Jom Follow...

Wednesday, December 19, 2012

Indonesia season 2

Bismillah..

Assalamualaikum.. Allhamdulilah.. syukur atas nikmat Allah.. orait, insya Allah, petang nnti, ktrg kat sini akan exam, integrasi 1, for first medical block, so, gud luck for angkatan 2012 student.. :)

next update, bile den dah free sikit la.. so, sharing for this entry, insya Allah from surah Al-Aaraf, ayat 179, 7:179. selamat bermuhasabah.. :)

Thursday, December 13, 2012

21 kata

      Assalamualaikum. kat bawah ni just nak share2, kata hikmah untuk perjuangan.. and untuk promosi Voice for Palestine di jakarta, Indonesia pada hari ahad ni.. semoga semuanya berjalan dengan lancar dan mendapat keberkatan Allah.. 
   
      Kata-kata kita hanyalah patung yang tidak bernyawa, apabila kita telah mati kerananya, maka pada ketika itu ia akan mula hidup. (Sayyid Qutb)

Berikan aku 10 orang pemuda, maka aku akan goncangkan dunia.(Soekarno)

To learn but not to do is not to learn. (Stephen Covey)

Sesungguhnya kebatilan itu tidak akan tersebar luas melainkan kerana kelemahan dan kelalaian pemuda-pemuda Islam itu sendiri dan penyisihan mereka dari medan jihad dan pengorbanan. (Fathi Yakan)

Bukan kita yang memulakan perjuangan ini tapi yang memulakannya adalah para nabi dan rasul. Kita, aku, engkau dan pejuang adalah merupakan mata rantai yang berkait daripada para rasul. Sekarang aku gugur maka terlucutlah satu rantai. ( Syed Qutub)

Be the change that you wish to see in the world (Mahatma Gandhi)

Janganlah umat Islam bermimpi untuk mengalahkan yahudi sehingga bilangan mereka yang solat subuh berjemaah di masjid menyamai  bilangan yang datang untuk solat jumaat. (Pendeta Yahudi)

Kewajipan lebih banyak daripada waktu. (Imam Hassan al-Banna)

Kita boleh menghitung usia yang kita telah gunakan, tapi kita tidak boleh menghitung berapa lagi usia kita yang tinggal (hamka)

Siapa yang memasuki kubur dengan tidak membawa bekalan samalah seperti orang yang belayar di lautan dengan tidak berperahu. (S.Abu bakar)

Siapa takut kepada Allah SWT, nescaya marahnya tidakdapat dilihat. Dan siapa takutkan Allah, kehendaknya akan ditunaikan. (S.Umar)

Ilmu itu sebaik-baik pusaka. Adab itu sebaik-baik sifat. Taqwa itu sebaik-baik bekalan. Ibadah itu sebaik-baik barang perniagaan.(s.Ali)

Tapak kaki kita kalau dah keras, pijak paku dan duri pun tidak terasa sebab tumitnya sudah keras.Tetapi kalau tapak kaki yang lembut, terpijak duri sikit saja terus sakit dan berdarah. Demikian jugalah hati, kalau ia dah keras tak terasa lagi bersalah kalau buat dosa (TGNA)

Wahai hamba-Ku! Aku tidak ciptakan kamu untuk mengubati kesunyian-Ku. Bukan untuk meramai-ramaikan kamu. Bukan untuk meminta pertolongan kamu bagi melakukan sesuatu yang tidak mampu Aku lakukannya sendiri. Bukan untuk meraih apa-apa keuntungan atau menolak kemudaratan. Aku menciptakan kamu hanya supaya kamu lama beribadah dan banyak berzikir kepada-Ku, dan bertasbih kepada-Ku pagi dan petang (Hadis Qudsi)

Wahai hamba-hamba Ku, sempatkanlah beribadah kepada Ku , nanti Aku penuhi hatimu dengan kekayaan serta kecukupan dan tanganmu dengan rezeki. Janganlah menjauhkan diri dari Ku, nanti aku penuhi hatimu dengan kemiskinan dan tanganmu akan syarat dengan kesibukan. (HR. Tirmidzi)

Wahai anak manusia, setiap kali engkau meminta kepada-Ku dan mengharap dari-Ku, maka Aku akan ampunkan bagimu apa yang telah lalu dan Aku tidak peduli betapapun besar dan banyaknya dosamu. Wahai anak manusia, seandainya dosa-dosamu mencapai setinggi langit, kemudian engkau meminta ampun kepada-Ku, maka Aku akan mengampunimu dan Aku tidak peduli. Wahai anak manusia, seandainya engkau datang kepada-Ku dengan membawa setumpuk dosa sebesar bumi, kemudian engkau berjumpa dengan-Ku tanpa menyekutukan Aku dengan sesuatu apapun, maka Aku akan memberikan ampunan sebesar bumi itu pula." ( Hadits Riwayat Tirmidzi)

Wahai orang yang lemah semangat! Sesungguhnya di atas jalan ini Nuh menjadi tua, Zakaria digergaji, Muhammad pula diseksa, dan anda pula inginkan Islam datang dengan mudah di bawah kakimu? (Ibnu Qayyim al-Jauziyyah)

 Larilah dari perkara yang menjejaskan keikhlasanmu sebagaimana engkau lari dari ular dan kala (Badi'uzzaman Said Nursi)

Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah (Hasan Al-Banna)

Telunjuk yang bersyahadah setiap kali dalam solat menegaskan bahawa Tiada Ilah yang disembah dengan sesungguhnya melainkan Allah dan Muhammad adalah Rasulullah, dan aku takkan menulis satu perkataan yang hina. Jika aku dipenjara kerana kebenaran aku redha. Jika aku dipenjara secara batil, aku tidak akan menuntut rahmat daripada kebatilan (Syed Qutb)

Antara tanda berpalingnya Allah daripada menolong hambaNya ialah bahawa Dia menjadikan kesibukan dalam perkara yang tiada berfaedah baginya (Hasan al-Basri)

Tuesday, December 4, 2012

Indonesia season 1


Bismillah..

Assalamualaikum warahmatullah.. Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah atas nikmat dan kebesaran Dia, den dapat nak update sikit2 pasal life kat Indonesia ni and Alhamdulillah jugak sebab dapat baca update blog Kopiah kunen ni..

1. Rumah Banglo

Lupe pulak dah penah cerita ke belum, tapi yang den nak citer dulu ni, mungkin rumah banglo ktrg duduk ni kot, haha, hasil pencarian Wan and Aman, so, Alhamdulillah, den dengan lagi 9 orang kawan2 kat sini tinggal dalam rumah yang selesa, dengan suasana kejiranan yang selesa, masjid dekat, 75 langkah jek dari rumah, tempat makan banyak, kedai runcit pun depan rumah, transport senang dapat, Ukrida pun dekat, 5 minit jalan kaki dah sampai, senior2 pun ramah tamah and selalu masak untuk ktrg, hee, and overall, Alhamdulillah, dapat rumah yang besar ni. Tapi harga sewa tahunan pun erm.. lumayan sih.. haha, so, dalam bulan-bulan awal ni, ktrg bersepuluh agak “pokai” sebab sorang kena bayar dalam rm2ribu sorg untuk sewa 2 tahun terus.huhu, tapi tak pe, insya Allah, lepas2 ni dah dapat back up.. so, yang tinggal kat rumah ni, den, wan, aman, apai, sulaiman, radhi, asyraf (scoot), marzuki, Aiman (ktt) and sayuti. Btw, rumah ni tak delah macam banglo sangat, tapi boleh la muat 10 orang besar dia..

2. Kuliah

Orait, Alhamdulillah dah hampir 3 bulan kat jakarta ni, kuliah ktrg baru jek start pasal medik and biologi. So, sepanjang 3 bulan awal ni, ktrg kena belajar dulu pasa etika and prilaku sehat untuk menjadi seorang doktor yang baik. Which is good untuk ktrg semua, walaupun ramai jek yang dah agak bosan dengan lecture sivik awal2 ni, tapi sebenarnya, memang bagus pun kelas2 etika macam ni, so, doktor2 or apa2 profesion pun bukan hanya sekadara bekerja untuk duit semata-mata, but semua kerja kalau dalam Islam, mestilah Ikhlas kerana Allah. So, Alhamdulillah, dah masuk medik session, doakan ktrg semua terus kuat untuk lagi 27 block. Skrg blok 3, Biology.
3. Putar-putar
Ok, kalau kat Indonesia, jalan-jalan or bersiar-siar tu berputar-putar. Setakat ni, paling jauh selepas Bandung yang den dah sampai ialah Bogor. And around2 jakarta ni, tak de lah banyak sangat, ancol, taman mini indah, and kalau kat sini, baju murah2 ada kat Tanah Abang and buku2 Islamic murah ada kat Kwitang. And seriously, harga baju and buku kat tempat2 ni, memang sangat2 murah, sampai 3 4 kali ganda lagi murah, so, jom datang sini.. he..

4. Liburan
Insya Allah, den and the gang akan balik Malaysia tanggal 5 february 2013, dah booking tiket dah pun, sebab time tu cuti sem sebulan and tiket pun tgh murah time sekarang ni. Makanya, kami tak melepaskan peluang la untuk beli terus tiket. Insya Allah, jom gathering balik kat Malaysia k.

5. Islamic
Alhamdulillah, kat Indonesia ni, setiap minggu ada taklim and ada usrah. Walaupun senior2 ni busy dengan kuliah dorg masing2, but insya Allah mesti ada masa untuk pengisian rohani untuk ktrg yang muda2 ni. So, perkongsian kali ini berkaitan dengan sesuatu yang sangat penting, sangat selalu disebut and sangat susah untuk dilaksanakan. Ikhlas. Hadith pertama dalam Soheh Imam Nawawi, berkaitan niat, and sekaligus berkaitan Ikhlas. Ikhlas tu apa.? Ada banyak pengertian ikhlas but yang paling menusuk kalbu den ialah, Ikhlas ialah kamu menginginkan Allah dengan menaati Allah dan meninggalkan apa yang tidak berkaitan dengan Allah.

So, dalam erti kata lain, dalam hati ini, semua benda yang kita buat, pastinya kembali dan berniat semata-mata kerana Allah. Amat payah sebab sorang sahabat den berkongsi jugak bahawa memang lahiriah manusia itu suka akan perhatian. So, kita buat something untuk perhatian Allah atau perhatian mana2 pihak.? Kita judge diri kita masing2, and for sure, diri den ni masih sangat2 kerdil untuk menjaga hati.

Orait, itu saja kot untuk setakat ni, baru episod 1, insya Allah akan disambung akan datang, and satu lagi, Alhamdulillah, den baru belajar2 nak masak sebab kat rumah ni, semua orang chef2 belaka. Haha. So, yang den dah pernah masak ea, erm, nasi goreng, sup tulang, and jemput2, tu jelah kot. Haha, insya Allah nasi lemak menyusul lepas ni, tunggu cili kering sampai dari Malaysia.. hehe..

Ok, salam mujahadah untuk semua, last word, Jangan takut kepada Allah, tetapi Cintailah Allah, itulah keikhlasan yang sebenarnya sesuatu ibadah seorang hamba kepada Tuhannya. 

Sunday, November 18, 2012

Hai Sayang..


Bismillah..

Assalamualaikum. Alhamdulillah kerna masih diberikan Allah nikmat nafas dan nyawa pada hari ini. Orait, lepas dah dengar pasal cinta kat video bicara cintaku yang lepas tu kan, time ni den mau story lagi sikit pasal cinta.. hee. Malu la pulak tibe2.. hehe..

Ok, cinta kali ini berkaitan dengan diri kita sebagai hamba tuhan yang satu, Allah. Sebenarnya lebih kepada refleksi diri den la kan. Bila ada member den tanya kat den macam ni, eh, mad, ape perasaan ko ek bila awek ko, dia dah lama giler tak tegur ko, and tiba2 kan, dia tegur ko, dia panggil ko, hai abang mad sayang... perh, gua dengar pun geli geliman bro, haha.. contohnya gitu, apa kata den, perh bro, gugur jantung bro, tipu ah kalau jantung gua tak dup dap, dup dap kencang kan.. haha.. mesti gua macam cair punyelah, and lagi la pulak mesti gua akan excited punya untuk borak dengan dia, dah lama tak tegur kan. Haha..

