Jom Follow...

Wednesday, December 19, 2012

Indonesia season 2

Bismillah..

Assalamualaikum.. Allhamdulilah.. syukur atas nikmat Allah.. orait, insya Allah, petang nnti, ktrg kat sini akan exam, integrasi 1, for first medical block, so, gud luck for angkatan 2012 student.. :)

next update, bile den dah free sikit la.. so, sharing for this entry, insya Allah from surah Al-Aaraf, ayat 179, 7:179. selamat bermuhasabah.. :)

Thursday, December 13, 2012

21 kata

      Assalamualaikum. kat bawah ni just nak share2, kata hikmah untuk perjuangan.. and untuk promosi Voice for Palestine di jakarta, Indonesia pada hari ahad ni.. semoga semuanya berjalan dengan lancar dan mendapat keberkatan Allah.. 
   
      Kata-kata kita hanyalah patung yang tidak bernyawa, apabila kita telah mati kerananya, maka pada ketika itu ia akan mula hidup. (Sayyid Qutb)

Berikan aku 10 orang pemuda, maka aku akan goncangkan dunia.(Soekarno)

To learn but not to do is not to learn. (Stephen Covey)

Sesungguhnya kebatilan itu tidak akan tersebar luas melainkan kerana kelemahan dan kelalaian pemuda-pemuda Islam itu sendiri dan penyisihan mereka dari medan jihad dan pengorbanan. (Fathi Yakan)

Bukan kita yang memulakan perjuangan ini tapi yang memulakannya adalah para nabi dan rasul. Kita, aku, engkau dan pejuang adalah merupakan mata rantai yang berkait daripada para rasul. Sekarang aku gugur maka terlucutlah satu rantai. ( Syed Qutub)

Be the change that you wish to see in the world (Mahatma Gandhi)

Janganlah umat Islam bermimpi untuk mengalahkan yahudi sehingga bilangan mereka yang solat subuh berjemaah di masjid menyamai  bilangan yang datang untuk solat jumaat. (Pendeta Yahudi)

Kewajipan lebih banyak daripada waktu. (Imam Hassan al-Banna)

Kita boleh menghitung usia yang kita telah gunakan, tapi kita tidak boleh menghitung berapa lagi usia kita yang tinggal (hamka)

Siapa yang memasuki kubur dengan tidak membawa bekalan samalah seperti orang yang belayar di lautan dengan tidak berperahu. (S.Abu bakar)

Siapa takut kepada Allah SWT, nescaya marahnya tidakdapat dilihat. Dan siapa takutkan Allah, kehendaknya akan ditunaikan. (S.Umar)

Ilmu itu sebaik-baik pusaka. Adab itu sebaik-baik sifat. Taqwa itu sebaik-baik bekalan. Ibadah itu sebaik-baik barang perniagaan.(s.Ali)

Tapak kaki kita kalau dah keras, pijak paku dan duri pun tidak terasa sebab tumitnya sudah keras.Tetapi kalau tapak kaki yang lembut, terpijak duri sikit saja terus sakit dan berdarah. Demikian jugalah hati, kalau ia dah keras tak terasa lagi bersalah kalau buat dosa (TGNA)

Wahai hamba-Ku! Aku tidak ciptakan kamu untuk mengubati kesunyian-Ku. Bukan untuk meramai-ramaikan kamu. Bukan untuk meminta pertolongan kamu bagi melakukan sesuatu yang tidak mampu Aku lakukannya sendiri. Bukan untuk meraih apa-apa keuntungan atau menolak kemudaratan. Aku menciptakan kamu hanya supaya kamu lama beribadah dan banyak berzikir kepada-Ku, dan bertasbih kepada-Ku pagi dan petang (Hadis Qudsi)

Wahai hamba-hamba Ku, sempatkanlah beribadah kepada Ku , nanti Aku penuhi hatimu dengan kekayaan serta kecukupan dan tanganmu dengan rezeki. Janganlah menjauhkan diri dari Ku, nanti aku penuhi hatimu dengan kemiskinan dan tanganmu akan syarat dengan kesibukan. (HR. Tirmidzi)

