan nikmat hidup, Islam, Iman dan tak terhingga nikmat Allah itu.. Alhamdulillah syukur..

so, harini 1.11.2013, hari jumaat, cantik tarikh tu, ahaa, mungkin menjadi kenangan balik bila den baca post ni, sebab harini tiba2 pam air kat rumah buat hal. rosak and kami semua terpaksa mencari sumber air yang lain untuk mandi.. aha, contohnya ada yang mandi kat masjid.. dan ada juga yang mandi di rumah member jiran yang berdekatan.. haha, cabaran untuk hari ini..

ok, sedikit update.. Alhamdulillah, selesai kami semua di blok 10 dan 11 yang lalu. sekejap sahaja masa dah hampir 2 bulan lebih lepas balik dari cuti raya kemarin. sekarang den dan batch 2012 sedang dalam blok 12, blok yang dikatakan killer blok untuk student2 ukrida ni. jumlah kelulusan tak sampai 50% pun. hurmm
memang cuak pada awal2 nya bila dengar macam tu dari senior2..

tapi, Alhamdulillah, bila dah masuk blok 12 ni, quite ok lagi la, a little bit rasa cuak tu memang ada sebab subjek semuanya baru2, patologi anatomi, farmakologi, mikrobiologi, ilmu kesehatan anak, dan sekitarnyalah, hee, so far so good sebab mungkin tak masuk praktikum lagi, so rasa masa pun masih banyak lagi. kan, sampai boleh update lagi ni untuk kes takde air ni.. hehe

Alhamdulillah, sementara tu, nak wish birhday untuk tok mon yang kat kampung, Selamat Hari Lahir Tok Mon, semoga sentiasa dalam barakah Allah. doakan cucunda berjaya menjadi seorang dokter muslih yang sentiasa membawa value2 Islam dalam kehidupan.. insya Allah Amin..

so, aktiviti yang telah dijalankan sepanjang di sini.. :

1. Hari raya AidilAdha di Malaysia Hall
2. Jalan2 bandung dengan Aisar
3. Program di Taman mini, Bogor, Depok,
4. Makan bersama Exco Johor di restoran Nasi Padang
5. Makan bersama KJ, Menteri Belia Sukan
6. Makan bersama Dato Fadhilah, Menteri Kerja Raya
7. Wow 2013
8. Umce 2013
9. Futsal ukrida open

Salam Jumaat buat semua, selamat ber Kahfi.. semoga sentiasa dalam keadaan positif.

Sedikit perkongsian.. : antara doa untuk kuat ingatan : surah Al-Isra, ayat 70 ( 17:70)

Dan sesungguhnya Kami telah memuliakan anak-anak Adam dan Kami telah beri mereka menggunakan berbagai-bagai kenderaan di darat dan di laut dan Kami telah memberikan rezeki kepada mereka dari benda-benda yang baik-baik serta Kami telah lebihkan mereka dengan selebih-lebihnya atas banyak makhluk-makhluk yang telah Kami ciptakan

letakkan tangan di atas kepala dan bacalah doa ini.. insya Allah semoga dipermudahkan untuk kita ingat akan ilmu Allah Taala..

salam mujahadah.. Assalamualaikum..

Monday, September 9, 2013

Indonesia season 4

Bismillah..

Assalamualaikum.. Alhamdulillah.. atas nikmat Allah. Islam, Iman, dan segala-gala yang telah dicukupkan Allah pada kita atas dunia yang sementara ini.. :)

orait.. agak disebabkan masa yang agak padat.. den sempat nak update sikit2 mengenai life di Indon buat masa ini lah.. hee.. so, jom recap.. Bismillah..

1. Alhamdulillah selesai sem 2 ukrida (first year medic) - bulan 7
2. trip to manipal..
3. puasa dan beraya di rumah dan sedara mara
4. konvoi ex Stk..
5. jalan-jalan melaka bandaraya bersejarah
6. Pergi jemputan kahwin saserian.. ( Naif dan Ifwat )
7. tengok2 barang kat Johor Premium Outlet (JPO)
8. Jalan2 Legoland (120 per entry)
9. Program Motivasi form 4 (route of reality) - smk zon r1 wangsa maju
10. pergi jemputan akak Aman kahwin.
11. mandi manda di gunung lumut, Kluang
12. santai kat kampung, makan durian sampai demam panas.. hee
13. open house rumah Aizul, trip to taman negara pahang.
14. selamat smpai ke indonesia  untuk 2nd year..
15. selesai (wow) wonderful orientation weekend untuk junior ukrida 2013.

Alhamdulillah.. rasanya inilah serba sedikit pengalaman yang telah den dapat sepanjang sem lepas dan yang latest ini. semoga diberkati Allah semuanya..

ok, kalau kat indonesia ni, Alhamdulillah den pernah cerita dulu, kat sini ada taklim mingguan. so, semenjak dua menjak ni, taklim dah jarang diadakan sebab ramai penggerak dah mula sibuk dengan praktikal years. so, Alhamdulillah, kemarin, den sempat pergi taklim yang latest yang baru je dibuat bila ktrg sampai sini. so, den kongsi sikit pasal isi taklim tu..

1. Kita selalu doa kat Allah, semoga kita sentiasa mendapat kesehatan yang baik. dikuatkan tubuh dan jasad. mendapat yang baik2, cemerlang dalam hidup.. pernah tak kita doa kat Allah, semoga kita mendapat sakit. fail, gagal, down dan lain2...? rasanya semua orang tak buat doa macam tu.. but, kita pernah tak rasa sakit. down, rasa give up, emo, dan lain2.. demam, batuk, denggi, lain2.. ?

kenapa Allah tunaikan benda2 yang kita tak minta pun.. and kadang2 Allah tak tunaikan benda yang kita selalu minta kat Allah.. hurm..

2. ok, ada seorang budak 5 tahun, dengan ayah dia, lalu kat sebuah kedai kereta. and then si anak tanya kepada si bapa..:

abah.. abah sayang adik tak..?? 
mestilah abah sayang adik.. kenapa adik tanya macam tu..??
ok, kalau abah sayang adik, adik nak kereta kat kedai tu.. sambil menunjuk ke arah kereta BMW
eh, adik tak sesuai lagi bawak kereta tu.. nanti abah belikan yang lagi ok untuk adik k..

and then si ayah membelikan kereta kontrol BMW untuk anaknya..

3. kadang-kadang bila kita minta sesuatu pada Allah, Allah tahu mana yang sesuai and mana yang tak sesuai untuk kita. sebab tu, kadang2 Allah tak bagi sesuatu yang kita minta tapi Allah gantika dengan yang lebih baik.. bukannya bermaksud Allah tak akan makbulkan hajat kita.. so, macam analogi kat no 2 tu, Allah la yang paling tahu keadaan dan kesuaian kita untuk mendapat sesuatu benda yang kita hajati..

4. bila kita berdoa, kalau dimakbulkan terus, boleh jadi benda yang kita dapat tu membawa kebaikan atau sebaliknya.. macam contoh no 2 tadi, kalau si ayah terus membelikan kereta BMW tu pada anak dia, so, si anak mestinya happy sebab dapat benda yang dia minta, tapi boleh jadi si anak tu akan kemalangan sebab sangat2 tak sesuai untuk bawak kereta BMW tu..

5. tetapi, kalau Allah tunda doa kita and Allah tunaikan di akhirat kelak, insya Allah benda gantian yang Allah bagi itu tak memberi keburukan pun pada kita. plus, kita akan bersyukur pada Allah sebab Allah tunda permintaan kita tu sampai ke akhirat..

so, insya Allah, pointnya kat sini ialah, dont stop doa for Allah, la tahzan innallaha maana.. because we have nothing.. kita tak akan dapat hidup pun tanpa pinjaman daripada Allah. Allah yang bagi segala yang kita perlukan.. so, keep in mind that Allah will give the BEST for me and others..

sama2lah kita berdoa supaya saudara2 kita di luar sentiasa dalam perlindungan Allah, semoga kemenangan mutlak akan dimenangi oleh umaat Islam.. insya Allah.. Pray for Rabia.. and all muslims.. :)

itu sahaja, epy belated hari raya.. maaf zahir batin.. maaf atas segalanya. den juga manusia yang tak lari daripada melakukan kesilapan. minta ampun banyak2 kalau ada tersalah, termakan.. tersegalanya.. huu.

Doakan kami semua untuk terus berjuang.. salam mujahadah..  Assalamualaikum.. :)




Thursday, June 27, 2013

sekilas sebelum ramadhan

Bismilillah..

Assalamualaikum.. Alhamdulillah dengan rezeki Allah yang tak pernah putus-putus kepada hamba-hambaNya.. 

1. insya Allah tahun ini pertama kalinya akan merasa menyambut ramadhan di negara jiran, indonesia. khabar angin mengatakan sambutan ramadhan kat sini sangat meriah, so, insya Allah, sangat-sangat menanti kehadiran ramadhan tahun ini. 

2. Alhamdulillah hari ini hujan kat jakarta, walaupun sekejap, tapi sejuk la sikit bumi jakarta lepas kes jerebu kemarin. Alhamdulillah, rasanya jakarta ni tak lah seteruk jerebu di malaysia, tapi jerebu kat sini sebab pencemaran-pencemaran lain. huu.. sedih bila tengok.. Alhamdulillah, kat area kluang tu, tak lah seteruk tempat lain, macam muar contohnya, Alhamdulillah, rasanya johor pun dah turun hujan, so, insya Allah efek jerebu tu semoga cepat la hilang.. semoga family, ahli keluarga den dan warga malaysia semuanya sihat-sihat belaka hendaknya.. 