Orait, kesah di atas hanyalah rekaan semata-mata. Sebenarnya gini lorh, gue mau bilang ini aja sih, kalau orang yang kita sayang,and then dia pulak panggil kita “abang sayang..” mesti feeling kita macam kat dalam syurga gitu kan. Semua orang kita dah tak peduli dah, asalkan dia dah panggil mcam tu jek, kira sempurna la dunia kita time tu.. orait..

Persoalan.. ??

Time azan, Allahu Akbar, Allahu Akbar.. ada tak feeling macam orang panggil kita “abg sayang..”  tadi tu ek..?? erm.. rasa macam biasa jek kalau tak silap. Eh, yang panggil kita time azan tu siapa ek..?? Tuhan ke manusia sebenarnya..?

Orait.. kalau manusia panggil kita sayang, perh, darah naik sampai telinga sebab nervous punya pasal. But, Allah yang memberikan kasih dan sayang pada sang manusia, panggil kita time azan untuk jumpa Dia, sebab apa, sebab Dia la yang Maha Penyayang panggil kita untuk solat ( which means untuk dating dengan Dia ). apa kita rasa..? ada rasa best or excited untuk dating dengan Tuhan..?? padahal sebenarnya panggilan azan tu sama la macam ”sayang” tu jugak. Cuma dalam bentuk azan.

Allah panggil kita sebagai hamba Dia untuk jumpa Dia dalam solat, panggilan itu dalam bentuk azan. So, kalau contoh awek, awek kita nak dating dengan kita, dia ajak kita through phone. Macam tulah lebih kurang. And Allah yang jemput kita untuk jumpa Dia, which means, Dia sayang kat kita. Kalau contoh awek tadi, awek kita nak jumpa kita, sah2 la kan yang awek kita tu sayang kat kita. Kalau tak dia tak ajaknya kita jumpa dating dengan dia.

Jadinya, kalau azan, ada tak rasa excited nak jumpa tuhan..? ada tak feeling macam dah sempurna dah hari aku ni, sebab Allah dah panggil aku dating jumpa Dia hari ini..?? kalau ada, Alhamdulillah and teruskan mendapat hati yang sakinah kepada Allah.. kalau tak de, in shaa Allah, luruskan hati pada Allah.. orait.. time dating pulak.. hee..

Kalau nak dating dengan awek, perh, bau tak payah cakap, satu kampung boleh bau kalau dia lalu. Tapi bila dating dengan tuhan..?? bau peluh pun takpe, asalkan jumpa.. iya dok..

Kalau dating dengan awek, perh, baju yang paling mahal and paling cantik la yang aku pakai time tu. Tapi bila dating dengan tuhan..?? baju pagoda, kain pelikat koyak kat bawah pun orait gak, tutup aurat what.. erm..

Kalau dating dengan awek, muka paling berseri-seri, semangat dia lain macam sikit.. Tapi bila dating dengan tuhan..?? erm, muka selamba, loya, lesu, baru bangun tidur pun ok la,

Yup.. sangat tajam dan menusuk kalbu bila den pikir hal macam ni. Bila berbicara soal hati, mungkin pada manusia kita baik, hati sentiasa terbuka, but kadang-kadang kita lupa siapa yang bagi nikmat hati, perasaan, sayang, mata, telinga, anggota and semua sekali kat kita. Adakah sudah cukup, kita balas kasih sayang yang Dia bagi kat kita..??

Banyak pula soalan entri kali ini yek.. in shaa Allah.. dalam tarbiyyah ruhiyyah, ilmu tasawwuf, hadith Nabi sendiri, semua yang berbicara soal hati, merupakan perkara paling susah untuk dibentuk, sebab apa, sebab kita and Allah jek yang tahu..

In shaa Allah akan disambung lagi pasal tarbiyyah ruhiyyah ni, semoga mendapat manfaat bersama..

Berbuat baik di dunia untuk bekalan akhirat.. 

Berjihad di dunia untuk mendapat Jannah di akhirat.. 

Sama2 mendoakan kesejahteraan saudara2 kita di Palestin, walaupun kita berada jauh dengan mereka, yakinlah, doa dan pertolongan Allah itu pastinya dekat dengan mereka. Untungnya mereka kerana dekatnya dengan syahid fi sabilillah.. J

Sekian untuk kali ini.. Maas salamah.. Assalamualaikum.. J


Bicara Cintaku.. :)

Tuesday, November 13, 2012

Marah ni..

Bismillah..

Assalamualaikum, tiru ayat aman jap.. hee, apa khabar iman pada hari ini..?/ soalan yang harus ditanya pada diri setiap hari dan setiap masa, agak2 nya macam mana pandangan Allah pada aku hari ni.?? erm..

so, Alhamdulillah, kerna masih lagi diberi oksigen untuk kita semua hidup menumpang kat dunia Allah ni. so, kesempatan kali ini, den mau story mory sikit pasal satu buku yang den baca baru sampai 3 suku.. hehe.. walaupun tak habis lagi baca, tapi seriusly buku tu memang best, tajuk buku tu, MEMBACA RAHASIA HATI by Ustadz Ashaari Muhammad.

Alhamdulillah, thanks a lot to sulaiman, sebab dia yang bagi pinjam buku ni kat den, so, stret to the point, ada satu kesah pasal sifat PEMARAH..

Ada satu mukmin sejati bernama Ahnaf bin Qais. Ahnaf ni memang dikenali sebagai orang yang paling lemah lembut dalam kalangan masyarakat kat situ. and then, one day, orang ramai tanya lah dia, macam mana hang boleh jadi lemah lembut kat semua orang.? sapa yang ajar hang.? so, Ahnaf pun cerita lah yang dia belajar untuk menjadi seorang yang lemah lembut, sentiasa redha dan yakin atas ketentuan Allah daripada seorang lelaki bernama Qais bin Asim.

Qais bin Asim ni merupakan seorang yang tidak penah lekang dari senyuman. setiap benda yang terjadi dalam hidup dia, mesti dia akan senyum dan yakin segalanya pastinya adalah ketentuan Allah. so, pada suatu hari, time Qais sedang rehat2, datang hambanya ( seorang budak ) bawakkan makanan, daging panggang yang masih panas untuk dia, bila dan nak sampai dekat Qais, budak ni tersadong dan daging tu pun terjatuh. daging panas tu terjatuh kat anak Qais yang ada kat tepi dia time tu. anak Qais yang terkejut pun nangis la sekuat hati and lastly, anak dia meninggal dunia.

apa lagi, pucat la muka budak hamba Qais tadi sebab dah menyebabkan anak tuan dia mati.
so, apa agaknya yang Qais ni buat..?

Qais hanya tersenyum dan akhirnya berkata. " aku tidak sekali-kali akan memarahi kamu bahkan aku akan memerdekakan kamu kerana kamu kelihatan sedih dan takut."

subhanAllah, hebat giler Qais ni, bukannya dia tak sayangkan anak dia, but hati dia penuh yakin dan redha dengan segala ketentuan Allah. Qais xpenah lepas bergantung harap pada Allah and lastly, dia mendapat salah satu nikmat Allah yang tak semua orang akan dapat iaitu, ketenangan hati ( sakinah ).

so, macam tu lah Ahnaf belajar untuk menjadi seorang yang sentiasa berlemah lembut kepada semua orang.

moral of the story, kalau kita seorang yang suka marah2, ingatlah yang kita tak de hak pun nak marah2, siapa kita nak marah2 kat orang ni.? kuat sangat ke kita nak marah2 kat orang. ? sedangkan Allah pun Maha Pengampun, inikan pula kita sesuka hati nak marah2 orang and tak nak maafkan orang lain..

so, tajuk kat atas bukannya bermaksud den tengah marah, tapi saja jek, nak buat lain dari yang lain sikit. insya Allah, sama2 mentadbir hati dengan cahaya Ilahi, semoga sama2 kita mendapat sakinah daripada Allah.

sekian, salam mujahadah.. Assalamualaikum teman2.. :)

Monday, October 29, 2012

be desperate.. :)

Bismillah..

Assalamualaikum warahmatullah.. Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar.. Walillahilhamdu.. Alhamdulillah hari ni udah hari ke 4 hari raya Aidil Adha, sekejap je rasanya dah hampir selesai saudara2 kita di mekah sana membuat ibadah haji. insya Allah moga mereka semua mendapat haji yang mabrur. Amin..

sorri kepada ummi yasirah sekali lagi, sebab lambat sangat post blog pasal be desperate ni.. haha, jangan marah ummi.. hee..

orait, ni ada satu kisah, sharing2 untuk semua. Ada seorang mamat ni pergilah ke hotel 5 star kat Kl. so, bila kat hotel kan, makanan dia mak ai, semua jadi sedap, and semua high class. so, apa lagi, mamat ni pun tanpa membuang masa, terus makan semua makanan yang mahal2 ni tanpa menghiraukan orang lain. sotong besar, ketam, ABC, nasi yang macam2 jenis, lauk2 yang dia tak pernah jumpa pun ada. and so, bila time bayar, disebabkan si mamat ni sekali - sekala jek dapat makan kat hotel mewah ni, dia memang dah menabung banyak dah duit untuk makan kat hotel ni. so, bayaran dia ialah RM 400.00. so, mamat ni pun bayar la harga makanan dia tu.

so, on the way nak keluar dari hotel tu, tiba2 perut mamat tu sakit gler2 punya sakit. so dia dengan secepat kilat masuk ke toilet dan melepaskan hajat yang tak seberapa besarnya itu. Alhamdulillah, selesai daripada kes memerut di toilet, mamat tadi pun keluar la dari hotel tu.

so, what is moral of the story ..?? apa kaitan dengan be desperate pulak ni.. haha, ok gini. daripada kisah mamat tadi, dia makan makanan yang mahal2 kat hotel kan, and dia dah menabung punya banyak duit untuk makan kat hotel tu, so, bila dia dah habes makan, ttbe dia saket perut pulak. soalan.. time dia sakit perut tu, ada tak dia pikir, eh, aku dah spend banyak untuk makan makanan tadi tu, tak kan aku nak buang kot, aish, esok lusa jelah buang, mahal tuu.. erm, agak2 dia ada pikir tak benda tu..

Jawapannya, semestinya tidak, sebab apa, dalam pikiran dia, dia sakit perut, dia memang dah desperate untuk buang hajat, and so, dia terus pergi toilet and terus buang segala-galanya, tanpa berfikir pasal benda2 lain.

so, kaitannya dengan seorang yang bergelar manusia hari ini ialah adakah kita desperate pada tuhan kita iaitu Allah..? adakah bila kita nak lakukan sesuatu yang berkaitan dengan hal2 agama terutamanya, kita selalu pikir pasal benda2 lain..? kalau ada, maksudnya kita tak desperate pada Allah, kalau kita betol2 desperate pada Allah, kita akan buang jauh2 pemikiran kita terhadap benda2 lain, and kita buat somethin just for one reason which is for Allah.

be desperate ni sebenarnya kesimpulan daripada kuliah yang pernah den and sabahat2 dapat daripada murabbi kami iaitu ustaz Redha dulu. Amat terkesan di hati sebab kadang2 untuk dapat ikhlas dalam ibadah tu amat2 la payah. sebab hati masih lagi kotor, selalu pikir pasal hal2 lain, and tak rasa desperate pun kan kat Allah. so, last2 tak mau la buat benda2 ni.. Alhamdulillah, memang payah untuk ikhlaskan hati, but hati itu Allah punya kan, so, selagi ktia tak try untuk lawan segala nafsu tu, so, selagi tulah nafsu tu akan menang kat kita..

insya Allah, semoga kita sama2 bermujahadah kerana Allah. walaupun terasa pahit sekarang, insya Allah, manis tu di akhirat kelak. bukan mudah untuk berubah, yes, memang betul, tapi tak mustahil untuk seseorang itu mendapat hidayah Allah dan berubah. buktinya, saidina omar yang merupakan orang kuat untuk bunuh nabi, dapat hidayah dari Allah and last2, jadi orang kuat yang membela nabi, SubhanAllah..

insya Allah, sempena raya korban ini, sama2 kita berkorban jiwa dan raga semata-mata kerana Allah. Allah tidak melihat pada berapa banyak daging korban yang kita buat, tapi Allah melihat pada keikhlasan kita melakukan ibadah korban tersebut..