Wahai anak manusia, setiap kali engkau meminta kepada-Ku dan mengharap dari-Ku, maka Aku akan ampunkan bagimu apa yang telah lalu dan Aku tidak peduli betapapun besar dan banyaknya dosamu. Wahai anak manusia, seandainya dosa-dosamu mencapai setinggi langit, kemudian engkau meminta ampun kepada-Ku, maka Aku akan mengampunimu dan Aku tidak peduli. Wahai anak manusia, seandainya engkau datang kepada-Ku dengan membawa setumpuk dosa sebesar bumi, kemudian engkau berjumpa dengan-Ku tanpa menyekutukan Aku dengan sesuatu apapun, maka Aku akan memberikan ampunan sebesar bumi itu pula." ( Hadits Riwayat Tirmidzi)

Wahai orang yang lemah semangat! Sesungguhnya di atas jalan ini Nuh menjadi tua, Zakaria digergaji, Muhammad pula diseksa, dan anda pula inginkan Islam datang dengan mudah di bawah kakimu? (Ibnu Qayyim al-Jauziyyah)

 Larilah dari perkara yang menjejaskan keikhlasanmu sebagaimana engkau lari dari ular dan kala (Badi'uzzaman Said Nursi)

Andai Islam seperti sebuah bangunan usang yang hampir rebah, maka akan ku berjalan ke seluruh dunia mencari jiwa2 muda. Aku tidak ingin mengutip dengan ramai bilangan mereka, tapi aku inginkan hati-hati yang ikhlas untuk membantuku dan bersama membina kembali bangunan usang itu menjadi sebuah banggunan tersergam indah (Hasan Al-Banna)

Telunjuk yang bersyahadah setiap kali dalam solat menegaskan bahawa Tiada Ilah yang disembah dengan sesungguhnya melainkan Allah dan Muhammad adalah Rasulullah, dan aku takkan menulis satu perkataan yang hina. Jika aku dipenjara kerana kebenaran aku redha. Jika aku dipenjara secara batil, aku tidak akan menuntut rahmat daripada kebatilan (Syed Qutb)

Antara tanda berpalingnya Allah daripada menolong hambaNya ialah bahawa Dia menjadikan kesibukan dalam perkara yang tiada berfaedah baginya (Hasan al-Basri)

Tuesday, December 4, 2012

Indonesia season 1


Bismillah..

Assalamualaikum warahmatullah.. Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah atas nikmat dan kebesaran Dia, den dapat nak update sikit2 pasal life kat Indonesia ni and Alhamdulillah jugak sebab dapat baca update blog Kopiah kunen ni..

1. Rumah Banglo

Lupe pulak dah penah cerita ke belum, tapi yang den nak citer dulu ni, mungkin rumah banglo ktrg duduk ni kot, haha, hasil pencarian Wan and Aman, so, Alhamdulillah, den dengan lagi 9 orang kawan2 kat sini tinggal dalam rumah yang selesa, dengan suasana kejiranan yang selesa, masjid dekat, 75 langkah jek dari rumah, tempat makan banyak, kedai runcit pun depan rumah, transport senang dapat, Ukrida pun dekat, 5 minit jalan kaki dah sampai, senior2 pun ramah tamah and selalu masak untuk ktrg, hee, and overall, Alhamdulillah, dapat rumah yang besar ni. Tapi harga sewa tahunan pun erm.. lumayan sih.. haha, so, dalam bulan-bulan awal ni, ktrg bersepuluh agak “pokai” sebab sorang kena bayar dalam rm2ribu sorg untuk sewa 2 tahun terus.huhu, tapi tak pe, insya Allah, lepas2 ni dah dapat back up.. so, yang tinggal kat rumah ni, den, wan, aman, apai, sulaiman, radhi, asyraf (scoot), marzuki, Aiman (ktt) and sayuti. Btw, rumah ni tak delah macam banglo sangat, tapi boleh la muat 10 orang besar dia..