3. insya Allah minggu ini minggu yang agak hebat, 5 hari berjuang dengan exam, dari isnin lepas sampai jumaat nanti. Alhamdulillah di blok 8 sekarang, semoga lulus dengan jayanya untuk blok respirasi ni dengan semua malaysian ukrida 2012 lainnya. Last blok, blok 9, adalah blok yang di nanti-nanti, haha, sebab tiket balik malaysia pun dah dibeli, so, insya Allah, boleh countdown balik start sekarang.. hee.. smeoga jadual tak berubah-berubah la ye.. insya Allah..

4. sedar tak sedar, dah hampir setahun den dan kawan-kawan berada di sini. Alhamdulillah, pastinya setiap daripada kami ada hikmah sendiri yang dapat ditafsir oleh hati. 

5. Bagi den, sesiapa yang dah tengok video pasal BBC yang den post kat fb minggu lepas tu, yes, itulah memang kenyataan kehidupan warga indonesia. Menangisnya lelaki dari london tu, bukan sebab tak tahan hidup kat indonesia, tapi sedih tak terkata, melihat adanya orang yang sangat-sangat kuat, membuat kerja yang sangat-sangat berat, mengutip sampah setiap hari, lebih 100 buah rumah sehari, dengan upah tak sampai 100 ringgit malaysia sebulan, plus, menanggung family, anak seorang dan isteri. Seorang islam, yang menunaikan kewajipannya sebagai seorang muslim yang beriman pada Allah, hebat.. 

6. so, sangat-sangat rugi, bila kita dah berada di sesuatu tempat lain, tapi tak mengambil pengajaran dan hikmah bila kita berada di tempat tu. Allah tempatkan kita di indonesia misalnya, bukannya nak menunjukkan kita ni tak pandai sebab gagal exam a-level yang lepas, tapi untuk mengubah persepsi bahawa kejayaan yang Allah bagi pada seseorang sangat-sangat subjektif, bukannya sekadar melihat gred daripada sehelai kertas result. sesungguhnya perancangan Allah itu pastinya yang Terbaik. 

7. contohnya, seseorang yang dahulunya mungkin cepat terasa down, stress, lemah, monyok muka, cepat putus asa, tapi bila berada di tempat orang susah seperti indonesia, melihat mereka yang hari-hari bergelumang dengan sampah contohnya, mengutip tanpa selipar, sarung tangan lagi la.. tapi still dapt bergurau senda, sentiasa senyum, sihat walafiat dapat menjaga keluarga mereka dengan rezeki yang mencukupi. hu, takkan tidak terdetik rasa bersyukur pada hati bahwa kita masih diberikan nikmat yang sangat-sangat banyak dan lebih oleh Allah.

8. Kalau kita selalu mempersoalkan tentang kehidupan kita, rasanya kita seharusnya tanya la balik, siapa kita untuk mempersoalkan ke mana arah tuju kita kalau bukan semuanya di bawah kekuasaan Allah. tersenyum bila teringat satu pepatah ni, "manusia ni selalu berangan-angan, imaginasi, nak itu, nak ini, tapi hakikatnya, sesaat ke hadapannya pun, manusia itu tak tahu apa yang akan jadi kepadanya." 

9. insya Allah, bukan den nak kata salah untuk berangan-angan, silakan, cuma, den sedih bila melihat orang yang selalu melihat dirinya teruk dengan sebab yang sangat-sangat kecil. Bahkan rezeki dan nikmat yang Allah bagi, tak terkira banyaknya.. 

10. so, bebel dah panjang, secara ringkasnya, manusia ni, seteruk mana pun dia, segagal mana pun dia, Allah pasti dah tetapkan rezeki untuk dia. so, manusia pastinya mempunyai rezeki sebab Allah tak pernah kejam terhadap hamba-hambanya. ujian, cabaran, musibah, nikmat harus dilihat daripada sudut yang positif, insya Allah, bila jatuh, kita sedar kita lemah, bila naik, kita sedar Allah nak uji apa kita buat bila kita dapat nikmat yang berbagai-bagai ni.. syukur.. or not..?

11. so, den dah start dah dengar lagu-lagu raya. haha, begins with the end of mind. Bulan ramadhan akan tiba. lagu raya tu just sebagai simbolik den berjaya ditarbiyah di bulan ramadhan tahun ini, insya Allah.. mahukan sedikit tambahan dan istiqamah seperti ramadhan-ramadhan yang lalu. 

12. sama-sama kita mendoakan mujahidin-mujahidin di negara Islam yang masih ditimpa nikmat jihad fisabilillah oleh Allah, semoga tentera mujahidin berjaya memperoleh kemenangan. insya Allah bertubi-tubi doa akan menjadi senjata yang hebat bagi umat Islam. semoga kita sampai kepada ramadhan dan menyambutnya dengan mendekatkan diri kepada Allah, and lepas tu, keep on sampai next ramadhan.. k. insya Allah. 

salam mujadahah.. 26.6.2013. 11.39pm. indonesia.. :)



Tuesday, June 11, 2013

sweet 21

Bismillah..

Assalamualaikum dan salam ukhuwah kepada semua..

Alhamdulillah, syukur pada Allah yang masih memberi kesempatan untuk hidup di dunia yang penuh barakah ini. Tajuk khutbah jumaat lepas mengenai menghargai umur yang diberi Allah. so, sempena sweet 21 tajuk kat atas tu, den cerita sikit kronologi prank yang den kena tahun ni.

malam 5 jun tu, den dan wan memang dah plan untuk makan berdua jek. macam biasa, wan bawa den ke tempat makan yang den belum pernah try lagi which is kali ni di Kemang, Restoran Payon. so, kami bertolak lepas asar ke Kemang. dalam perjalanan tu, aman mesej den and katanya dia tacing la dengan den sebab tak ajak dia makan sekali malam birthday den. sebab biasanya kami memang akan makan malam ramai-ramai. but malam tu, den makan dengan wan je. so, aman terasa.

sepanjang malam aman terasa sampaikan dia mesej den yang dia nak keluar rumah. but waktu tu den just  ignore la dulu sebab den nak setelkan kat rumah la. so,den dan wan pun jalan-jalan lepas makan di Payon, jalan di Kemang village, Lippo Mall kat jakarta selatan kalau tak silap den.

then, bila balik-balik, den tengok barang-barang atas meja study aman dah tiada. and pintu gerobok (almari) aman dah berkunci. so, agak menguji emosi and mental la time tu. haha, sepanjang den keluar dengan wan, memang den pujuk and rayu aman supaya tak keluar rumah, and bila balik-balik tengok barang semua dah takde, agak down la jugak. haha.

tiba-tiba, poe (azhan) datang and katanya nak ambil barang lebihan kat bilik aman. so, den just diam jelah. aman ada kat luar rumah time tu and dia kata dia nak bincang dengan den kat loteng tingkat 3 rumah ktrg. so, den pun naiklah atas tingkat tiga and agak speachless la bila tengok aman dengan muka sedih dia. hu, so den pun try la pujuk and pujuk aman.. and suddenly..

bergemalah "Allah selamatkan kamu.." haha, ramai-ramai kawan den dengan bawak kek coklat campur, keluar kat loteng tu. and den pun tengok aman dah gelak-gelak dah. cisdale, terkena lagi tahun ni. haha..

so, lepas tu ktrg pun ramai-ramai makan kek, wan and aman bagi hadiah special. tq so much korg. and hadiah kek dan prank pun sangat-sangat den hargai. tq korg semua, budak2 kopro siap datang walaupun jauh rumah dorg. huu, tq jugak kat kak mis dan abg Adib sebab bagi hadiah jugak kat den. dah besar pun dapat hadiah. haha., Alhamdulillah.. :)

Special hadiah berupa doa daripada family di rumah, alhamdulillah, terima kasih mak abah, mak tok, adik-beradik dan ahli keluarga den yang buat kenduri kat rumah, Amin atas doa, insya Allah.

macam tulah cerita nya serba sedikit untuk birthday den tahun ni. tq semua.

ok.. erm, den just nak kata, minta maaf sebanyak-banyaknya kepada family, cikgu-cikgu, sahabat-sahabat semuanya, sebab den tau diri ini telah terlalu banyak membuat salah kepada anda-anda semua. maaf sangat-sangat sebab den kadang-kadang lupa, lalai, sampaikan mengabaikan mereka-mereka yang sentiasa menyayangi dan menyokong den sampai kini.

insya Allah, syukur pada Allah atas nikmat umur ini, kata seorang ulama apabila ditanya, kenapa kita masih diberi hidup hari ini, jawapannya, aku harini masih mempunyai banyak dosa dan Allah masih memberikan aku kesempatan untuk bertaubat. 

itulah serba sedikit mengenai sweet 21 ni, insya Allah den cuma mengharapkan hadiah doa daripada semua, semoga diri ini sentiasa dalam barakah Allah, dan supaya kita semuanya dapat bertemu di jannah firdaus Allah.. insya Allah amin.. :)

Friday, May 24, 2013

sahabat.kawan.teman.