Lastly, sama2 kita menjadi orang yang bertaqwa. surah Al-Imran : 133, 134 dan 135.

selamat hari raya sume.. Assalamualaikum.. :)

Thursday, October 18, 2012

Lucky

Bismillah..

Assalamualaikum.. aha.. hari ini mau cerita pasal my lucky day.. haha. padahal dah agak lama benda lucky ni. event ini berlaku di jakarta iaitu Kecoh Raye yang diadakan di Malaysia Hall, Jakarta, Indonesia. time ni ktrg baru seminggu sampai kat jakarta, tapi sekarang baru nak post.. :)

so, pada malam tu, ktrg ramai2 pun datanglah ke Malaysia Hall dengan baju raya masing2, walaupun time tu, raya dah pun habes, haha, tapi ok la, sambutan raya kat sini, mantapp.. ada sate, lodeh, nasi himpit, ketupat xsure la, rasenya xde kot. huu..

so, ada banyak game malam tu, teka lagu raye rosak, makan telur, teka kuih raya, but, ada satu game malam tu, nama dia Lucky draw, so, guess what, for the first time in my life.. den yang dapat lucky draw tu.. perh. rasa macam hari tu memang indah sangat2, haha, dapat duit ooo.., 50 ribu ok, jangan main2 dengan lucky draw kat sini, hadiah bukan calang2, so, Alhamdulillah, dapat la den sampul duit yang bernilai 50 ribu tu malam tu jugak.. Alhamdulillah.. ramai yang cakap, "untungla mad, dapat 50ribu.." huhu.. haha.

game dia lebih kurang macam ni la, semua yang datang ke berdiri, and pengacara akan cakap somthing2, siapa yang bertahan paling lama berdiri, dia yang menang.. so, kalau xsilap, ni la ayat diorg.. hee..

1. siapa yang pakai baju raye lengkap, ... berdiri
2. siapa yang pakai jam tangan kat tangan kanan, ...berdiri
3. siapa yang tak de benda2 hitam kat dia, ...berdiri
4. siapa yang pakai blackberry, ...duduk.
5. siapa yang pakai cermin mata, ...duduk

and last man standing.. tak disangka2 ialah den. haha.. Alhamdulillah.. dapat lah hadiah wang bernilai 50 ribu tu.. hee.. and duit tu dah habes dah pun.. hee..

-lastly, sori, den dapat 50 ribu rupiah ok, bukan 50 ringgit, kalau 50 ribu ringgit. dah pengsan kot.. haha.
but still, Alhamdulillah.. tq Allah.. ni sampul duit raya tu.. hee..  ok. Assalamualaikum..



Monday, October 15, 2012

Nawaitu

Assalamualaikum, insya Allah, sedikit perkongsian daripada ustaz Adiya hari jumaat kemarin. Asif (sori) kalau terdapat fakta2 yang agak kurang. semua kekurangan itu adalah daripada den sendiri, insya Allah, semoga mendapat manfaat bersama.. :)

Masjid nurul hikmah, jakarta barat 12.10.2012

Taklim riyaddus solihin daripada ustaz Adiya :

Bab 1, imam nawawi

keihkhlasan dan menghadirkan niat yang lahir secara boleh dilihat dan tidak boleh dilihat

pa makna ikhlas..?? ikhlas ialah engkau engkau meniatkan segala amalan untuk Allah sahaja

kalau kerana dunia, harapkan pujian, takut kerana celaan dunia = bukan ikhlas

dalam hadith Qudsi yang bermaksud : siapa yang melakukan amalan dalam keadaan yang mempersekutukanKu, akan Aku tinggalkan dia bersama sekutunya. Allah tuhan yang tidak perlukan sekutu.

kalau syirik, lenyaplah segala amalan di dunia, sia2 belaka

sesiapa yang inginkan kehidupan dunia dan hiasannya, akan Kami laksanakannya dan mereka tidak dapat apa2 di akhirat kecuali neraka dan segala amalannya hilang lenyap

dr imam Bukhari, 3 orang yang diseret masuk neraka dulu :

1. org yang rajin baca al-Quran tapi inginkan pujian atas bacaannnya.
2. org yang suka bersedekah tetapi ingin disebut2 sebagai seorang dermawan
3. org yang berjihad di medan perang tetapi ingin namanya disebut2 sebagai orang yang berani

ingat, kalau ikhlas, all and everything kerana Allah

Allah berfirman : tidaklah diperintahkan agar beribadah hanya kepada Allah, mereka menunaikan solat dan mengeluarkan zakat, dan hanya Islam merupakan agama yang lurus.

time korban, daging korban tidak sampai kepada Allah tapi taqwa yang sampai kepada Allah.

kenapa daging tu tak sampai kepada Allah..?? sebab Allah tak perlukan daging pun.. :)

yang sampai kepada Allah hanya taqwa, keikhlasan kita dalam ibadah korban.

katakanlah wahai rasul, kalau kalian sembunyikan sesuatu apapun dalam hati kalian dan kalau kalian keluarkan sekalipun, pastinya Kami Maha Mengetahui.

kalau ada riak di dalam hati, pastinya Allah tahu..

imam Nawawi sebutkan hadith no 1 dalam riyaddus solihin, sesungguhnya segala amalan itu tergantung pada niat. riwayat imam muslim, ( hadith soheh )

kata imam syafie, hadith no 1 ini masuk dalam lebih 70 bab feqah.

sampaikan ada ulamak kata, kalau nak menulis buku, mulakan dengan hadith ini.

salah satu yang ikut ialah Imam Bukhari dalam Soheh Bukhari, Imam Shayuti dan imam Nawawi sendiri.

rosak dan baik sesuatu amalan bergantung pada niat, kecuali pada 3 org :

org gila, orang yang tak sedar dan orang yang terpaksa.

seseorang akan mendapat ganjarannya sesuai dengan apa yang dia niatkan

niat membezakan satu ibadah dengan ibadah yang lain.

kalau niat ibadah, dapat pahala

kalau niat adat, tak dapat pahala.

jika engkau niat sesuatu kerana Allah dan akhirat, pastinya engkau dapat akhirat dan Allah.

kalau engkau niat kerana dunia, boleh jadi engkau dapat atau tak dapat.

kata Allah: sesiapa yang inginkan kehidupan dunia, akan Kami bagi dunia ini pada sesiapa yang Kami KEHENDAKI.

kalau nak akhirat dan sunguh2 nakkannya, nescaya Allah usaha itu akan Allah balas

ada orang buat baik sebab dunia, ada yang Allah bagi. and

ada orang yang buat baik kat dunia, tapi Allah xdapat apa2, sia2 and penat sahaja.

niat sangat mempengaruhi amalan

contoh ada pada nabi :

sesiapa yang berhijrah kerana Allah dan rasulnya, dia akan mendapat Allah dan rasulnya, siapa yang berhijrah kerana wanita dia akan dapat sesuai dengan apa yang dia niatkan.

hijrah ada 3 bentuk :

1. tinggalkan amalan buruk kepada baik
2. tinggalkan pelaku perkara buruk
3. meninggalkan tempat ke tempat yang lain

orang berhijrah kerana 3 sebab :

kerana Allah
kerana dunia
kerana wanita yang ingin dikahwininya

syarat sesuatu amalan diterima Allah ada 2 :

1. ikhlas semata2 kerana Allah
2. ikut cara dan panduan yang nabi lakukan

kalau niat nak buat bersedekah, tapi dengan cara mencuri rumah orang kaya, so, amalan tak diterima

soalan:

kalau puasa, wajib ke lafaz niat..??

xwajib pun lafaz niat, tapi wajib niat..

contoh: kalau ada tetamu datang rumah, kita mesti nak layan dia dengan baik kan..
so, kita cakap ke kat tetamu kita tu, eh, saya kena buat baik dengan awak ni, sebab awak tetamu saya, saya berniat nak buat baik kat awak kerana Allah, saya akan buat air, layan awak sebaik yang mungkin kerana Allah. pastinya tidak kan..

so, segala yang kita lakukan, pastinya kita sudah berniat untuk lakukan perkara tu. so, xpayah lafaz pun.. :)

Alhamdulillah.. itulah serba sedikit ilmu yang den dapat kongsikan daripada taklim jumaat haritu, insya Allah, segala apa yang kita lakukan, sebaiknya kita sama2 berniat semata-mata kerana Allah, even kita tulis blog ni pun, lillahi taala. insya Allah semoga mendapat barakah Allah..

ok, semoga sama2 bermujahadah kerana Allah, kerana nak kata afe ( affan aufa bin zainudin ), he, sesungguhnya, mujahadah itu pahit kerana syurga itu manis.. sweet la afe.. hee..

sampai sini dahulu, Maas salamah.. Assalamualaikum teman2.. :)




Sunday, October 14, 2012

muhasabah diri sejenak..

Bismillah..

Assalamulaikum. Alhamdulillah kerana kita masih sihat dan dapat bernafas pada hari ini, sori wan, curik ayat hang dalam fb sat.. jom lihat ayat daripada Hassan al-Banna kat bawah ni sejenak..

Sesungguhnya aku sedang MENASIHATI kamu, BUKANLAH bererti akulah yg TERBAIK dalam kalangan kamu, BUKAN juga yang PALING SOLEH dalam kalangan kamu, kerana aku juga PERNAH MELAMPAUI BATAS untuk diri sendiri, Seandainya seseorang itu HANYA dapat menyampaikan DAKWAH apabila dia sempurna, nescaya TIDAK akan ADA PENDAKWAH..

Maka akan jadi sikitlah orang yang memberi peringatan."

-Imam Hassan Al Banna -


sangat cantik kata-kata hassan al-Banna ni, so, kalau enggak mengerti lagi, ni ada satu contoh lagi supaya lebih jelas..insya Allah.. 

satu petang, ada perbualan 2 orang lelaki..

laki A : eh, aku nak main bola la, tapi aku tak reti la der..
laki b : la, kalau nak main bola, turun la padang..
laki A : tapi aku takut la der, nanti org gelakkan aku, takpe la, aku study dulu macam mana nak main bola, then aku turun la.. hee
laki b : erm, kalau gitu, sampai bila2 la ko tak pndai main bola der.. huu

dapat..?? hee, kalau kita dah ada niat nak buat keje dakwah, but, kita tak turun padang, macam mana kita nak tau skill apa yang kita ada.. right.? walaupun kita selalu cakap, well, aku rasa ilmu agama aku tak cukup lagi la bro. macam mana aku nak ajak orang lain..?, and yes, jawapannya, belum try dah mengalah, adakah itu sifat seorang pendakwah, insya Allah, bila kita ajak orang buat baik, secara tidak langsung, kita dapat skill baru, kita akan dakwah pada diri kita sekali, 

insya Allah kita akan terkesan dengan apa yang kita cakap. walaupun kita takut, agak2 orang akan cakap apa nanti kalau aku tiba2 cakap benda2 baik ni. pernah bermain difikiran sebelum ni.? yes, den pernah dulu, sampailah akhirnya, Alhamdulillah, jawapannya ditemui dalam surah Al-Imran ayat 103-104.


Surah Ali’ Imran, Ayat 103

Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam), dan janganlah kamu bercerai-berai; dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliyah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersepadu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara. Dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliyah), lalu Allah selamatkan kamu dari neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah telah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya supaya kamu mendapat pertunjuk dan hidayahNya.