2. Kuliah

Orait, Alhamdulillah dah hampir 3 bulan kat jakarta ni, kuliah ktrg baru jek start pasal medik and biologi. So, sepanjang 3 bulan awal ni, ktrg kena belajar dulu pasa etika and prilaku sehat untuk menjadi seorang doktor yang baik. Which is good untuk ktrg semua, walaupun ramai jek yang dah agak bosan dengan lecture sivik awal2 ni, tapi sebenarnya, memang bagus pun kelas2 etika macam ni, so, doktor2 or apa2 profesion pun bukan hanya sekadara bekerja untuk duit semata-mata, but semua kerja kalau dalam Islam, mestilah Ikhlas kerana Allah. So, Alhamdulillah, dah masuk medik session, doakan ktrg semua terus kuat untuk lagi 27 block. Skrg blok 3, Biology.
3. Putar-putar
Ok, kalau kat Indonesia, jalan-jalan or bersiar-siar tu berputar-putar. Setakat ni, paling jauh selepas Bandung yang den dah sampai ialah Bogor. And around2 jakarta ni, tak de lah banyak sangat, ancol, taman mini indah, and kalau kat sini, baju murah2 ada kat Tanah Abang and buku2 Islamic murah ada kat Kwitang. And seriously, harga baju and buku kat tempat2 ni, memang sangat2 murah, sampai 3 4 kali ganda lagi murah, so, jom datang sini.. he..

4. Liburan
Insya Allah, den and the gang akan balik Malaysia tanggal 5 february 2013, dah booking tiket dah pun, sebab time tu cuti sem sebulan and tiket pun tgh murah time sekarang ni. Makanya, kami tak melepaskan peluang la untuk beli terus tiket. Insya Allah, jom gathering balik kat Malaysia k.

5. Islamic
Alhamdulillah, kat Indonesia ni, setiap minggu ada taklim and ada usrah. Walaupun senior2 ni busy dengan kuliah dorg masing2, but insya Allah mesti ada masa untuk pengisian rohani untuk ktrg yang muda2 ni. So, perkongsian kali ini berkaitan dengan sesuatu yang sangat penting, sangat selalu disebut and sangat susah untuk dilaksanakan. Ikhlas. Hadith pertama dalam Soheh Imam Nawawi, berkaitan niat, and sekaligus berkaitan Ikhlas. Ikhlas tu apa.? Ada banyak pengertian ikhlas but yang paling menusuk kalbu den ialah, Ikhlas ialah kamu menginginkan Allah dengan menaati Allah dan meninggalkan apa yang tidak berkaitan dengan Allah.

So, dalam erti kata lain, dalam hati ini, semua benda yang kita buat, pastinya kembali dan berniat semata-mata kerana Allah. Amat payah sebab sorang sahabat den berkongsi jugak bahawa memang lahiriah manusia itu suka akan perhatian. So, kita buat something untuk perhatian Allah atau perhatian mana2 pihak.? Kita judge diri kita masing2, and for sure, diri den ni masih sangat2 kerdil untuk menjaga hati.

Orait, itu saja kot untuk setakat ni, baru episod 1, insya Allah akan disambung akan datang, and satu lagi, Alhamdulillah, den baru belajar2 nak masak sebab kat rumah ni, semua orang chef2 belaka. Haha. So, yang den dah pernah masak ea, erm, nasi goreng, sup tulang, and jemput2, tu jelah kot. Haha, insya Allah nasi lemak menyusul lepas ni, tunggu cili kering sampai dari Malaysia.. hehe..

Ok, salam mujahadah untuk semua, last word, Jangan takut kepada Allah, tetapi Cintailah Allah, itulah keikhlasan yang sebenarnya sesuatu ibadah seorang hamba kepada Tuhannya.