Assalamualaikum.. Alhamdulillah.. harini saja nk update.. sebab terasa manisnya ukhuwah sgt2.. Allahu Akbar.. :)

Insya Allah pagi lepas subuh nanti kami bersepuluh akan keluar ramai2 buat first timenya ke satu Pulau di Indonesia ni, Pulau Tidung.. insya Allah semoga dipermudahkan segalanya.. Allah,  dah lama and tak sabar gler2 nak rasa air laut.. yeahh.. hahah

Malam ni pula den selalu pasang lagu sahabat sejati, brothers, wan pula masak nasi lemak untuk ktrg ramai2. Aman, den dgn aiman cari bahan kat pasar. Radhi and shayuti beli barang dapur kat mall. Kongsi2 kisah hidup kat tepi jalan. Whatsapps Ushrah sampai syurga sentiasa membuat den senyum. Membuatkan den lebih positif, menaikkan semangat, ayat quran for today, annisa.104 and azzukhruf 67.

Maafkan den sebab selalu tidak menjadi sahabat yang baik, ada tersalah bicara, tersilap perbuatan, sesungguhnya pemberian Allah sahabat2 yang hebat ni memang satu nikmat yang sangat2 den hargai.. semoga ukhuwah kita sentiasa berkekalan hingga jannatul firdaus.. uhibbuka fillah.. wassalam.. :)

Wan.aman.apai.aiman.sulaiman.radhi.shayuti.marzuki.ashraf.

syams.fizi.aizul.aiman.aisar.sol.skem.apek.abg nash.

with love.. :)

Saturday, May 18, 2013

indonesia season 3

Bismillah..

Assalamualaikum warahmatullah.. Alhamdulillah. Syukur pada Allah. Masih diberi hidup hari ini. Masih dapat menikmati pelbagai nikmat di dunia ini. Nikmat Islam dan Iman terutamanya. Nikmat sihat, rezeki ilmu dan berbagai lagi.. tq Allah.. :)

So. Agak lama menyepi. So. Nk isi balik diari den sejak cuti kat malaysia haritu. Sedar tak sedar dah 2 bulan dah lepas balik cuti haritu. Bnyak sgt perkara jadi kat den and mcm biasa, den listkan dalam bntuk point form jek. Supaya mudah den nk recall and senuym sorg2 bila baca balik nnti.. hee.

1. Balik awal ke indonesia..
2. Mulanya sem 2. Sem baru. Blok 5. Mulanya anatomi and subjek medik.
3. Pergi hospital husada. Praktikal anatomi. Berhadapan mayat. Muskuloskeletal
4. Birthday kak mis. Aman. Wan. Apai
5. Anniversary mak abah.
6. Den dpat 2 org awek baru. Qistina and aisyah humairah
7. Ukrida medical league. No 3 badminton single.
8. Ukrida medical art. Wan no 2. Solo. Butiran debu
9. Bowling piala datuk duta. Team no 1. Aman best player.
10. Soeul garden. Birthday wan.
11. central park. Birthday aman and kak mis
12. Hanamasa. Birthday azhan (poe)
13. Strudle. Birthday apai.
14. Futsal piala education malaysia. No 5.
15. Abg nash datang indonesia.
16. Jalan2 bandung.
17. blok 6 fail, kantoi. Tapi dah re test. Insya Allah past.. positive. :)
18. Pru. Alhamdulillah semua dah selesai. Insya Allah next time.. positive..
19. Malaysia festival. Kedutaan besar malaysia.
20. Smbutan birthday batch 2013. Rumah jalan menteng.

So. Itulah serba sikit mengenai diari den sepanjang 2 bulan ni. Banyak sangat2 hikmah yang Allah tunjuk kat den. Friendship. Ujian. Adab. Masalah hati. Istiqamah.semangat hidup. Again. Tq Allah.

Buat cikgu2 den. Tadika pasti al ukhuwah, Taman matahari. Sekolah kebangsaan kluang barat. Sekolah tinggi kluang. Sekolah menengah sains seremban. International education centre (intec). Ukrida indonesia. Syukran jiddan. Terima kasih bnyak2 kat cikgu2. Sebab kerana ilmu2 yang cikgu2 curahkan kepada den. Minta maaf banyak2 kat cikgu sebab kenakalan den selama di sekolah and pusat belajar dulu. Mohon dihalalkan segalanya dan mohon doa agar ilmu2 diberkati Allah.

Kepada sahabat den, saudari adibah. Semoga terus kuat menghadapi ujian Allah. Ujian Allah yang hebat hanya untuk hambanya yang hebat. Kami semua mendoakan adibah terus kuat, cepat sembuh and dapat sambung perjuangan dalam medik. insya Allah. Amin

Sedikit mengimbau kisah nabi ayub. Selalu sangat bila datang ujian kat kita, kadang2 kita cepat untuk down, stres, and sedih. Tapi yang boleh up kan kita balik bila tengok nabi ayub. Time dia sakit, isterinya tanya kat nabi ayub. Wahai suamiku. Engkaukan seorang nabi. Jadi, mintalah kepada Allah supaya sakitmu disembuhkan. Apa jawapan nabi Ayub.

Wahai isteriku, kita mendapat kemewahan hidup selama 50 tahun. Sakitku ini baru 18 tahun, jadi aku malu untuk minta kesembuhan daripada Allah. Perh. Hebat tak hebat nabi ayub boleh bagi jawapan macam tu. Kalau den la. Sakit perut sikit dah tak boleh jalan dah, inikan 18 tahun. Allah. Hebatnya nabi ayub.

So.itu je buat masa ni.insya Allah, semoga semuanya dipermudahkan Allah. Semoga mak ababah and family semuanya sehat2 belaka dalam barakah Allah. Amin.. doakan kami. Skrg blok7. Semoga terus sukses.. yosh.. Bittaufiq wannajah geng2 semua..

Sekian. Sampai sini dulu. Assalamualaikum..










Friday, April 19, 2013

anniversary ke 22

Assalamualaikum. . Alhamdulillah.  Syukur kepada Allah kerana masih lagi hidup dalam keadaan sihat walafiat pada hari jumaat ni.. semoga iman dan taqwa kita sentiasa bertambah dari semasa ke semasa insya Allah. . :)

Ok. Pasal anniversary ni. Bukan den punya anniversary sebab den masih single lgi.. ha. Tapi anniversary yang den nk kongsi ialah anniversary mak dan abah den yang ke 22 tahun semalam, 18.4.2013. Alhamdulillah.  Den pun akan sampai umur 21 tahun ini., so dah 22 tahun mak dan abah bersama sejak dorg ditakdirkan Allah menikah pada tanggal 18.4.1991.

So. Den sebagai anak yang sulong bersama2 adik2 yang lain :

Sentiasa mendoakan agar ayahanda dan bonda sentiasa dalam keadaan beriman dan taqwa pada Allah.
Sentiasa mendoakan agar ayahanda dan bonda sentiasa dalam keadaan sihat  walafiat.
Sentiasa mendoakan agar ayahanda dan bonda sentiasa dimurah rezeki oleh Allah.
Sentiasa berharap agar ayahanda dan bonda sentiasa tabah dan cekal hadapi segala cabaran hidup.
Sentiasa berusaha untuk menjadi anak yang soleh untuk ayahanda dan bonda.
Sentiasa berusaha memberikan kebahagiaan kepada ayahanda dan bonda.
Sentiasa berdoa agar ayahanda dan bonda selamat di akhirat dan di dunia.
Sentiasa berdoa agar ayanhanda dan bonda sentiasa happy
Sentiasa berdoa agar ayahanda dan bonda selamat dari segala azab, hisab dan stret ke jannatul firdaus Allah..

Macam 2 benda dah terjadi selama 22 tahun ni kan, so. Semua itu pastinya telah ditetapkan cantik oleh Allah dan pastinya ada pelbagai hikmah yang kita masih tak tahu..

So. Happy anniversary drpd anakmu.. takdelah jauh sgt pun kat indonesia ni.. hehe. Doakan anakanda berjaya menjadi seorang doktor muslih yang dapat berbakti kepada ummah.

Salam jumaat. Wassalam. . :)

Thursday, April 11, 2013

Politik2..

Bismillah..

Assalamualaikum.. Alhamdulillah.. masih dapat bernapas lagi kita hari ini, tinggal beberapa hari lagi dah nak masuk ramadan kan.. hee, rasa sekejap jek dah nak smpai balik dah bulan barakah ni.. insya Allah.

so, insya Allah, semoga kita sentiasa menjadi seorang yang lagi baik dari semalam, berusaha istiqamah kepada Nya..

ok, so, menjelang musim2 politik yang sangat hangat kita dengar kat Malaysia ni kan, saat pemilihan kerajaan baru setiap 5 tahun, so, pilihan raya negara akan dilangsung insya Allah akhir bulan 4 atau 5 ni.. so, berkaitan dengan politik, sesiapa yang pernah baca pasal komen dr Muhaya pasal politik ni, walaupun ramai juga yang berpendapat malas nak ambil tau pasal politik, sebab politik ni kotorlah, tak faham la, and sebagainya, but sebagai rakyat Malaysia, seharusnya setiap warganegara mengambil tau serba sdikit pasal politik. lagi2 bab memilih pemimipin negara, sebab setelah kita pilih and undi dia, kita bertanggungjawab dengan pilihan kita tu, bukan main2 untuk pilih pemimpin.

so, den nak kongsi sikit pasal cerita abu Dzar, kisah ke 3 daripada buku secara ringkas la ea..

Abu Dzar berasal dari suku Ghifari, bila dengar pasal Ghifari ni jek, semua kabilah2 arab mesti cuak perut la, sebab puak ni taiko besar la dengan geng2 perampok dan gengster yang dorang ada. but, Abu Dzar dapat hidayah Allah dan bertemu nabi, and akhirnya masuk Islam dan merupakan antara orang terawal masuk Islam.