Surah Ali’ Imran, Ayat 104
Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka bersifat yang demikian ialah orang-orang yang berjaya.
ok, daripada kata-kata hassan Al-Banna tadi, and for sure daripada kalam Allah sendiri menerusi Al-Quran, kita hamba Allah disuruh untuk mengikat tali persaudaraan (ukhuwah), maksudnya saling mengingati, saling memaafkan, buang dengki, jaga batas pergaulan, and Allah tegaskan kalau nak berjaya kita disuruh berbuat amar makruf dan menolak kemungkaran. 
Common, walaupun usaha yang kita rasa kecil and result pun macam kecil, tapi ingatlah yang Allah sekali-kali tidak melihat pada hasil, tetapi pada usaha kebaikan yang kita lakukan, so, teruskan dakwah yang kita lakukan even terhadap hati dan diri sendiri, istiqamah pada ibadah, niatkan hanya semata-mata kerana Allah, insya Allah, jannah menantimu..
Persoalan pada diri den terutamanya.. hang nak masuk syurga tak bro..?? for sure den and semua akan kata nak.. and then, adakah hang sudah mempunyai akhlak seperti ahli-shli syurga.. ?? and apa yang ahli-ahli syurga seperti nabi-nabi dan para sahabat lakukan untuk dapat syurga Allah..?? sama-sama bermuhasabah dan lakukan yang terbaik untuk mendapatkan jannah Allah k mad.. 
insya Allah Amin.. :)

Friday, October 5, 2012

Ayat Pilihan

Bismillah.. 

Assalamualaikum.. Alhamdulillah, masih diberi kesempatan lagi untuk hidup di alam dunia Alllah ini. semalam baru balik dari Bogor, jalan-jalan keluar jakarta jap, tup2 dah sebulan tinggal kat jakarta ni, so ambil angin luar la kejap.. hehe..

so, antara ayat best yang den dapat kat Bogor tu, daripada abg Hamdi kalau tak silap, 

" jangan mengejar dunia kerana akhirat akan lari dari kita, tapi, kejarlah akhirat, nescaya dunia pun akan ikut kita" 

lepas dengar ayat ini, tiba-tiba rasa macam, WOW.. hee.. Stylo gler ayat mamat ni.. hee.. 

so, Alhamdulillah, sangat best melihat dan menikmati kehijauan alam di Bogor, sejuk yang amat Bogor tu, for the first time mandi air terjun sampai keluar asap kat mulut, bayangkan sejuknya air kat situ. haha, tapi tak puas sangat sebab kejap jek mandi kat situ, insya Allah lepas ini, next trip, mungkin Pulau Tidung, jakarta. hehe, 

Alhamdulillah, kehidupan di sini semakin baik, pengisian rohani pun Alhamdulillah, boleh kata nampak peningkatan, insya Allah semoga istiqamah, a litltle efford but keep going doing it. Amin.. 

so, ayat pilihan pada minggu ini, untuk hafalan den :

Al-Maidah : 35
Al-nisa : 159
Al-imran : 133,134,135,139

insya Allah, semoga segala urusan dipermudahkan Allah, Amin.. next program in mind :

1. Stylo Quran 
2. Fiqh Solat
3. AJTH Indonesia
4. Al-Fatihah Indonesia
5. Friendly Comperative Religion Indonesia ( FCR )

itu aja dong buat masa ini, semoga terus dalam rahmat dah keberkatan Allah.. :)

Saturday, September 29, 2012

Benih

Bismillah.

Assalamualaikum.. Alhamdulillah, syukur pada Allah, kerana masih diberi nikmat Islam, Iman, dan kesihatan yang baik daripada allah...

Post kali ini, lebih menceritakan pasal hikmah2 yang tersirat, yang Allah bagi kat den, personally, and kalau ada kat korang2 jugak, Alhamdulillah.. sama2 lah mencari hikmah Allah, insya Allah mudah mendapat ketenangan.. 

Hari ini dah 2 minggu 2 hari ktrg kat indonesia. and Alhamdulillah, semalam dah selesai ujian block 1 modul 1, macam mana ujian tu, erm, insya Allah result isnin ni, moga2 dapat skor mantap.. Amin.. hee. so, dari segi kesihatan, buang2 air tu memang biasa, diarre tu Alhamdulillah, tak kena lagi, tapi kawan2 sini, ramai yang dah kena, harap2nya tak kenalah. haha

So, minggu lepas, den agak diam jek, sorang-sorang, jalan-jalan pun agak suram, tiba-tiba blur and lost macam tu lah, and minggu lepas jugak la ktrg ada fiqh solat, the first ceramah den kat indonesia. and WOW, very awesome kot abg tu, lupa la name brader tu, dah habis study dokter la, and boleh bagi talk pasal fiqh solat, beserta nas2 Quran, hadith, isu2 semasa. perh. superb, dapat ilmu doktor and ilmu agama serentak. Alhamdulillah.. and saat itu, subhanaAllah, rasa lain bila dapat membetolkan salah2 den dalam solat, takbir, angkat tangan, and semuanya lengkap, kalau nak modul, hard copy jek ada skrg ni.. sori sgt2.. insya Allah akan diusahakan.. huu.. sangat2 best bila dapat solat dengan lebih sempurna..

Alhamdulillah, mood jadi baik semula, and di situlah mulanya satu - persatu hikmah Allah tunjuk kat den. :

1. Money... Bila den pikir2 balik, benda utama yang den takutkan ialah, den takut kalau duit den habis. macam mana nak makan.. macam mana nak jalan2.. macam mana nak savings.. macam mana and macam mana, kalau tiada duit, susah la nanti hidup.. aish. huu.. and yeah, sangatlah rugi mereka2 yang menghambakan diri dengan wang, apabila diberi, dia senang hati, apabila tiada, dia gelisah. Alhamdulillah, duit bukan segala-galanya bro.. memang menjadi keperluan duit tu, kalau tiada duit, macam mana nak makan..?? nak buat semua benda dengan duit.. but, jangan menghambakan diri dengan harta sebab Allah yang bagi harta tu, bukan kita, so, pandai-pandai menguruskan wang, tak boros, and berpada-pada dalam berbelanja.. 

2. Second, our life.. bila kita kat negara orang, kita akan lebih appreciate negara kita. kita akan lebih bersyukur kalau kita ada kat Malaysia sekarang ni. and bestnya kalau dapat tidur and tinggal dengan family.. huu, persoalan.. time kita ada kat rumah dulu, agak-agak berapa kali kita bersyukur hidup kat Malaysia, berapa banyak kita kondem negara kita..?? sana sini tak kena, jem la, kereta banyak la, makan mahal la, nyamuk banyak, penyakit banyak la, orang Malaysia tak maju la, and berapa banyak kita hargai parent kita kat rumah tu.. erm.. soalan muhasabah la buat den.. huu...

3. The main point.. ISLAM.. Bila kita di universiti yang Islam ialah minoriti, itulah tujuan utama Allah hantar kita kat sini.. bagi den, senang je, Allah hantar den kat sini, Allah nak suruh den praktikkan Islam sebaik yang mungkin lagi2 dengan pelajar2 kristen yang mereka juga telah mengenal Allah.. and agak down jugalah awal2 tu, haha, ada yang den dah tersentuh2 awek2 kat sini, skill lab lagi, tak sempat nak tarik, terus kena sambar tangan.. haha. tapi dah minggu ketiga, Alhamdulillah, dorang dah semakin faham dengan budak2 Malaysia punya style salam, angkat tangan rapatkan, and cakap, sori, "saya enggak bisa salam, bukan muhrim".. hehe.. kalau den punye style.. "sori ya, "enggak bisa salam, tanganku ni bisa disentuh isteriku aja.. haha.. terus budak2 pompoan tu gelak sekuat-kuat hati dorang.. and memang itulah perangai dorang kat sini.. haha.. bukan salam je, insya Allah kesemua hidup pasal Islam wajib kita tahankan and mision den, pastikan lambang salib sebesar2 alam kat dewan ukrida tu, bertukar jadi lambang bulan sabit and bintang.. moga2 menjadi kenyataan.. besar cita2 tu.. Amin.. 

4. Ukhuwah.. yes, itu paling best kat sini, den and the geng hari2 mendoakan sahabat ktrg sorang ni, Adibah, semoga sembuh dari sakit. Adibah dah hampir 2 minggu masuk hospital, keluar and masuk balik, sampaikan terpaksa tersidai tepi jalan, tunggu taxi punya pasal, subhanAllah, hebat ujian buat sahabat sorang ni, pastu satu hari ini, ktrg ramai2 pergi tgok dia kat Siloam Hospital kat jakarta. Alhamdulillah, malam tadi baru selesai majlis perpisahan dengan Adibah, kat Malaysia Hall, suprise untuk Dibah, planner, wan, carik makanan, aman, den and kak Miza. haha, thanks a lot to all Malaysian student batch 2012, ukhuwah sangat2 mantap kat sini, sebab ukhuwah inilah den terus kuat hidup kat sini.. insya Allah, Adibah balik Malaysia hari ini, untuk terus berubat di Malaysia, semoga Adibah terus kuat, cepat sembuh and doakan ktrg juga terus sukses kat sini.. Amin..

5. Solat jumaat. haa., solat jumaat kat sini, seriusly mantap kot, kalau kat Malaysia, khatib baca text, tapi khatib kat sini, spontan, tapi isi tersusun, ringkas, padat, and up to date.. Alhamdulillah, memang den kalau dengar khutbah kat sini, eager la nak dengar, and khatib pula yang muda2, semangat and lantang je bg khutbah. kat area ktrg ni, Alhamdulillah banyak masjid and semua masjid penuh, sangat2 best, walaupun kecil, tapi kemudahan mic sume lengkap.. stylo2.. hee..

6. den lupa sikit2 tapi last ni, lebih kepada kata-kata ustaz redha kepada ktrg dulu, 

"kalau kita membawa benih , jangan biarkan benih itu layu di hanyut ombak.. pastikan benih itu membesar sehingga akhirnya menjadi sebuah pulau untuk diduduki semua orang.." 

Yes, kalau kat sini, pengisian rohani sangat diperlukan, sebab sangat mudah untuk jauh daripada Allah, and insya Allah, den juga akan memulakan satu misi baru untuk kebaikan ktrg bersama. insya Allah. semoga dipermudahkan Allah, 

sori for ummi yasirah, kalau dah baca sampai sini, agak panjang ummi.. sori.. haha.. 

Akhir kalam, semoga kita semua, umat Islam, sentiasa kuat pada landasan Islam, praktikkan Islam di mana sahaja kita berada, secara keseluruhan, perbetolkan diri dari masa ke masa, muhasabah diri, betolkan niat kerana Allah, mujahadah melawan nafsu, ikut panduan utama iaitu Al-Quran dan hadith, sama-sama membantu membina ukhuwah Islamiah, yakin pada Allah, pastinya ada hikmah yang Allah bagi pada kita, berdoa selalu pada Nya, selalu bersikap positif, senyum selalu, maafkanlah orang lain kerana mereka dan kita juga manusia yang tidak sempurna, istiqamah dalam ibadah kepada Allah, ikhlaskan hati, bersihkan hati, 
and jika mahu menjadi ahli syurga Allah, bersifatlah dengan sifat ahli syuga di dunia ini.. insya Allah, syuga menanti kita.. 

semua pesanan ini terutamanya untuk diri den ini, dah lama tak bermuhasabah diri, ya Allah, semoga hati terus kuat pada jalan Allah, semoga ummat Muhammad sentiasa dalam barakah Allah.. 

sekian, salam ukhuwah.. bittaufiq wannajah.. Assalamualaikum.. :)

Monday, September 17, 2012

Welcome to Jakarta

Bismillah..

Assalamualaikum.. Alhamdulillah, bersyukur pada Allah kerana memberi satu lagi chance untuk kita hidup pada hari ini. ok, post kali ini simple jek, pasal kehidupan baru kami, 37 orang yang baru seminggu 5 hari berada di tempat baru, F.K UKRIDA, jakarta barat Indonesia.

sori, F.K tu fakultas kedokteran k.. kat indonesia semua nak pendek2, handphone panggil hp jek, monumen nasional panggil Monas, Malaysian Hall panggil MH, kereta api panggil KA. dunia fantasi panggil DUFAN, dan banyak lagi akronim2 yang ktrg kena balajar kat sini..

so far erm, masih dalam penyesuaian diri, biasalah, keadaan kat sini ok sebab ramai Malaysian jugak, kat Ukrida jek dari batch 2007 ada, rumah yang ktrg duduk pun sekitar ukrida jek, cume ktrg budak2 laki terpaksa asing2 rumah, ada yang jauh, rumah den panggil dekat dengan U and paling murah sewa setakat ni.

so Alhamdulillah, belajar kat sini totally in bahasa indonesia, style belajar dia, masuk kuliah, ada discussion group dalam 10 orang dengan satu lecturer, buat makalah ( folio ), masuk skill lab and ujian. macam tu lah serba sedikit. ktrg belajar dalam sistem block, total ada 30 block, ktrg sekarang baru block 1, and habis 30 block tu 3 tahun setengah insya Allah, kemudian baru ktrg buat praktikal kat hospital. Ada senior yang dapat hospital kat bandung, jawa, bogor, jogja, tergantung pada rezeki masing2..  insya Allah.

ok and yang penyejuk hati nya kat sini, Alhamdulillah semua mall besar2 dekat dengan tempat tinggal ktrg, so, kalau nk shopping tu memang boleh la kan, tapi kne tunggu duit stabil la dulu, awal2 ini, sangat banyak gune duit.. huu.. so, bila dah stabil nanti baru la boleh pikir nak belanja2 sakan..

so, serba sedikit rumusan daripada hari ktrg fly haritu..

khamis ktrg sampai, terus disambut senior, terus gerak ke ukrida. sampai2 terus dapat breafing dari cimb niaga and ukrida. then, ktrg terus di bawa ke rumah masing2. esoknya ktrg terpaksa masuk Gamaliel atau pun kat malaysia namanya orentasi. hehe, and seriusly gamaliel ini sangat2 penat and sangat2 boring. haha, tak caya tanya budak2 lain. habis gamaliel sampai ahad, senin sampai jumaat ktrg start kelas, belum masuk medical subjek lagi, block 1 ni pasal etika menjadi seorang dokter dulu, so, kelas agak lapang2 la block 2 ni. hee,

so, dalam masa yang sama, seminggu ni lah ktrg kena setelkan semua, beli baju putih, ktrg kena pakai baju putih satu sem, macam budak sekolah da.. haha, kena set up barang kat rumah, tukar travellers cek kat bandar pusat, setelkan cimb bank, kittas, bank Ina, and macam2 lagi, so, kalau ktrg diam jek tu, yeah, awal2 ini memang sangat2 busy and capek banget dong.. haha, tapi Alhamdulillah, ktrg ok jek, semalam baru balik dari Malaysia Hall, orentasi juga dengan student2 senior Malaysia, sangat2 fun, ada bbq lagi, so, thanks a lot to seniors, and pastinya ktrg akan menanti untuk pergi ke Malaysia Hall lagi.. hehe

Itula serba sedikit minggu ni, and satu lagi, mohon doa daripada kalian2 semua, seorang sahabat kita kat sini, saudari Adibah. Adibah mendapat musibah sikit minggu lepas, dia demam panas sampai 40 degree and terus
dimasukkan ke hospital Siloam Jakarta, muka dia pucat sangat2, and masih dalam keadaan yang tak stabil sangat lagi sampai sekarang, so, semoga Adibah terus kuat, kembali sihat dan boleh study lagi sama2 dengan ktrg sampai semua sekali sukses sama-sama 5 tahun lagi insya Allah..

so, sampai sini dulu dari jakarta Indonesia, semoga orang2 Malaysia terus mendoakan kami di sini terus kuat and akhirnya berjaya menjadi seorang dokter... Amin..

sekian.. Wassalam. :)

Tuesday, August 21, 2012

Selamat Hari Raya + A Level

Bismillah, Assalamualaikum kepada sahabat2..

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar.. Alhamdulillah, masuk dah hari raya ke 3 hari selasa ni, kejap betol dah syawal ke 3, Alhamdulillah, first raya seperti biasa di rumah tok mon di kampung den, simpang renggam, kluang, johor, then johor bahru, raya kedua, biasanya den ke parit jawa muar johor, tapi kali ini, jemputan ke istana pasir pelangi, Johor Bahru johor, haha, open house Sultan johor sebenarnya, so, raya ke 2, ke Istana Johor. mantap, dapat salam Sultan lagi, hehe..

Alhamdulillah, syukur pada Ilahi kerana tahun ini, sekali lagi Allah bagi chance, kita umat Islam sama2 meraikan hari kemenangan selepas sebulan bertarung dengan nafsu, AND jangan sekali2 kita lupakan sahabat2, saudara2 kita kat luar sana, Rohingya, Palestin, Syria, dan negara2 Islam lain yang bergolak, di saat kita banyak membazir ketupat, rendang, lemang, nasi himpit, kuih raya kat sini, mereka2 kat sana, hanya mengalas perut menyambut syawal, demi mempertahankan Islam, sama2 doakan mereka supaya sentiasa mendapat perlindungan dan keselamatan daripada Allah. Amin..

ok, so, post pasal khutbah, dah setel Alhamdulillah, kali ini, den ulas sikit pasal result a-level den yang lepas, so, jeng2, inilah dia result den : 

so, secara officially, den tak lepas cut of point, 10 points jek, ( A,C,D ) nak pergi india, kena 12.. huu
haha, bila den dapat jek slip result daripada madam Rita, perasaan den ea, hurm, sukar digambarkan, sedih ada sikit, syukur ada sikit, cuak still ada lagi, pening2 sikit, tak de perasaan tu tipu, haha, and lebihnya pada syukur la, Alhamdulillah..

so, kalau nak kata den tak sedih dengan result ni, memang tipu la kan, sampai hari ini masih terfikir lagi, kenapalah aku banyak main2 sangat sampai dapat result teruk macam ini, huu, but bila comes positifnya, Alhamdulillah, mesti Allah ada plan yang lagi cantek untuk den and rakan2 yang tak lepas tu, confirm punya, yakin jelah dengan Dia..

so, bila baca post sol, (pos sol) pasal La Tahzan, terharu sangat2 baca post tu, and semangat untuk berjuang tu semakin tinggi, insya Allah, so, untuk mempositifkan diri den balik, den selalu terfikir macam2 benda, huu. ni contohnya..

1. ceramah ustaz Kazim, kita ni siapa nak tentukan hak diri kita, lahir pun ada yang bagi nyawa, anggota badan pun ada yang bagi, oksigen pun ada yang bagi, so, kita nak tentukan hak pada diri kita sendiri, eh, kita ni siapa..? ingat, kita ni hanyalah HAMBA, HAMBA hanya ikut perintah, kita Tiada Hak pada diri kita, diri kita Hak Allah, kalau betol kita ada hak pada diri kita, CUBA HALANG KUKU KITA SUPAYA DIA TAK TUMBUH PANJANG, CUBA HALANG...

fuh, ayat last tu yang bagi den, makan dalam habes.. huu.. sampai sekarang den ingat cakap dia tu, rasanya talk dia tu tahun lepas kot, haha, so, kita tiada hak pada diri kita pun, semuanya ketentuan Allah, Allah yang berhak tentukan result kita, kalau kita dah usaha, doa and tawakal, so, the rest serah bulat2 pada Allah, Allah the only one yang tahu apa yang kita patut dapat and apa yang kita tak patut dapat, so, Alhamdulillah, mind set terus berubah, pastinya Allah ada plan yang lagi baik untuk aku..insya Allah..

2. Alhamdulillah, den tengah baca buku sirah nabawiyah sekarang, mungkin ada kaitan la pasal kegagalan den ni, huuu, den baru sampai kisah Nabi Ibrahim a.s, and so, kita ni patutnya sangat2 patut bersyukur pada Allah sebab ujian yang Allah bagi tu, ringan sangat2 kat kita, siapa kita kalau nak dibandingkan dengan Nabi Adam, kesalahan kecil jek and satu jek kesalahan dia, makan buah jek, hukuman terus stret Allah bagi, keluar syurga, turun ke bumi, and bukan sekejap tinggal kat bumi tu, punya la lama, and Allah tetap terima doa dan ampunkan Adam,

so, kita dah berapa lama tinggal di bumi, and berapa banyak salah kita kat Allah, kalau den la, innalillah, tak terhingga banyak nya salah den kat Allah sahaja, belum dengan makhluk2 lain, huu, so, kalau Allah bagi musibah, so, tak kan kita still nak salahkan Dia, dah banyak buat salah, dah lah Allah tak hukum stret, merungut pulak lagi, amboi, mana tahu, result fail ini, Allah nak kurangkan dosa2 kita, kalau kita terus sabar dan serah diri padaNya, so, yakinlah pada Allah, Allah Maha Penyayang dan tak akan menyusahkan hamba-hambaNya..

3. siapa kita kalau nak dibandingkan dengan ujian Nabi Nuh a.s salah seorang nabi ululAzmi, ujian nabi Nuh, SubhanaAllah, sangat2 hebat, dakwah sampai 900 tahun, tapi ummat yang ikut tak sampai 100 pun, huu, agak2 tak tension ke Nabi Nuh sepanjang dia berdakwah tu, kalau sekejap tak pe be, ni 900 tahun kot, and lagi satu, waris dia pun, Kan'aan, anak dia sendiri pun menolak dakwah dia, kalau kita la ada anak, and anak kita sendiri tak ikut kita, and kita nampak sendiri anak kita mati, diseksa, masuk neraka, agak2 nabi Nuh tak sedih ke tengok anak dia macam tu, SubhanAllah, sabar nya Nabi Nuh sampai 900 tahun berdakwah,

Masya Allah, kalau nak dibandingkan dengan nabi Nuh, ujian Allah kat den ni, kecil sangat2, Allah just nak tengok jek, kita ni sabar, redha, salahkan Allah ke kalau fail, kalau salahkan diri pun, insya Allah, boleh diperbaiki, manusia mane yang akan sentiasa berjaya, even Rasulullah pun fail masa first time berdakwah di mekah, but Nabi tak pernah give up pun, nabi tetap teruskan, sampailah Islam pada kita hari ini, Alhamdulillah..