Semangat gangster kat Abu Dzar ni hebat, dia lepas masuk Islam, terus jerit kuat2 yang dia masuk Islam kat tgh2 penduduk mekah tu, and last2 kena belasah dengan orang2 arab jahiliah, so, nabi kate, balik la dulu and bila sampai masa, kau boleh sebar Islam secara terang-terangan. so, Abu Dzar balik la ke suku Ghifari.

Abu Dzar sangat hebat sebab bila dia balik, die terus sebar kat  penduduk Ghifari pasal Islam dan semakin ramailah penganut Islam daripada puak Ghifari.

nak di jadikan cerita, banyak nasihat2 nabi yang nabi dah bagi kat Abu Dzar sebelum nabi wafat, antaranya..

7 Pesan nabi kepada Abu Dzar.. kata abu dzar..

1. Aku disuruh mencintai org2 miskin dan dekat dengan mereka. 
2. Aku disuruh melihat orang yg lebih rendah dariku dan tidak melihat org yang di atasku.
3. Aku disuruh untuk tidak meminta sesuatu kepada orang lain. 
4. Aku disuruh menyambung silaturrahim. 
5. Aku disuruh mengatakan yang benar meskipun pahit. 
6. Aku disuruh untuk tidak takut pd cercaan sesiapa pun ketika menegakkan agama Allah. 
7. Aku disuruh bnyk mengucapkan laa haula walaa quwwata illa billa ( tiada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah )


and nabi pernah berpesan, akan sampai satu zaman nanti, apabila kuasa jabatan dikuasai oleh pemimpin yang suka pada harta dan pangkat semata2. 

maka, janganlah engkau mengangkat pedang tetapi berilah nasihat dengan berhikmah. 

so, nabi dah tau dah, nanti politik selepas nabi wafat jadi macam mana, so, its happen tak lama pun setelah nabi wafat, bermulanya zaman yang nabi cerita tu ketika zaman saidina Uthman al-Affan. 

and Abu Dzar pun memainkan lah peranannya untuk membawa kembali pemimpin2 Islam yang taksub dengan harta dan pangkat supaya kembali ke pangkal jalan, dan memikirkan amanah jabatan yang mereka pegang itu. 

selaku pemimpin, "dia akan berasa kenyang setelah rakyatnya kenyang dan dia dahulu perlu merasa sakit sebelum rakyatnya berasa sakit." Itulah pemimpin yang amanah.

so, itu sahaja entry kali ini, politik sememangnya sebahagian daripada Islam. Kotor bersihnya politik kerana kita yang membuatnya sama ada mengikut landasan Islam atau pun sebaliknya. 

ok, selamat mengundi untuk warga Malaysia yang dan cukup umur, jalankan tanggungjawab dengan sebaiknya, semoga Malaysia semakin hebat di mata dunia kerana Islamic Value yang akan dibawa, insya Allah.. :)

wassalam.. :)


Wednesday, April 3, 2013

exam2.

Bismillah..

Assalamualaikum and selamat pagi semua.. oraite, Alhamdulillah, masih bernapas lagi kita pagi ni yek, walaupun suara den agak serak2 basah skrg ni, haha, insya Allah semoga kita semua dalam keadaan sihat walafiat jasad dan iman.. Amin

oraite, simple post untuk kali ni, saja nak cerita2 pengalaman masuk  ke alam real untuk medical student, Alhamdulillah, dah masuk blok 5 ni, and this is the first blok yg real punya untuk medical topic, sebelum ni just etika, biologi and etc, but blok 5, anatomi, fisiologi, histologi, biochem, serentak terus sebulan jek.. haa, so, for the beginner macam den ni, memang agak terkejut tapi tak pe, insya Allah kami semua positif dan boleh.. hee

so, minggu ni dah masuk minggu exam, stret 5 hari exam, praktikum, skill lab, pleno, dan integrasi 2, so, petang ni last ujian praktikum untuk biochem, so, sempat la update pagi ni, hee, so, dalam minggu2 exam ni, sempat baca kisah2 sahabat nabi, and dapat semangat yang power bila baca kisah sahabat yang the first ni.

 insya Allah perkongsian pagi ni, pasal seorang hamba Allah yang sangat2 hebat dalam buku yang den mempunyai mission untuk habeskan buat masa ni, kisah 60 orang sahabat2 nabi, the first sahabat ialah Musy'ab bin Umair dengan gelaran, duta Islam yang pertama..

Hebatnya Musy'ab ni, sebab apa, dah lah kaya, handsome, pandai, menjadi pujaan orang ramai, and bila dia masuk Islam, dia sanggup tinggalkan ibu dan kekayaan dia demi Allah dan Rasulullah. Nabi memilih dia menjadi duta Islam pertama ke Madinah untuk ajar orang2 Madinah pasal Islam. and yes, pilihan nabi pastinya tak salah, masa datang madinah, ada 12 orang je orang Islam and the next year dah menjadi seramai 70 orang Islam atas dakwah Musy'ab ini.

Kerana Musy'ab lah, nabi dapat berhijrah ke Madinah dan berlaku peristiwa Hijrah tu, kalau bukan kerana Musy'ab yang menjadi duta time tu, agak2nya dapat ke Nabi berhijrah dan diterima Islam tu kalau nabi hijrah juga..?, so, jasa dan pengorbanan Musy'ab sangat2 besar kepada Islam sebab bila nabi hijrah, penduduk madinah dah sedia untuk terima nabi time tu.

Hebatnya musy'ab ni, lagi2 bila tiba kewafatan dia time perang Uhud, bila tentera panah muslim di serang musuh, keadaan tentere Islam genting dan musuh berpeluang  nak serang nabi time tu. time ni lah Musy'ab bangkit dan melaungkan Allahu Akbar dan terus halang daripada nabi diserang. sebelum tu, nabi tanya, siapa nak pegang bendera Islam time perang, and Musy'ab ke depan dan rela memegang panji Islam. and for sure, bila perang, musuh mesti target orang yang bawak panji sebab bila bendera atau panji jatuh je, so, pihak tu dikira kalah.

so, time perang, tangan kanan Musy'ab di potong musuh, and dia still pegang panji dengan tangan kiri dia. then, tangan kiri Musy'ab pulak dipotong musuh, and dia tetap pegang panji dengan bahu dan siku dia, and lastly, Musy'ab ditusuk tombak di dada dan syahidlah dia di medan perang Uhud. SubhanaAllah, hebatnya dia bermati-matian berjihad semata-mata untuk selamatkan nabi time tu.

so, nilah serba sikit pasal Musy'ab, moral of the story, kita pun ialah duta Islam pada hari ni,walaupun kita tak sehebat Musy'ab dan sahabat2 yang lain, tapi kita tetap ummat yang mengikut ajaran Nabi dan sahabat2nya, so, sama2lah kita pastikan kat mana pun kita ada,, apa yang kita buat, semua melambangkan akhlak dan peribadi Nabi kita s.a.w. sebab takde peribadi dan akhlak terunggul melainkan akhlak nabi.

insya Allah, itu sahaja untuk this time, doakan kami untuk next exam, salam Mujahadah untuk semua, Assalamualaikum.. :)




Friday, March 22, 2013

awek baru

Assalamualaikum and salam jumaat buat semua.. Alhamdulillah masih diberi Allah nikmatt Islam dan Iman pada Nya..

Oraite. . Memandangkan semua mesti tertanya2 siapa awek baru den ni kan.. haha.. so. Bukan nak berbangga dapat awek baru. Tapi dapat sepupu perempuan baru lagi.. hee. Alhamdulillah. . Bukan 1 tapi 2 orang sekali gus dalam bulan 3 ni.. tahniah kat mak ita and mak idah den yang dah selamat melahirkan 2 orang lagi muslimah muslih insya Allah.. So kalau ikutkan. Den buat sikit kira2 td rasenya dah dekat 50 lebih dah sepupu den total belah mak and abah. And den yang paling tua sekali pulak tu.. haha. Kalau raye ni. Dah keje nanti. Habes nak bagi duit raye ni.. hehe. insya Allah.. :)

So. Insya Allah sikit pngisian pasal khutbah minggu ni. Pun pasal hati. Hebat cara penyampaian pak Jailani. Sempoi habes.. he. Hati tempat untuk zikir pada Allah. Kalau hati tak berfungsi macam tu, maknenya ade problem la hati tu. So. Tempat jatuh taqwa juga pada hati. So. Same2 la menjaga hati semoga mencapai sakinah Allah..

Oraite. Pasal post den yg lepas. Tulah. Den memang agak nakal dulu. So. Kalau siapa yang sempat jumpe den zaman otai2 dulu tu. Haa. Beruntung la.. hehe.. so. Insya Allah doakan den terus istiqamah pada jalan Allah. bila kenang zaman2 lama. Den gelak habes2 dengan member2 kat indon ni bila baca balik post2 den.. budak nakal kan.. huhu. Insya Allah. Semoga same2 berubah ke jalan Allah.. jom.