4. Kisah Nabi Ayyub, siapa lah kita kalau nak melawan Nabi Ayyub, SubhanaAllah, hebatnya nabi Ayyub, bila Allah bagi kesakitan selama 18 tahun, sakit yang pelik Allah bagi kat nabi Ayyub, sampikan isteri nabi Ayyub suruh minta kat Allah, "abg kan nabi, mintalah kat Allah supaya Allah sembuhkan Abg", apa jawapan nabi Ayyub, "aku malu dengan Allah, Allah bagi kesenangan kat kita, sihat, lapang, selama 50 tahun, tapi Allah baru bagi ujian sakit kat aku 18 tahun, tak kan aku nak minta dengan Allah, aku malu.." huu,

huhu, hebat jawapan seorang nabi, so, bila den kenang kisah nabi Ayyub tu, terfikir la den, selama 20 tahun Allah bagi aku nyawa, setiap exam2 besar, Alhamdulillah, Allah bagi kejayaan, semua ok, semua pencapaian yang dibanggakan, semua pass dengan semua A, tapi kali ini, Allah kurang kan sikit A tu, so, tak kan den tak malu kat Allah, tak kan nak mintak kat Allah, tambahkanlah A tu ya Allah, nabi Ayyub pun malu dengan Allah, den ni hamba Allah yang banyak buat salah, bukan nabi pun, tak kan tak malu dengan Allah, hu.

so, Alhamdulillah, mungkin positif tu kot, yang buatkan orang kadang2 pelik tengok den, "kau ini tak sedih ke, bukan kau fail ke.." huu,. yeah, sedih memang sedih, and, so, bila dah sedih, nak buat apa..?? haha, mesti tak de jawapan.. tak kan nak bunuh diri, Nauzubillah, insya Allah, senang, sedih, semuanya datang daripada Allah, and sudah pastinya Allah tahu apa yang the Best untuk hambanya..

so, kata2 hikmah buatan sendiri:

kenapa kita menangis hari ini, sedangkan kita tak tahu pun masa depan kita macam mana.. 
berdoalah, sudah pasti esok dan kemudiannya hanya urusan Allah.. 

yes, orang selalu cakap, "kau boleh la mad, hati ko memang macam tu, aku ni lain sikit mad, emotional sikit"
and yes, itulah cantiknya ciptaan Allah, Dia jadikan kita ini, manusia, semua berbeda2 pak, mana ada manusia yang sama perangai dia, kembar pun tak kan sama punya la, sebab apa, sebab Allah nak kita ni saling tolong-menolong, bina ukhuwah kerana Allah, and kalau kita senang kita kongsi sama2, and kalau kita susah, positif pada Allah, usaha lagi, and sama2 bangunkan kawan2 yang susah tu, sebab itulah, den and kita semua, patut syukur sangat2 sebab, kita masih dikurniakan mereka2 yang ada bond ukhuwah yang sangat kuat dengan kita,

famili, cikgu2, lecturers, sahabat2, semuanya support kita, Alhamdulillah, even kalau kita sorang2 pun, ingat, pastinya ada Allah untuk kita mengadu, mengadulah pada Allah, so, kalau den down, pasti ramai sahabat2 akan naikkan kita, kalau kawan kita down, pastinya ada dorg yang akan support kita, so, sama2 la bangkit kawan2, walaupun kita fail pada kertas result, tapi pada Allah, mungkin kita yang berjaya ujian Allah, mana kita tau kan..

so, lets sama2 positif, lagi2 pada hari raya ini, kalau terfikir lagi, ingat, masih banyak lagi ruang Allah bagi kat kita, Allah tak kan uji kita kalau kita tak mampu harungi nya.. insya Allah, sama2 lah bermujahadah kerana Allah, den pun bukannya perfect, selalu sangat2 buat salah pada Allah, pada orang2 lain lagi la kan.. huu..

akhir kalam, Alhamdulillah atas kehadiran syawal lagi tahun ini, ya Allah, aku mohon ampun atas segala dosa2 aku selama ini ya Allah, dan semoga Kau ampunkan lah dosa semua umat nabi Muhammad ini juga ya Allah..

sempena bulan baik, hari baik ini, den minta maaf sangat2 pada famili, cikgu2, kawan2 den yang selalu sangat2 den buat salah, selalu den gurau2 sakan, selalu sangat2 tak serius, selalu sangat2 den main2, selalu sangat2 miss buat kerja, selalu sangat2 buat janji tapi tak tepati, selalu sangat2 termakan terminum, selalu sangat2 buat masalah, selalu sangat2 tak pikir perasaan orang lain, so, den minta maaf sangat2 yek,

insya Allah, ada kesempatan den post lagi, ayat biasa, yang baik daripada Allah, yang buruk itu juga dari Allah, tapi di sandarkan atas kelemahan diri den ini, sekian... Wassalam..

Saturday, August 18, 2012

Khutbah raya 2012

Bismillah...

Assalamualaikum kepada semua, Alhamdulillah, syukur kepada Allah, hari ini hari ke 29 ramadhan 1433H, so, maknanya, esok raya.. yeah.!!!.. so, selamat hari raya..

Tapi sebelum raya esok, jom kita sama-sama semak, macam mana puasa kita tahun ini, erm, ada perubahan ke dengan yang tahun lepas, ataupun, lupa dah tahun lepas puasa kita macam mana ek..?? haha, so, post kali ini, mungkin agak berbeda sikti dengan yang lain2, sedikit perkongsian daripada den, sepatutnya esok den baca khutbah raya kat surau An-Najah kat padang tembak kluang johor ini, tapi, apakan daya, den sekeluarga pulang ke kampung hari ini, so, semalam dah call imam, terpaksa batalkan hajat itu, so, ini serba sikit isi2 khutbah yang den tulis sendiri, insya Allah, moga2 kita sama2 mendapat keberkatan Allah, kalau ada salah silap, harap di maaffin..

Khutbah raya 2012:

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Walillahil hamdu.. Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah atas segala nikmat dan limpah kurnianya, dapat lagi kita mendengar khutbah raya di pagi 1 syawal ini, insya Allah, buat jemaah sekalian, khutbah raya kali ini, membawa 3 isi utama yang saling berkait, terus kepada isi yang pertama iaitu, Bulan Ramadhan ialah bulan tarbiah,

Jemaah yang dirahmati Allah,

Khutbah mengajak jemaah sekalian untuk merenung kembali, ramadhan yang telah berlalu pergi beberapa jam yang lalu, kenapa agaknya Allah menurunkan perintah berpuasa di bulan ramadhan ini? kenapa ianya selama sebulan? SubhanaAllah, terlalu banyak hikmah yang tersurat dan tersirat daripada penurunan perintah berpuasa ini, bulan ramadhan ialah bulan pentarbiahan untuk ummat2 nabi Muhammad s.a.w, bulan dimana kita mendekatkan diri kepada Allah, bulan kita semua melawan hawa nafsu kerana Allah, bulan dimana syaitan dibelenggu, hanya iman dan nafsu pada hati, bulan untuk kita bertaqwa dan bermuhasah diri kepada Allah, firman Allah taala dalam surah Al-Baqarah ayat 183, yang bermaksud :

Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.

Maka, jadinya, bulan ramadhan atau bulan puasa ialah bulan untuk mereka2 yang bertaqwa kepada Allah. kenapa khutbah mengatakan sedemikian, kerana amalan puasa, secara umumnya, hanya kita dan Allah sahaja yang tahu bagaimana puasa kita, jemaah sekalian boleh memilih puasa yang bagaimana yang jemaah sekian mahukan, boleh sahaja jemaah sekalian minum di dalam bilik, makan di tempat2 sembunyi, mengaku berpuasa padahal melakukan perkara2 maksiat, tapi jemaah tidak sekali-kali berbuat demikian kerana apa, kerana taqwa kepada Allah, kita tahu Allah nampak apa yang kita lakukan, kita yakin dan pastinya, Allah pasti akan membalas setiap apa yang kita lakukan..

Jemaah sekalian, 

Pada bulan ramadhan juga, sudah pastinya ummat Islam akan meng'upgrade'kan diri mereka mendekatkan diri kepada Allah, para jemaah pastinya lebih kerap solat berjamaah di surau2, bertadarus Al-Quran, bersedekah sudah pasti, berzakat, memberi makanan berbuka kepada jiran tetangga, semua itu tidak lain dan tidak bukan dengan niat ikhlas kepada Allah, amalan utama yang pasti akan dilaksanakan dalam bulan ramadhan seperti solat tarawih, pasti jemaah sekalian akan laksanakan walaupun hanya 8 rakaat, jemaah tetap tunaikan walaupun hukumnya hanyalah sunat, kenapa.? kerana hati kita sudah gembira dengan kedatangan ramadhan, hati kita best untuk menyambut ramadhan, hati kita syok untuk beribadah kepada Allah, ataupun orang lain buat, kita pun buat.? kalau itu tuan2, cek balik hati kita kepada Allah..

Selain itu, jemaah sekalian, Allah menurunkan ramadhan, khas untuk ummat nabi Muhammad kerana untuk melipatgandakan pahala ummat nabi akhir zaman ini, Allah memang sudah tahu, umur ummat akhir ini tidak panjang dan sudah pastinya kita sangat2 dekat dengan kematian, maka, bulan ramadhan Allah datangkan kepada kita, supaya kita mendapat pahala yang berlipat ganda daripada Allah, menjadi bekalan untuk ke syurga Allah, dalam bulan ramadhan, seperti mana yang jemaah sekalian maklum, amalan fardu, dilipatgandakan sebanyak 70 kali ganda dan amalan sunat diberi pahala sebanyak amalan fardu, tambahan pula, terdapat pula satu malam dalam bulan ramadhan yang malam itu lebih baik daripada 1000 bulan, lebih baik daripada 83 tahun anggaran jikalau kita hidup lagi sampai ke waktu itu, iaitu malam lailatulQadr, SubhanAllah, tuan2, sesungguhnya Allah itu Maha Adil dan Maha Pemurah kepada hamba2 nya..

Hadirin yang dirahmati Allah,

bulan ramadhan juga Allah datangkan kepada ummat Muhammad supaya kita sama2 bermuhasabah diri terhadap amalan2 kita sepanjang 11 bulan yang lalu, apakah kesalahan2 kita kepada Allah,? apakah dosa2 dan maksiat yang kita telah lakukan,? apakah dosa kita kepada manusia2 yang lain,? adakah kita ada masalah hati.? adakah dibulan ramadhan kali ini juga kita tidak merasakan perubahan yang lagi baik.? insya Allah, dalam bulan ramadhan itu sendiri, Allah membuka pintu rahmat seluas luasnya untuk kita, Allah mengampuni dosa2 kita yang lalu, dan Allah jauhkan pintu neraka untuk kita, kalau kita sedar dan insaf akan perbuatan kita dan berusaha untuk berubah ke arah kebaikan semata2 kerana Allah,

bulan ramadhan juga, kita akan berhadapan dengan musuh utama kita iaitu nafsu kita sendiri, yang kadang2 mennyuruh kita kepada kebaikan dan kadang2 melawan iman kita, nafsu makan, nafsu tidur, nafsu bermain, nafsu syahwat, semua itu insya Allah dapat kita kawal pada bulan yang penuh barakah ini,

Jemaah yang dirahmati Allah, masuk kita kepada isi khutbah yang kedua iaitu, bulan syawal ialah bulan istiqamah kepada Allah,

Hadirin sekalian, apabila masuknya kita di bulan syawal, apabila tidak lagi berpuasa, tidak lagi bertarawih, tidak lagi terdapat bazar2 ramadhan, syawal ialah bulan kemenangan kita, tidak bermaksud kita sudah boleh meninggalkan amalan2 kita yang banyak kita lakukan pada ramadhan yang lalu, solat jemaah di surau, tadarus Al-Quran, sedekah jariah, buang segala maksiat, semua itu kebanyakannya akan ditinggalkan oleh kita umat Islam apabila tibanya hari raya Aldilfitri, kenapa masalah ini berlaku tuan2, kerana kurangnya penghayatan semasa kita di dalam ramadhan yang lalu, kebanyakan kita hanya beranggapan, ramadhan hanya bulan untuk berpuasa tanpa mengambil ibrah, mengapa Allah menurunkan perintah puasa itu, tambahan lagi, kebanyakan kita apabila masuk sahaja di bulan ramadhan, persiapan untuk syawal yang diutamakan, lagu raya sudah berkumandang, kuih raya yang didahulukan, baju2 raya sudah siap dibeli awal2, bukannya penghayatan dalam ramadhan yang dijadikan isu utama.

Sepatutnya tuan2 yang dirahmati Allah, bulan syawal ialah bulan kita bersyukur kepada Allah, bulan kemenangan kita terhadap nafsu kita dan bersedia untuk menghadapi musuh utama kita yang kedua iaitu syaitan yang direjam Allah, syawal ialah permulaan istiqamah, segala amalan kebaikan yang kita lakukan dalam bulan ramadhan yang lalu, bukan ditinggalkan apabila masuknya syawal, tetapi terus diamalkan bermula syawal hingga tibanya ramadhan tahun hadapan,

Segala ilmu yang kita peroleh, segala amal kebaikan yang kita lakukan, segala keburukan yang kita tinggalkan, usahakan untuk istiqamah, walaupun perubahan itu kecil, tapi berterusan, perbuatan itu lagi disukai Allah, daripada perubahan yang besar, tetapi tidak istiqamah kepada Allah, syawal ialah bulan kita teruskan amalan ziarah menziarahi saudara2 kita yang terdekat, teruskan sedekah jariah kepada faqir miskin, berdoa kepada Allah agar saudara2 kita yang ditindas di luar sana juga, mendapat keselamatan dan perlindungan Allah, dapat bersama2 merasai kenikmatan berhari raya, ingatlah jemaah sekalian, syawal bukannya kita sudah terlepas daripada beribadah kepada Allah, melakukan pembaziran, kembali mengikut nafsu, masih ditakuk lama, tidak ada perubahan kepada Allah, sangat2 la rugi apabila kita diberi hidayah oleh Allah selama sebulan untuk berubah, tetapi kita tidak kita gunakan pada jalan yang betol.

Hadirin sekalian, isi khutbah yang ketiga pada hari raya ini ialah, peranan jemaah terhadap ilmu yang berguna.

tuan2 puan2 yang dirahmati Allah, khutbah hari ini mengajak jemaah sekalian untuk sama2 melihat fenomena yang berlaku hari ini, kalau kita lihat pada hari ini, mereka yang berilmu, banyak membaca, banyak mengkaji, pastinya akan ke hadapan daripada mereka yang tidak mahu mencari ilmu,  ummat Islam terutama pada bulan ramadhan, pastinya berusaha meningkatkan ilmu2 agama mereka. Pada hari ini, pelbagai sumber teknologi yang terdapat di sekeliling kita untuk mendapatkan ilmu2 agama, contohnya, televisyen, radio, internet, buku2 agama, majlis2 ilmu, dan tidak ketinggalan khutbah pada hari jumaat.

khutbah raya kali ini menekankan perihal peranan khutbah itu sendiri sebagai salah satu cara untuk ummat Islam mendapatkan ilmu secara percuma pada tiap2 minggu iaitu menerusi khutbah jumaat,

Hadirin sekalian, khutbah jumaat diwajibkan kepada kaum Adam pada tiap2 hari jumaat, sudah pastinya ada hikmah disebalik khutbah ini, kenapa kaum Adam?, kenapa hari jumaat? dan kenapa ada khutbah?

Jemaah yang dirahmati Allah, khutbah jumaat merupakan amalan nabi kita, Nabi Muhammad s.a.w dan diteruskan kepada zaman sahabat dan tibala pada kita hari ini, khutbah jumaat merupakan salah satu bentuk majlis ilmu, dan peringatan kepada umat Islam pada setiap minggu, nabi kita sedia maklum, ummat akhir zaman nanti, imannya lagi senang turun daripada meningkat kepada Allah, justeru, khutbah jumaat, merupakan salah satu medium untuk ummat sama2 meningkatkan ilmu dan iman kepada Allah, setiap jumaat pastinya kaum Adam akan mendapat ilmu yang berguna sekiranya mereka mendengar khutbah.

khutbah jumaat diwajibkan kepada kaum Adam kerana mereka ialah pemimpin kepada keluarga, pemimpin kepada diri, isteri dan anak2, bersesuaianlah dengan firman Allah yang berbunyi:


"Ar-rijalu qowwamuna 'ala nissa'.. " 

mafhumnya:
Laki-laki (suami) itu pelindung bagi perempuan (isteri)..
(Surah An-Nisa': ayat 34)

maka, hikmah daripada khutbah jumaat ialah, apabila kaum Adam mendengar khutbah pada tiap2 jumaat, salin info sebanyak mungkin daripada isi2 khutbah, tidak tidur ketika khutbah dibacakan, dan amalkan untuk kebaikan diri, dan akhirnya sebarkan kepada isteri dan anak2 di rumah, sekiranya tuan2 lebih produktif, sebar2kan kepada rakan2 di tempat yang lain mengikut saluran2 yang tuan2 pilih secara berkesan, maka ilmu yang berguna itu akan berterusan, dan seluruh ummat Islam akan menigkat imannya apabila ilmu2 berkaitan agama diperoleh, tambahan lagi sesuai dengan hadith nabi, yang bermaksud, 

sebarkan ilmu daripada aku, walaupun sepotong ayat, 

jemaah sekalian, amatlah sedih jika kita lihat hari ini, fenomena kaum adam ketika khutbah jumaat, tidur ketika khutbah, makan, berborak, dan hanya menunggu untuk solat berjemaah, kalaupun mendengar, tapi tidak menghayati dan tidak lama ilmu itu berada di dalam hati, 

insya Allah, jemaah sekalian, khutbah raya kali ini, memberi sedikti tips untuk kita sama2 berubah ke arah yang lebih baik, sebagai contoh:

yang pertama, datanglah awal ke masjid pada hari jumaat untuk bersedia mendengar khutbah dan beriktikaf di dalam masjid, jangan tidur dan makan ketika khutbah dijalankan, jangan juga berborak2 di luar masjid semata mata menunggu untuk solat jumaat, 

kedua, sediakan apa2 medium untuk mencatit segala ilmu daripada khutbah hari itu, isi2 utama khutbah, surah2 rujukan, hadith nabi, contoh2 yang diberikan, gunakan buku dan pen, telefon bimbit tuan2 yang canggih pun boleh digunakan untuk menyalin, adanya application notes pada telefon, ipad, dan semua jenis cara untuk kita mendapatkan ilmu tersebut, gunakan segala teknologi yang ada pada kita sekarang untuk tujuan kepada Allah, dan ilmu itu tidak hilang, janganlah hanya mendengar kerana manusia sememangnya akan mempunyai fitrah pelupa, 

seterusnya, sampaikan dan sebar2kan ilmu tadi kepada isteri dan anak2 di rumah, kepada rakan2 yang lain, dan simpan ilmu tersebut sebagai rujukan akan datang, insya Allah, orang2 yang mulia ialah mereka yang memberikan sesuatu yang bermanfaat kepada orang lain, Nabi juga berpesan, jadilah orang yang selalu memberi bukan hanya tahu menerima.. sebar2kanlah ilmu yang bermanfaat kerana ia akan membantu kita di akhirta kelak, insya Allah, 

Alhamdulillah, jemaah yang dirahmati Allah, sama2 kita mengimbas kembali isi2 khutbah pada hari raya ini, pertama, bulan ramadhan ialah bulan kita mendekatkan diri kepada Allah, yang kedua, bulan syawal ialah starting point untuk istiqamah kepada Allah, dan yang terakhir untuk khutbah hari ini, gunakan medium2 ilmu sebaik yang mungkin dan manfaatkan khutbah jumaat dalam kehidupan kita, 

insya Allah jemaah sekalian, Assalamualaikum..

Alhamdulillah, itulah serba sikit teks khutbah raya yang den buat sendiri, gementar oo kalau jadi esok, haha, tapi tiada rezeki nak sampaikan kepada orang2 kampung esok, so, insya Allah, den panjang2 kan kat sini pun ok la kot, insya Allah ada manfaat lain..

insya Allah, semoga ramadhan kali ini lebih baik dari yang sebelumnya, semoga amalan kita terus diredhai Allah sepanjang ramadhan ini dan seterusnya, semoga kita sentiasa dalam rahmat Allah, yang baik itu daripada Allah dan yang buruk itu pun datangnya daripada Allah tetapi disandarkan atas kelemahan diri den ini, sekian, insya Allah, post lepas ini pasal a -level, hee. Assalamualaikum sahabat2.. :)








Saturday, August 11, 2012

Ramadhan 2 - Indonesia

Bismillah..

Assalamualaikum.. Alhamdulillah, masuk hari ke 22 ramadhan hari ini. tinggal lebih kurang 8 hari lagi sebelum kita menyambut hari kemenangan Syawal, insya Allah, terasa sangat laju ramadhan kali ini, lebih2 lagi sebab den dan sahabat2 terbang ke negara jiran, dikala olimpik berlangsung di London, kami seramai 6 orang menjejakkan kami di satu lagi tempat di bumi Allah yang bernama Indonesia, tapi blog2 mereka2 yang lain, sure dan pastinya dorang akan update blog dorang pasal journey ini, aman, sol, abg nash dan wan, aizul punye blog masih lagi belum den ketemuin.. hehe.. so, den just bagi guideline jelah kat antum2 semua pasal rumusan journey kiteorang ni.. jom..

so, den just bg point2 jek pasal trip ni, kalau salah taip, salah nama, harap dimaafin.. hehe..

Indonesia

rabu :
Soekarno Hatta terminal 3 Airport
kedai makan Banjikrak
Hotel menteng 1
Nasi padang menteng


khamis :
Ancol
Dufan- Dunia Fantasi
supermall-rice bowl (buka puasa)
indonesia mall
kedai makan "rosmah"


jumaat :
taman mini indonesia indah
gandaria city ( baju raya semua sepesen )
tempat makan guna kad ( buka puasa )
shopping
stesen gambir
monas-menara nasional
hotel menteng 1

sabtu :
stesen keretapi gambir ke bandung
gest house jalan windu
kedai makan tepi jalan ( buka puasa )-keropok gratis
nasi goreng gado-gado
masjid dalam lorong
panti asuhan-75 orang kanak-kanak
cihampelas walk naik angkut
roppan-roti segi empat
sahur di guest house

ahad :
pasar baru bandung
shopping baju and survenior
dago- factory outlet dago
dago supermall
supermarket dago-beli barangan masak untuk sahur
angkut ke jalan tarikampetan
jalan kaki agak jauh ke jalan windu, 5 km ada kot, hehe
tarawih, masak dan sahur

isnin :
tangkuban perahu-gunung berapi-kawah ratu
kolam air panas
paris van java
stesen bandung pulang ke jakarta
rumah kawan pakcik shazwan, uncle din di ITC

selasa :
ITC mall
block M
sokaerno hatta airport terminal 3
tiba di Malaysia

yeah.. itu serba sedikit tempat2 menarik yang sempat kiteorang pergi di Indonesia, ktrg just sempat pergi dua tempat, jakarta dan bandung, SubhanAllah, sangat best kat bandung sebab udara kat bandung, dingin sekali, malam2 tak payah on air cond, memang udah sejuk gitu, hehe, so, kalau ada yang terkurang, nanti korang2 yang pergi tu, komen la yek, sori sebab tak cerita details sangat, insya Allah, next time, akhir kata, ucapan yang sama bila akhir2 ramadhan ini, semoga kita dapat sama2 mengejar malam yang terbaik dalam setahun ini, Malam Lailatul Qadr..

insya Allah result bakal keluar khamis depan, 27 ramadhan, doakan sahabat2 den dan juga den, semoga kami semuanya mendapat 15 points, 3 A star, semuanya pass cut off points, and insya Allah, semuanya fly menyambung pelajaran dalam medik dan bidang2 yang lain, plus, dapat beraya dengan happy nya, insya Allah.. Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah, dan yang kurang baik itu pun datangnya dari Allah, tetapi disandarkan atas kelemahan diri den ini.. sekian..

Wassalam..




Friday, July 27, 2012

Ramadhan 1

Bismillah..