Ok. Sampai sini dulu.. Assalamualaikum. .;)

Monday, March 18, 2013

reunion Omegatron... ( draft post zaman budak2.. haha.. )

"wei...

mkan ah lg ayam 2..

aku bkar byak nie.."

hahahah

2 ah ayat afar mase kat mah die..

mmg masyok ah siut..

ayam bkar..

udang, sotong, kambing, mee goreng, kek, roti jala, kentang putar,

air coke, mirinda..

aduai..

kncing manis aku ni..

haahah


pas 2,,,

4 kete konvoi g kl..

fish. hamzah, zarip, kecik.as the pilot..

huu

yg laen.. follow..

kcuali satu mamat (anaz) nieee.

tido plak dlm kete..

diam2 dah sampai..

hahaha

sesat plak 2

aduai

hahahaha


dari putrajya..

pg wangsa maju..

jauh bai..

ade ah dalm 2 jam dak..

sesat2 agie

huhuuu


pas 2

dah sampai..

lepak mamak plak..

kena shisha ag,..

perisa grape mint ngan oren plak 2...

tgok ong bak 2 plak 2

perg..

kene horlick ais ag

haahha

stylo...


yg ni paling best...

pukul 4 bai..

pegi cc..( t bun)

kat ngan mah nabil gak ah..

tempat faqeh maen dota ak...

haha

sume masuk..

lawan CS..huuu

cun bai..

5 vs 5

huhuuuu

sampai subuh baru grak mah nabil..


tido..

bgun2 dah pkul 11...

aish..

bese ah 2//

hahaha

mkn nasi lmak plak..

baek punye..


huhu

pas 2..

kter tingglkn nabil ngan adl kat c 2..

yg laen g Wangsa Walk...

tgok iron man 2..

BOLEHLA>>

awek die yang BOLEHLA

hahaha


pas 2..

blek mah anaz..

sambung wat blog ..

anaz yg ajar..

huhuuu


pglaman baek punyer ah beb...

Wednesday, March 6, 2013

Pulang ke Tg Duren

Bismillah..

Assalamualaikum and salam sejahtera pada semua, Alhamdulillah, syukur pada Allah atas segala nikmat dan keberkatan kepada kita semua.. oraite.. 

Alhamdulillah, insya Allah hari ini ialah hari last sebelum den berlepas pulang ke negara jiran untuk menyambung perjuangan dalam berjihad menuntut ilmu kerana Allah, insya Allah..

so, sekitar 2 minggu yg terakhir ni, lepas den balik singapore, dah tak banyak jalan sebab kena simpan duit sikit, untuk cover bulan 3 sampai bulan 4 akan datang ni, Alhamdulillah, sedikit jualan2 kecik den agak laku, tq so much kepada biro promosi den, hee, boleh la tangung2 sikit untuk sampai bulan 4 nanti insya Allah..

Lepas den balik singapore tu, Alhamdulillah kat kluang tu, banyak sangat maulid nabi, yang para2 ustaz yang bg ceramah tu memang bukan calang2 orang, contohnya, ustaz Badlishah, ustaz Syamsul Firdaus, and semua pengisian mengenai kekasih Allah yang sangat2 mantap.. 

insya Allah den akan berlepas ke indo pada pkul 750 pagi, khamis di KLIA, semoga perjalanan den diberkati Allah, Alhamdulillah, hampir sebulan den kat rumah, macam2 story keluar. haha, biasalah dalam hidup kat dunia, ada naik ada turun, tapi den paling best mendengat talk yang sekejap daripada Prof Muhaya kat tv9 yang den post sebelum ni, semoga sama2 kita mendapat jiwa yang tenang. Amin..

Den ingat salah satu pesan mak den, kadang2 kita terlalu pandang jauh untuk memberi kebaikan, padahal kat depan mata kita, kita senang jek nak bg something which is kita nampak macam kecik, tapi nilainya besar disisi Allah. so, jangan memilih2 dalam memberi sesuatu kebaikan, selagi boleh bagi, bagi jek kat siapa2 yang ada.. yang penting, semoga hati kita sama2 ikhlas keranaNya.

and, pasal ukhuwah fillah kami bersepuluh ++, sangat2 terharu baca post wan, fizi, aisar, Allah, sangat2 nikmat dan rezeki dapat berkenalan dan berukhuwah dengan antum2 (korg) semua. 

walaupun kita jauh, wahai sahabat-sahabatku, ingatlah, kerana jauhlah kita saling mengingati, kerana jauhlah kita akan mengenang indahnya bersahabat, kerana jauhlah kita akan tersenyum mengimbau kenangan bersama, kerana jauhlah kita saling mendoakan, kerana jauhlah persahabatan itu makin padu, kerana jauhlah ukhuwah semakin terasa, kerana perjalanan kita sememangnya jauh, dan semoga ukhuwah ini sentiasa dalam barakah Allah hingga ke jannatul firdaus.. Amin,, 

Alhamdulillah, banyak perkara dah terjadi dalam hidup den selama sebulan ni, sangat manis bagi den, tiada yang pahit, semuanya indah dan damai disamping mak abah, family tersayang, sahabat2, insya Allah kita akan bersua lagi raya nanti, jikalau ada rezeki, jodoh, umur yang masih diberikan Allah..

malas lagi nak packing ni.. haha, oraite, sampai sini dulu, Assalamualaikum warahmatullah.. :)

Saturday, March 2, 2013

Wahai Jiwa Yang Tenang.. :)

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Alhamdulillah, skrg tepat 3.39 pagi waktu malaysia, so, kira lagi 7 hari den akan berangkat balik ke indonesia.. Allah, sekejap betol masa berlalu, entah kenapa tiba2 malam ni rasa sedih sebab dah nak balik ke sana dah.. haha, tapi, tulah, bila sedih, Alhamdulillah, hidayah Allah tu luas, and malam ni, walaupun penat baru habis bersilat main futsal yang dah berkarat ni, sebelum futsal tadi, sempat mendengar sikit perkongsian ilmu dalam Halaqah, tv 9, ustaz Badlishah dan Prof Muhaya..

sebelum tu, den amat kagum dengan Prof Muhaya, walaupun dia seorang doktor pakar mata, tetapi Perh, dokter mata, pakar psikologi, and specialties for her which is pendakwah bebas, subhanaAllah, sangat2 hebat, kalau kita tengok ustaz2 atau ulama2 yang memberikan ceramah, kita mesti pandang biasa, sebab memang profession dia dalam bidang agama, tetapi seorang dokter mata, berusia 54 tahun, boleh berdakwah menggunakan ilmu kedoktoran. subhanAllah, teringat kata ustaz Affuan, bila jadi dokter, lagi senang nak berdakwah dan share2 ilmu agama, sebab patient datang kat kita, kita just tunggu jek nak share kat depa.. hee..

oraite, serba sedikit sharing tadi, kata Prof Muhaya. :

1. 75 % orang sakit jumpa dokter sebab di asyik pikir yang dia sakit.

2. orang yang melakukan perkara mungkar, pastinya hatinya tidak akan tenang.

3. cermin lah diri, adakah kita selalu muhasabah mengenai diri sendiri atau melihat peribadi orang lain.

4. orang yang hatinya tidak tenang, pastinya jauh daripada Allah..

5. hati orang yang tidak tenang ada 2, menyesal perkara yang lalu, dan takut akan masa hadapan sehingga gelisah pada waktu skrg.

6. tenangkan hati dengan 2 t, Taqwa dan Taubat.

7. kenapa bila zaman kanak2, and kat dalam perut ibu, semuanya elok, manja, tak buat nakal, tapi bila dan dewasa, semuanya bertukar.?

8. jernihkan hati yang telah berkeladak

9. imaginasi manusia sangat2 kuat, tetapi sayang, manusia selalu mempunyai imaginasi yang negatif.

10. Hati akan mengefect tindakan fizikal manusia.

11. orang tidak akan tenang selagi tidak melakukan kebaikan.

12. orang yang suka melihat diri sendiri tidak akan melihat orang lain, dan orang yang suka melihat orang lain tidak akan dapat melihat diri sendiri.

13. berzikir bukan sekadar di lidah, tetapi berzikir menggunakan hati, barulah akan terasa dijiwa

14. orang yang suka memberi akan sentiasa tenang.

15. adakah kita melihat pandangan orang atau melihat pandangan Allah..?

16. Selalu berfikir akan kekuasaan Allah, barulah hati akan terbuka dan tenang.

17. walaupun kita mempunyai harta yang banyak, tetapi harta itu tidak mampu membeli ketenangan pada hati

18. dalam solat kita menyebut Allahu Akbar, tetapi kenapa di luar kita menjadi manusia Akbar.?

19. yang perlu diubati ialah ruhi, bukan hanya jasmani.

20. orang yang ada syurga di hatinya, akan sentiasa melihat syurga di dunia.

21. kedudukan kita dengan masjid haram, masjid nabawi, universiti arab, tidak menjamin kita mendapat ketenangan hati

22. ingatlah tujuan hidup manusia, ada 3, ibadah pada Allah, khalifah di bumi dan berbuat sesuatu mengikut hukum Allah.

Alhamdulillah, ini hanya spontan daripada fikiran den, semoga kita sama bermuhasabah dan berusaha mendapat sakinah ( ketenangan ) pada hati..

insya Allah, segala ketentuan Allah itu pastinya ada hikmah yang kita belum ketahui lagi,

yeah, a new mission begin.. salam mujahadah.. Assalamualaikum.. :)

Saturday, February 23, 2013

Cuti2 Malaysia 2


Bismillah..

Assalamualaikum and salam sejahtera.. Alhamdulillah, masih bernafas lagi hari ini, sangat2 cepat masa berlalu, harini genap 2 minggu den dalam mood bercuti sakan di Malaysia. Alhamdulillah.. 

oraite, so, den list down sikit2 sepanjang 2 minggu den cuti kali ni, sori, gambar2 insya Allah akan di upload berasingan sebab internet tak cukup laju la nak upload photo.. hee


1. Den dan kawan2 indo, Wan, Aman, Apai, Radhi, Sayuti, Aiman Afiq, dan abg Fikri Sahak sama2 balik ke malaysia.. dan tq so much kat Aiman, Abg Nash dan Syams sebab sanggup pick up ktrg kat KLIA.. ktrg naek Lion Air haritu, Alhamdulillah tak de pape delay dan selamat sampai dalam masa sejam 45 minit je..

2. Lepas sampai terus layan mamak kat restoran Ali Maju, Wangsa Maju, time tu dah pukul 1 pagi dah, haha,  den layan roti telor, mee goreng mamak, teh tarik, neslo ais, perh, rm10.30 terus melahap, Alhamdulillah, tapi memang kat Lion Air takde makanan, so, ktrg memang lapar sangat time tu. Hee

3. So, esoknya den terus balik kluang dengan pak cik den, direct ke Kluang, tanah tumpah darahku. Hee, Alhamdulillah, abah den pick up den dan pak cik kat stesen bas Kluang dan selamat tiba kat rumah jam 12.30 tgah hari.. hee, bersalam, berpelukan dengan mak, adik beradik dan mak tok den.

4. Tanggal (10.2.2012), den balik kampung den kat simpang renggam. So, Alhamdulillah, time cuti raya cina ni, semua family member belah mak den, semua ada, apa lagi, pak cik den, big bosh pak ngah belanja makan tomyam satu family kat luar, Alhamdulillah, walaupun hujan, layan terus.. hee

5. Keesokannya pulak, mak cik den, Mak Ida, belanja makan jugak, belanja makan lagi, kali ini ktrg masak kat rumah atok, makan kat rumah baru mak cik den, dekat jek dengan rumah atok.. hee,

6. 12 februari, yang ni best, den dan family belah abah pulak, mandi-manda kat gunung belumut. Yang ada time tu, family den, mak dik, pak busu, mak ude dan mak tok. Malam tu pulak, makan2 besar, pak cik den dari Doha balik Malaysia and belanja makan murtabak and layan satu lagi lauk yang ada kat kluang jek, lauk ujang.. fuh, Alhamdulillah mantoop.. hee

7. 13 februari, den, mak den dengan mak cik den, shopping kat pasar rabu Ayer Hitam. Cari jersey indo, team nasional indo, kat Malaysia murah sikit.. hee

8. Den hantar member Saser den, Anas, fly ke Aussey, walaupun bangun lambat time tu, tq kepada Wan sebab menjadi driver yang mantap pagi tu, and Alhamdulillah den sempat lagi jumpa dengan Anas and hantar die masuk check in.

9. Next, den dengan aman round2 Kuala Lumpur seminggu lepas ktrg balik. Tujuannya den nak bershopping baju dan seluar sikit sebab den memang dah lama tak shopping pakaian. Tu yang kalau amek gambar, asyik pakai baju sama jek, kantoi.. hee.. Alhamdulillah, habes 240 ringgit jugak time tu.. hee..

9. 17.2 den lepas shopping, malam tu den tido kat cemara shah alam, perh, dah lain la sikit2 kat cemara tu, tq Baharom sebab bagi tumpang bilik tidur. Hee

10. Esoknya den memang nak jumpa ustaz Affuan, and Alhamdulillah, ustaz Ridhauddin nak datang cemara nak jumpa dengan ustaz Affuan, apa lagi, terus jumpa2 dua-dua murabbi stret. Perh, rasa best betol bila dapat jumpa and borak2 dengan ustaz2.. hee.

11. And then, lepas tu den balik semula ke Kluang, bersama mak cik den daripada seremban, den ganti mak cik den drive kejap ke Kluang. Esoknya dah sekolah and den jadilah driver sementara ni. Hee

12. 20 februari, Wan, abg Nash dengan Syams,direct dari Kl, ke Kluang untuk amek den dan Aman untuk sama2 ke singapore esoknya, ktrg tidur kat jb, rumah mak cik Aman..

13. 21 Februari, Pangalaman kami berlima, den, wan, aman, syams dan abg nash ke Singapore. Den, Wan dan Syams dah menawan roller coaster tertinggi di dunia.. hee. Alhamdulillah, and Subhanallah, sangat2 cantek dan best.. J

14. harini, kami dari jb, terus ke pontian, Tanjung Piai, lokasi paling hujung di Asia. Snap2 gambar, and terus balik ke Kluang semula.

So, itu jelah serba sedikit mengenai trip den sepanjang 2 minggu ni, insya Allah, semoga kita sama2 mengambil ibrah ( pengajaran ) daripada trip penjalanan hidup ni.. 

Alhamdulillah, so, pengisian untuk kali ini, insya Allah untuk sama mentarbiah diri dan teman2.. :

Indahnya dunia milik Allah, kita kadang2 melihat ciptaan Allah di tempat2 lain, yang tiada di tempat asal kita, kita dah sebut2 : wow, cantek gler tempat ni, nature giler, mantap beb pemandangan dia, untung aku ada rezeki pergi tempat ni, and so on, 

but still, kalau nak dibandingkan dunia dengan akhirat, ibarat ambil air kat laut, and air yang jatuh kat hujung jari telunjuk tu ibarat dunia and laut yang kat bawah luas itu ibarat akhirat, 

so, lagi hebatnya akhirat sana, tapi dunia sering kali menipu dan menutup mata manusia.. semoga kita dijauhkan daripada penyakit Wahan, ( cintakan dunia dan takut mati ), tetapi kita memupuk hati dan jiwa semoga sentiasa rindu dan target kepada kehidupan akhirat yang kekal abadi.. insya Allah, 

sedangkan ciptaan manusia pun kita dah kagum, inikan pula ciptaan tuhan yang menjadikan manusia.. Masha Allah, Sesungguhnya Allah Maha Hebat.. :)

oraite, mood kali ini, masih teruskan bercuti, lagi 2 minggu insya Allah sebelum kembali ke bumi pak Sokaerno, yang baru nk bercuti, selamat bercuti.. hee, semoga kita sentiasa dalam barakah Ilahi.. Amin, 

Assalamualaikum.. :)

Wednesday, February 20, 2013

Surau oh Surau.. :)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. WAJIB baca dan hayati hadith ini. :

 “Dari Ibnu Umar radhiallahu ‘anhuma bahwasanya Rasulullah s.a.w. bersabda: “Shalat jamaah adalah lebih utama dari shalat fadz - yakni sendirian - dengan kelebihan dua puluh tujuh derajat.”  Muttafaq ‘alaih

Dari Abu Hurairah r.a., katanya: “Ada seorang lelaki buta matanya datang kepada Nabi s.a.w. lalu berkata: “Ya Rasulullah, saya ini tidak mempunyai seorang pembimbing yang dapat membimbing saya untuk pergi ke masjid,” lalu ia meminta kepada Rasulullah s.a.w. supaya diberi kelonggaran untuk bersembahyang di rumahnya saja, kemudian beliau s.a.w. memberikan kelonggaran padanya. Setelah orang itu berlalu, lalu beliau s.a.w. memanggilnya dan berkata padanya: “Adakah engkau mendengar azan shalat?” Orang itu menjawab: “Ya, mendengar.” Beliau s.a.w. bersabda lagi: “Kalau begitu, kabulkanlah isi azannya itu.” Maksudnya: Datanglah untuk mengikuti jamaah, kalau menghendaki banyak fadhilat. – Riwayat Muslim

Jom kita muhabasah bersama..

1. Adakah kita seorang yang buta, tuli dan bisu..??

Jika tidak, Alhamdulillah kerana kita diberikan nikmat mata, telinga dan mulut.
Tetapi adakah kita menggunakan semua nikmat itu sebaiknya..??
Adakah kita ke surau apabila azan berkumandang..??

2. Adakah kita melihat surau di sekitar kita, mendengar azan..??

Jika kita melihat surau, mendengar azan.. maka, adakah kita solat berjemaah dan memeriahkan surau itu..??
Adakah kita hanya melihat surau dari pandangan jauh sahaja tanpa terlintas untuk solat berjemaah di sana ?

3. Adakah kita telah memberi sumbangan pada surau itu..??

Kalaupun kita telah memberi sumbangan berbentuk wang, ketahuilah sumbangan terbesar dan termulia ialah memeriahkan surau di sekitar kita.

4. Adakah kita mengenali warga2 di sekitar tempat tinggal kita..??

Salah satu cara untuk mengenali dan beramah mesra sesama jiran ialah bersama-sama mengunjungi surau dan masjid di sekitar kita.

5. Adakah kita malu dan segan untuk ke surau..??

Kita akan lebih malu di akhirat nanti kalau Allah bertanya :
“Kenapa tidak berjemaah di surau walhal engkau tidak buta, tidak pekak, bisu dan tempat tinggalmu juga amat dekat dengan surau itu.??” Apa nak jawab nanti..? ada cadangan..??

6. Adakah kita sayangkan agama kita iaitu Islam..??

kalau sayang, kenapa tidak mahu memeriahkan surau kita yang indah itu..??.. JOM KE SURAU.. J

Friday, February 15, 2013

Oh my Khutbah.. :)

Assalamualaikum.