Assalamualaikum warahmatullah..

ok, firstly, Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah, kerana kita semua masih lagi bernyawa, masih lagi berupaya berpuasa masuk hari yang ke 7, tup2 dah seminggu dah kita puasa, masih dikurniakan rezeki Islam dan Iman, kesihatan yang baik dari Allah, buat saudaraku Aman, semoga cepat sembuh dari demam, sangat cantik perkongsian Aman kat blog dia, http://amanembok.blogspot.com pasal sakit, sihat, semuanya datang daripada Allah..

ok, cantiknya ramadhan kali ini, jom cerita sikit, pada awalnya, entah kenapa, hati den rasa takut sikit2 bila ramadhan kali ini datang, rasanya sangat2 cepat masa berlalu, tup2 dah sampai bulan yang penuh barakah ni, Ramadhan, yeah, mungkin sebab den terbayang- bayang yang den mungkin tak dapat upgrade amalan den pada ramadhan kali ini, but, itulah perkara utama yang den perlu lawan, time tu mungkin syaitan ada lagi, tu yang die try goda hati den tu, but Alhamdulillah, kembali to be positive, insya Allah, ramadhan kali ini, pasti akan mendekatkan diri den kepada Ilahi, tersenyum den time tu, ya Allah, ramadhan kali ini, walaupun baru nak masuk hari ke 7 ni, SubhanaAllah, sangat2 best and terasa berakahnya daripada Allah..

sangat2 lain daripada yang lain ramadhan kali ini, sebab, setelah hampir mungkin anggaran den la kot, 10 tahun, den tak puasa penuh kat rumah, but kali ini, insya Allah, walaupun den tak sepenuh masa puasa kat rumah tahun ni  jugak, but tahun ni lah tahun den dapat berpuasa bersama2 family sepuas2 hatinya, sebab time ni, den and budak2 intec yang baru habis a-level, tengah cuti, and keputusan pun keluar hari ke 27 ramadhan.. Alhamdulillah, jimat duit tak payah beli sahur and buka.. hehe

so, dikesempatan inilah masanya den nak bersama-sama family tersayang dan berbakti semaksima mungkin buat mereka semua, insya Allah.. so, sangat cantik percaturan Allah, walaupun den tak dapat berbakti bersama-sama sahabat2 den yang lain, berkongsi ilmu ke sekolah2 macam sahabat2 den yang lain, wan, aiman, apek and fizi, mabruk korang, stylo kot, kalau ada masa, aku turun join.. hehe.., but, salah sorang sahabat den, Athirah, dia kata kat den, its also a noble job to serve our parents.. kan? tq Athirah..

dan memang betol pun, plus, kat rumah pun, Alhamdulillah, sangat2 banyak ilmu yang den dapat belajar, salah satunya daripada blog2 baru yang dah meletup2 sekarang ni, blog Aman and Sol, tq atas perkongsian ilmu dr korang, and tak lupa juga daripada blog2 yang lain.. syukran jiddan, so, asyik korang jek berkongsi, nah, sedikit sahaja perkongsian ilmu  kali ini dari blog kopiah kunen ni, insya Allah..

ok, siapa2 yang duduk kat rumah tu, boleh try buka tv 9, sejak dari awal pagi, dah banyak program2 ilmu, tanyalah ustaz, tanyalah ustazah, pesan atok dari ustaz Hassan Din, Al-Quran menjawab, sirah nabawiah, usrah tv9, and banyak lagi, so, kali ini, perkongsian den dari rancangan Pesan Atok, ustaz Hassan Din :

Mulanya pasal hadith, budak kecil umur 11 tahun, hafal hadith nabi, and boleh huraikan hadith lagi, Masya Allah, malu den kat budak ni, huhu, hadith mengenai wuduk, huraian hadith, wuduk akan menyerikan anggota badan umat nabi Muhammad di padang Mahsyar nanti, so, senang Nabi nak recognise mana satu ummat dia yang selalu berwuduk dan beriman, moral of the story, banyakkan berwuduk dengan wuduk yang sempurna,

second hadith, makan and minum jangan dalam keadaan berdiri, huraian hadith, nabi larang umat dia makan or minum dalam keadaan berdiri, time minum, jangan sambil bernafas, means, slow2 time kita minum air k, time makan dalam majlis, dahulukan orang sebelah kanan, biar orang kanan kita dulu ambil makanan, barulah kita makan pula, and, kalau kita tak sengaja makan or minum sambil berdiri, sunat untuk kita muntahkan balik..

ok.. Alhamdulillah, lepas selesai hadith, ustaz Hassan Din teruskan dengan tanda2 kiamat, kiamat ada 2, kiamat kecil and kiamat besar, kiamat kecil ialah mati, kiamat besar ialah kemusnahan dunia. hadith nabi ada menyebut, aku dengan kiamat, nabi tunjuk jari telunjuk dan jari tengah, maksudnya sangat2 hampir dunia ini nak kiamat,

tanda-tanda kiamat pula ada 2, tanda-tanda kecil and tanda-tanda besar, ada 16 tanda-tanda kecil dan 10 tanda-tanda besar kiamat, semua 16 tanda-tanda kecil kiamat ini sudah pun berlaku..

16 tanda-tanda kecil kiamat :

1. kemelesetan ekonomi
2. orang zalim dilantik menjadi pemimpin
3. ramai orang-orang kaya berhutang
4. negara melantik perempuan menjadi ketua negara
5. Orang Islam saling kutuk - mengutuk
6. Orang Islam bagi salam kepada orang yang dia kenal sahaja
7. Orang Agama lari masuk hutan dan bukit
8. lahirnya persatuan-persatuan buruh
9. banyaknya bangunan pencakar langit
10. semakin ramai anak-anak yang derhaka kepada ibu bapa
11. ramai yang berkahwin tetapi tak nak anak, plus ramai isteri2 yang memandulkan diri
12. ramai wanita yang suka mendedahkan aurat
13. banyak berlaku homoseks
14. ibu bapa lebih hormat kepada anak2 daripada anak2 hormat kepada ibu bapa
15. berlakunya kes ayah merogol anak sendiri
16. banyaknya berlaku gempa bumi dan tsunami.

yes, semua 16 tanda-tanda ini sudah pun berlaku..

10 tanda-tanda besar hari kiamat :

1. lahirnya Imam Mahdi
2. keluarnya Dajjal menyesatkan manusia
3. turunnya Nabi Isa melawan Dajjal
4. keluarnya yakjuj dan makjuj
5. runtuhnya Kaabah
6. matahari terbit dari barat dan tengelam di timur
7. tiupan sangkakala yang pertama, semua musnah termasuk malaikat Israfil
8. Allah jadikan semua malaikat Israfil dan sangkakalanya
9. tiupan sangkakala yang kedua
10. manusia dibangunkan dan berarak ke mahsyar

Alhamdulillah, sedikit perkongsian dari den, insya Allah, sama2 kita iktibar dan muhasabah diri, mungkin ini adalah ramadhan yang terakhir buat kita, so, sama2 lah kita jadikan amalan ramadhan kali ini, lebih baik and paling baik yang pernah kita buat, semoga ramadhan kali ini lebih mendekatkan diri kita kepada Ilahi.. insya Allah Amin.. asif kalau ada salah dan silap dalam perkongsian, kalau ada salah, tegur direct jek, sebab, lagi lambat kita tegur seseorang, lagi lama seseorang itu akan bergelumang dengan dosa dan salah.. sekian, semoga kita sama2 istiqamah dalam beribadah..

Salam mujahadah.. Assalamualaikum.. :)






Monday, July 23, 2012

kenangan episod 7 : musibah family

Bismillah..

Assalamualaikum, terus rasa nak post pasal ini, tak mau simpan lama2. hu. so, jumaat malam sabtu, bertarikh 20.7.2012, den makan2 dengan mak cik den kat kedai tomyam, Alhamdulillah, sodap oo.. banyak betol lauk dia den makan, haha, since esok sabtu nya ada kenduri kat rumah den, so mak cik den dari kl pun balik la kluang, and time makan2 tu, tiba2 mak andak den buka cerita la yang sekarang ini musim perompak masuk rumah, ada satu taman kat kluang ini, sampai 10 buah rumah kena pecah masuk, and one of the house tu ialah rumah kawan mak cik den, so, den pun dengar2 gitu jelah, sambil makan2 ni, manelah den khusyuk sangat dengar kan.. haha

Alhamdulillah, selesai makan semua, den and adik2 pun baliklah rumah, so, time tu, mak tengah siap2 lagi masak, sebab nak prepare awal untuk esok, kenduri kan, hee, and den, abah and mak pun lepas siap2, dalam pukul 1 gitu, barulah ktrg semua tidur,

and suddenly, bangun2, adik den yang no-3 tu kejut den, "rumah kita kena masuk perompak", ya Allah, den yang tengah agak mamai2 tu terus turun bawah, tengok mak and abah, Innalillah, memang betol rumah den kena rompak malam tadi.. huu.. den tengok pintu belakang, dah kena pecah, selak and tombol pun dah tanggal and rosak, and den tengok bilik mak den, habis semua terkembur, atau berserak la maksudnya. huhu..

Innalillah, baru jek mak cik den cerita sekejap tadi and dah takdir Allah, malam tu rumah den yang kena rompak, antara kronologi rompakan tu, perompak tu round2 rumah den dalam pukul 3 pagi macam tu, and 3 orang perompak indon tu, confidence yang dorang boleh masuk, so, dorang pecahkan selak kat pintu belakang, and masuk rumah dalam pukul 3.30 pagi.

duit ayah den memang terang2 kat atas dapur time tu, terus dorang kebas, 5 ribu dalam tu, huhu. and dorang kejutkan adik den yang no 3 tadi tu, ikat guna besi, and tanya mana bilik mak ayah den, and then, terus 3 mamat tu masuk bilik mak ayah den, bukak lampu, and terus ikat ayah den, pun guna besi, 3 orang adik den yang tidur sekali dalam bilik mak ayah den tu, nyenyak tidur, tak sedar langsung.

so, dorang tanya semua mana duit and barang kemas. so, dorang terus selongkar and ambil la semua barang kemas mak den, huu.. and sebelum balik, dorang ikat mak den guna tali beg mak den, huhu, dorang sempat juga makan2 kat dapur, ambil kopi 3 dalam 1 tu, and terus bla.. tiga2 perompak ialah warga indonesia, 2 rendah and sorang tinggi, semua bersarung muka, sorang lengkap peralatan keliling pinggang and tiga2 ada parang pemotong daging yang sangat2 tajam.. huhu..

and den time tu sangat2 lena kat atas, sebab perompak tu tak naik tingkat atas pun, just tanya jek kat mak den siapa yang ada kat atas, so, bila dorang dah keluar, barulah adik den dpt lepas dari besi tu and cepat2 kejut den, so, kiranya den tak sempat la bersemuka dengan perompak tu.. huu

Alhamdulillah, semua family den selamat, so, total lost ada lah dalam 20k. dalam hati den, xpela, rezeki tu bukan ditangan kita, kalau Allah memang nak ambil, tak de masalah pun, just redha and tawakal la pada Dia, insya Allah, kalau Dia ambil, maknanya mungkin Dia nak bagi rezeki yang lagi besar la tu. hee yang penting, be positive, so, itulah sedikit musibah keluarga den, menurut mak tok, kejadian sama macam ni dah berlaku pada tahun 1999, masa tu den darjah 1, huhu, so, rompakan ni berlaku lagi sekali pada 21.7.2012,

insya Allah segala yang Allah tentukan itu pastinya ada hikmah, yang penting kita yakin. and yup, bila semua ahli keluarga yang sampai rumah untuk kenduri kan, sabtu tu, semua terkejut la, mak tok and adik den yang baru sampai sabtu tu pun terkejut, huu.. so, kenduri tetap juga berlaku dengan jayanya malam tu, Alhamdulillah, kenduri tu sempena mak tok den nak pergi umrah sempena ramadhan ini, doa untuk semoga fly India, adik den selamat belajar kat UPSI and adik adn sepupu yang ambil exam besar tahun ini..

Alhamdulillah, beriani ayam and kambing malam tu, den tolong pak ngah den jek masak, haha, nak masak sendiri, hurm.. tak sempat belajar lagi.. haha.. Alhamdulillah,selesai semua majlis malam tu, esoknya den ke UPM, ada program WOW, he, kalau nak tau serba sikit pasal WOW, jemputlah ke blog Solihin, http://solihinmahadi.blogspot.com..dia baru update pasal WOW ini.. superb sol.. hee..

so, moral of the story, bersyukur lah dengan apa yang kita ada, dalam sekelip mata sahaja, kalau Allah nak ambil nikmat yang Dia bagi, bila-bila Dia boleh ambil balik, so, sama2 lah kita gunakan segala nikmat yang Dia bagi tu pada jalan Allah, gunakan untuk tujuan ibadah pada Allah..

last word, Azzariat : 56. Aku tidak menjadikan jin dan Manusia melainkan untuk beribadah kepada Ku..

sekian, Wassalam..