Alhamdulillah diberi kesempatan untuk buat pengisian blog ni.. oraite, Alhamdulillah, den dapat solat jumaat kat kluang, johor ni, setelah 5 bulan den solat jumaat di indonesia.. yup, den amat terkesan dengan sistem penyampaian khutbah kat indonesia dan malaysia.

ok antaranya macam ni.. :

1. kalau kat indonesia, yang bestnya khutbah dorg, khatib ( penyampai khutbah ) hampir 80% tak menggunakan teks untuk menyampaikan pengisian ilmu hari jumaat itu. nak dibandingkan dgn malaysia mungkin 80% masjid2 menggunakan teks bila menyampaikan khutbah.

so, bukankah berbeza orang yang menyampaikan khutbah dan orang yang membaca teks khutbah..?

wallahualam, personally den berfikir, kalau mengikut sunnah pun, tak kan secara logik kita fikir, nabi bagi khutbah, adakah nabi membaca teks khutbah atau nabi secara spontan dan ilmiah menyampaikan ilmu pada ummat..??

den bukan marah dengan sistem membaca khutbah skrg, tapi den agak sedih sebab takkan tiada sorang pun yang sedar, bahwa khutbah jumaat ini, functionnya untuk ape.? adakah sekadar suka2 Allah nak kurang kan solat zohor tu smpai jadi 2 rakaat, semata2 untuk kita tidur bawah air cond or kipas masjid, kononnya mendengar khutbah, common, must be a reason, why Allah suruh LELAKI pulak tu untuk dengar khutbah, bukan kaum hawa, atau kedua2nya sekali..

bukankah lagi best kalau kita tgok khatib secara spontan dan ilmiahnya menyampaikan ilmu kepada jemaah pada hari tu, semangat, nada yang turun naek, beremosi, so, peratus orang mendengar akan meningkat dan peratus orang tidur insya Allah akan berkurang.. huu kalau pun ada teks, just note kecil supaya penyampaian khatib tadi tidak terasar jauh dan akhirnya, mesej Islam akan tercapai dan tersampai kepada semua jemaah lelaki yang betol2 mendengar.. 

2. Alhamdulillah, kita masih ada solat jumaat yang rata2 semua lelaki di masjid2 akan penuh solat berjemaah, sangat cantek kalau bab solat berjemaah kalau hari jumaat. tapi, kalau berani, kita buat survey, kita tgok, bila orang nak keluar masjid tu, tanya sorang dua,

"abg, nak tanya, apa yang abg dapat daripada khutbah tadi..??"

den berani jamin, tak ramai yang akan bagi respons yang positif dan dpt jawab dengan baik, sebab apa, sebab tiada pangamatan dalam mendengar khutbah.

Allahu Akbar, sedangkan saidina Ali pernah berpesan dalam bahasa kasarnya, grablah ilmu dengan mencatat. 

yup, kalau kita tgok hari ini, macam2 kemudahan ada, henset, tab, semua tu kalau kita pandai guna untuk Islam, bukankah akan jadi lebih mudah.. gunakan henset, tab, or ape2 medium sekali pun, nak old school, gune buku nota, buku 3 lima (555) tu ke.. sekadar untuk mencatat nota, atau ilmu islam yang kita dapat dalam khutbah jumaat hari itu,

dan disitulah function kaum lelaki.. kenapa lelaki.?

sebab lelaki ini Allah dah takdirkan lelaki itu untuk menjadi pemimpin, disamping memimpin diri, keluarga dan masyarakat. ok, bila seseorang lelaki dtg ke masjid, duduk, dan bersedia mendengar khutbah, mancatat ilmu2 pada hari itu, dia lebih cenderung untuk share islamic knowledge pada isteri, mak ayah, keluarga, kawan2, kat fb, twitter, kat mana2 medium yang lain, dan akhirnya..

bukankah nanti ilmu berkaitan Islam tu akan lebih mudah berkembang..?

tapi realiti hari ini, org tidur time khutbah berlangsung, dan sepatah ilmu pun tak dapat, kita hanya dapat solat sikit, 2 rakaat beb.. huu

3. kalau di indonesia, imam yang bertugas untuk menyampaikan khutbah untuk setiap masjid adalah orang yang berbeza, which means dorang akan gilir2 imam setiap masjid kat situ untuk sampaikan khutbah, dan seriusly, pendapat den sendiri, pengisian dorang sangat mantap dan labih catchy untuk kita mendgar sampai habes, tanpa rasa mengantok pun, kalau nak contoh lain, kita tgok macam mane ustaz Nourman Ali Khan bagi khutbah kat you tube.. sangat2 cantek.. huu

4. Bukan den nak kondem sistem kat malaysia teruk, but, sampai bila nak macam ni.. den tengok setiap kali orang datang masjid, solat jumaat, pasti ramai yang tidur sampai keluar air liur daripada yang betul2 mendengar dan mencatat.. huu,

5. kalau bab doa, den lagi prefer setiap masjid membuat priority dalam membacakan doa, kalau kat malaysia, adatnya imam akan membaca doa dan wirid sikit lepas solat, so, kadang2 kita asyik berdoa untuk kebaikan kita sahaja, Alhamdulillah, negara kita aman dan damai, tapi jangan sampai kita lupakan saudara2 kita kat luar sana tu, berhempas pulas, berjihad mati syahid untuk mempertahankan maruah dan tauhid Islam.
kalau kita tengok, isu2 semasa mengenai jihad islamiah di luar negara, mengikut musim, bila musim palestin, time tu baru nak doa, time tu baru nak kutip derma, time tu baru nak solat hajat, and tup2, diam jek tibe2, and tibe2 timbul balik.. huu..

so, wallahualam, ini just pandangan den la sebagai seorang muslim dan mukmin biasa. den harap orang2 kuat masjid ni boleh ambil tindakan la kot, kalau den nak bersuara pun, den just budak mat rempit biasa jek, memang orang takut nak percaya.. haha, insya Allah, tapi den yakin, Islamic sistem pasti akan ada kembali, insya Allah, semoga sama2 mengambil ibrah..

maaf atas kesalahan typo atau bahasa, den hanya memberi komentar.. huu, semoga kita sama2 berdoa agar kaedah penyampaian ilmu islam kat malaysia ini lebih best dan mantap, sekian, wassalam.. :)




Tuesday, February 12, 2013

Cuti2 Malaysia 1

salam.. sekejap jek mase ade.. insya Allah, den akan update pasal cuti den kat malaysia tak lama lagi.. yeah.. layan nasi lemak dulu..

Assalamualaikum.. :)

Friday, January 18, 2013

Banjir oh Banjir

Bismillah..

Assalamualaikum warahmatullah.. Alhamdulillah, bersyukur pada Allah, masih diberikan lagi nikmat Islam dan Iman kepada kita, semoga kita sentiasa berada dalam rahmat dan keberkatan Ilahi, Amin..

orait, update blog or diari den mengenai life di Indonesia ini ialah berkaitan musim hujan and banjir kat sini. musim kat jakarta ni sejak akhir2 ni tak menentu, ada panas, and sejak 2 3 hari ni jek, hujan lebat and renyai yang panjang yang akhirnya membuatkan jakarta ni banjir yang agak besar.

so, Alhamdulillah, rumah ktrg kat sini agak tinggi and kawasan perumahan ktrg pun tinggi. so, kalau ktrg kena banjir, maksudnya, tempat2 lain memang dah teruk sangat la tu. but, Alhamdulillah, ktrg tak terkena banjir di kawasan rumah. tapi kawasan Ukrida, habis sampai ada yang kata sampai paras pinggang tinggi air.

and, bila musim banjir ni, kelas ktrg pun ditunda lagi untuk 2 hari ini. so, nampaknya akan drag la lagi masa kelas ktrg and maksudnya, akan lagi lambatlah waktu untuk fly balik ke Malaysia cuti bulan 2. oh tidak.!! huhuu..

tapi tak pe, insya Allah, pastinya ada hikmah yang Allah dah tetapkan kan, so, insya Allah nanti balik la tu malaysia, hee, Alhamdulillah, rasa kejap jek kat bumi Allah indonesia ni, ktrg baru je habis exam untuk Blok 3, Biologi dasar 1, selasa lepas, insya Allah, semoga ktrg semua dapat result yang gempak2, Amin..

and untuk balik malaysia, wallahualam, ktrg pun masih takot2 untuk book tiket balik untuk kali ini, sebab dah book untuk first time, 5 februari 2013, burn macam tu jek sebab ukrida tukar jadual last minute, hee, tapi xpelah, pengajaran untuk masa depan untuk ktrg semua. insya Allah..

ok, itu sahaja untuk kali ni, sharing untuk update kali ini :

Janganlah takot kepada hujan kerana hujan bukannya bala daripada Allah, bahkan rahmat daripada Allah kepada sekalian makhlukNya. segala bencana yang berlaku seperti banjir, sakit or what so ever, ialah datangnya daripada tangan2 manusia sendiri, and mungkin juga salah satu ujian daripada Allah, so, jangan nak salahkan hujan kalau banjir, tetapi salahkan diri sendiri sebab kitalah yang selalu lupa and lalai bila mendapat nikmat daripada Allah..

lastly, sharing untuk diri den jugak :

Jangan banyak ketawa di dunia kerana mungkin kita akan banyak menangis di akhirat, tetapi banyakkan menangis di dunia, semoga kita akan ketawa di akhirat.. :)

Saturday, January 5, 2013

Sakit di Indonesia

Bismillah..

Assalamualaikum warahmatullah.. Alhamdulillah, diberi kesempatan oleh Allah untuk masih bernafas pada hari ini walaupun sejak 2 hari ini, den menerima ujian kecil daripada Allah. yup, berkatian dengan tajuk post den kali ini, den menerima ujian kesakitan daripada Allah.

ok, inilah pengalaman den 2 hari lepas. Alhamdulillah, hari khamis lepas. 4.1.2013, den dan beberapa sahabat pun berbuka puasa di kedai makan Bak Mee Tg Duren, Indonesia. so, Alhamdulillah, kami pun ramai2 makan dengan enaknya. den macam biasa, layan nasi goreng tomyam plus ABC time tu. so, Alhamdulillah, lepas tu, den hirup habis tomyam wan and sulaiman. haha, punya la melahap time tu.

lepas tu lagi, den dengan yang lain2 layan ais krim pula kat kedai Ais krim. hee. selesai tu, kami pun balik rumah, menyambut kak mis yang baru tiba daripada malaysia. kak mis bagi ole2 berupa coklat. den memang hantu coklat. so, den makan la coklat Hershey yang berasal dari abu dhabi tu pun dengan agak banyak juga la. haha. Alhamdulillah..

lepas tu lagi, kami pun lepak2 sambil minum2 air jus sejuk and makan kacang di  Lawson, Kopro. so, nak dijadikan cerita, sepanjang magrib tu, Alhamdulillah den makan and minum jela. so, bila nak balik dari Lawson tu, perut den start memulas yang amat sangat. tersangat sakit time tu, plus kami berjalan kaki pulak tu balik dari Lawson ke rumah, tak de lah jauh sangat dengan rumah pun, tapi sebab sakit kan, so, terus terasa sakit.

Innalillah, mungkin ujian daripada Allah, perut den terus sakit, sepanjang malam, makanan tu pun tak nak keluar atas mahupun bawah, so dia maintain sakit dalam perut den. esoknya dah la ada PBL ( Problem Based Learning ) pkul 7.30 pagi. haha, so, den yang tidur sekejap2 sebab sakit, subuh di surau and menggagahkan jugak untuk pergi PBL jam 7.30 pagi tu. and den dah plan, den nak present paling awal, and den terus keluar and pergi ke Rumah Sakit Siloam.

Alhamdulillah, tq ibu Rina sebab sangat memahami den. den pun present first sekali dalam group and keluar ke Siloam. berbekalkan duit 20 ribu rp jek, den naik bajai dan terus ke Siloam. Sampai Siloam, den memang tak bawak duit sebab setiap student ada kad insurans kalau sakit di Siloam tu. tapi, Allah nak uji lagi sekali, kad tu tak boleh guna sebab tak aktif. den pertama kali guna kad insurans tu, and tiba2 tak aktif. so, den pun bertahan la sakit lagi buat seketika, den mesej wan untuk datang siloam, and bawak duit sekali untuk den pinjam dulu.

Alhamdulillah, wan sampai and den pun dapatlah berjumpa doktor umum. sakit perut den tu mungkin sebab banyak sangat acid dalam perut. so, bila dah sampai kaunter nak bayar, tiba2 harga ubat and harga upah dokter tu  agak mahal sampaikan wan pun tak cukup duit untuk bayar cash. so, kami pun contact Aman and Alhamdulillah, Aman sampai and bayar yang selebihnya.

Alhamdulillah, pergi Siloam jam 8.30 pagi, pkul 12 tghari baru semua selesai. so, perut den masih lagi sakit time tu tapi still gagahkan untuk balik and berehat kat rumah. tak nak stay hospital. haha. then, sampai di rumah and rest la di rumah aje. Alhamdulillah, makan ubat, makan bubur sikit, and ada muntah2 sikit malam tadi, and Alhamdulillah, pagi tadi, sakit den dah mulai surut but still ada rasa sakit2 sikit lagi sampai sekarang.

Alhamdulillah, inilah pengalaman pertama den sakit yang agak teruk Indonesia ini. den bersyukur sangat2 sebab adanya sahabat2 yang sentiasa menolong den setiap masa, senior2 pun ada datang melawat gak, seriusly terharu malam tadi, kak mis bagi pisang, wan and aman belikan bubur sup wantan, abg hanif, abg farid and abg azwan melawat, and kata2 semangat daripada Abg Azwam kat den :

Alhamdulillah, ingatlah sesungguhnya sakit itu sebagai kifarah (penghapus) bagi dosa-dosa kita. 

Terima ksaih banyak2 buat orang2 rumah den, wan, aman and apai terutamanya yang jaga den, teman pergi siloam sama2, belikan makanan semua, selimutkan, ambilkan air and ubat, papah den time jalan.. huhu, tacing tiba2. huu..

so, Alhamdulillah, akhir kata, jagalah kesihatan kita sama2, bersyukurlah kita yang masih dalam keadaan sihat kerana nikmat kesihatan tu Allah boleh ambil bila2 masa jek. and, kalau kita ditimpa dengan sebarang kesakitan, yakinlah bahwa itu bukan bala untuk kita, walhal itulah salah satu cara Allah nak hapuskan dosa2 kita yang lampau, supaya nanti insya Allah kita sampai ke dunia akhirat, kita dah tiada dosa dah.. hee.

Sekadar renungan untuk pengalaman den ini, doakan semoga den cepat sembuh sepenuhnya.. insya Allah Amin.. :)

Tuesday, January 1, 2013

Kisah sahabat 8 : Khalifah Arrasyidin ke 3


Khalifah Ketiga, Malaikat Berasa Malu Kepadanya

Khalifah Uthman merupakan khalifah Islam yang ketiga selepas Khalifah Abu Bakar dan Khalifah Umar al-Khattab. Beliau dilantik menjadi khalifah melalui persetujuan orang ramai.

Nama beliau sebenarnya ialah Uthman b. ‘Affan b. Abul-As yang mana beliau dilahirkan ketika Baginda Nabi Muhammad SAW berumur 5 tahun. Uthman merupakan seorang bangsawan dari golongan Quraish dari Bani Ummayah.

Mati makin dekat

Bismillah.. Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. segala puji bagi Allah yang masih lagi memberi can untuk den update blog lagi time ni.. Alhamdulillah atas nikmat IMAN, ISLAM, badan yang sihat, oksigen, ibu bapa kita, family, kawan2, Al-Quran, dan semua sekali yang ada pada kita ini, semuanya pun bukan kita punya dan bersyukurlah si Dia masih memberi can untuk kita guna semua ini. tq Allah.. :)

oraite.. selamat tahun baru untuk semua ummat Nabi Muhammad, so, secara for sure nya 2012 pun bukanlah time kiamat seperti yang di uar2kan oleh banyak filem2 orang putih sebelum ini, and for sure, again, kiamat, hanya Dia jek yang tahu bila ok.. 

So, entry kali ini just nk recall pasal hidup den tahun 2012 and azam yang baru untuk tahun 2013 ini.
insya Allah. 

So, sekitar bulan 1 smpai bulan 6 tahun 2012, den dengan kawan2 intec yang lain mendapat kenangan yang manis selama berada di pusat persedian tu. Alhamdulillah, kenangan yang amat manis den dapat rasakan sewaktu den kat intec dulu. Kalau sebelum ni, kenangan manis macam ni den rasakan juga time kat saser dulu, OMEGATRON, haha, seriusly rindu time kat kelas 4 and 5 Omega dulu. haha, ok. so, kalau kat intec, den dengan 10 orang sahabat2 den yang lain, sama2 sejak kat cendana and cemara and Alhamdulillah, still sampai sekarang ktrg masih berhubung lagi. 

kalau nk cerita semua, memang amat panjang, insya Allah jap lagi den just upload picture sebagai kenangan bagi tahun 2012. so, den cerita dulu pasal azam tahun 2013.

ok, daripada program HAMKA 5.0 kat bogor tahun lepas (2012), hehe, so, den telah pun membuat beberapa azam baru untuk tahun 2013 ini iaitu :

1. Berubah (henshin) supaya semua muasofat menjadi lengkap
2. Mutabaah amal den menjadi istiqamah
3. Komitmen dalam semua wasilah gerakan tarbiyah
4. Berusaha bersama-sama membina suasana biah solehah
5. Share something

5 perkara ini, tulis je memang senang oi, tapi nak laksanakan, subhnaAllah, semoga dikuatkan oleh Allah untuk den lakukan. insya Allah, Henshin.. :)

so, Alhamdulillah, pengalaman den, tahun 2012 memang sangat2 bermakna, den cuba listkan kat bawah ni sikit2 :

1. MDS tahun 2012 yang superb, xi shua2
2. masuk cemara for the first time
3. dapat housemate baru kat cemara ( wan, aisar, aiman dan den )
4. kelas still sama kat intec (w308)
5. hantar budak2 US, Ausmate and KTJ fly
6. den eksiden (20.4.2012)
7. exam a level
8. wan dapat no 1 pertandingan cina and dapat pergi china
9. prank kawan2 sejak bulan 3 sampai 6
10. prank wan (gambar gud luck untuk ke China)
11. pergi indonesia for the first time. Jalan2 jakarta and bandung
12. result a level. Alhamdulillah (10)
13. futher study ke indonesia, UKRIDA
14. den kene prank besday oleh member2
15. belajar du UKRIDA
16. jalan bogor, bandung again
17. jalan2 perak time cuti sebelum exam, dengan aisar, pojo, wan

sebenarnya banyak la lagi, tapi yang ini yang den teringat buat masa ni, insya Allah kalau ada gambar kat bawah ni, semua tu pun just a part of memory for this tahun 2012 :