Jom Follow...

Saturday, February 23, 2013

Cuti2 Malaysia 2


Bismillah..

Assalamualaikum and salam sejahtera.. Alhamdulillah, masih bernafas lagi hari ini, sangat2 cepat masa berlalu, harini genap 2 minggu den dalam mood bercuti sakan di Malaysia. Alhamdulillah.. 

oraite, so, den list down sikit2 sepanjang 2 minggu den cuti kali ni, sori, gambar2 insya Allah akan di upload berasingan sebab internet tak cukup laju la nak upload photo.. hee


1. Den dan kawan2 indo, Wan, Aman, Apai, Radhi, Sayuti, Aiman Afiq, dan abg Fikri Sahak sama2 balik ke malaysia.. dan tq so much kat Aiman, Abg Nash dan Syams sebab sanggup pick up ktrg kat KLIA.. ktrg naek Lion Air haritu, Alhamdulillah tak de pape delay dan selamat sampai dalam masa sejam 45 minit je..

2. Lepas sampai terus layan mamak kat restoran Ali Maju, Wangsa Maju, time tu dah pukul 1 pagi dah, haha,  den layan roti telor, mee goreng mamak, teh tarik, neslo ais, perh, rm10.30 terus melahap, Alhamdulillah, tapi memang kat Lion Air takde makanan, so, ktrg memang lapar sangat time tu. Hee

3. So, esoknya den terus balik kluang dengan pak cik den, direct ke Kluang, tanah tumpah darahku. Hee, Alhamdulillah, abah den pick up den dan pak cik kat stesen bas Kluang dan selamat tiba kat rumah jam 12.30 tgah hari.. hee, bersalam, berpelukan dengan mak, adik beradik dan mak tok den.

4. Tanggal (10.2.2012), den balik kampung den kat simpang renggam. So, Alhamdulillah, time cuti raya cina ni, semua family member belah mak den, semua ada, apa lagi, pak cik den, big bosh pak ngah belanja makan tomyam satu family kat luar, Alhamdulillah, walaupun hujan, layan terus.. hee

5. Keesokannya pulak, mak cik den, Mak Ida, belanja makan jugak, belanja makan lagi, kali ini ktrg masak kat rumah atok, makan kat rumah baru mak cik den, dekat jek dengan rumah atok.. hee,

6. 12 februari, yang ni best, den dan family belah abah pulak, mandi-manda kat gunung belumut. Yang ada time tu, family den, mak dik, pak busu, mak ude dan mak tok. Malam tu pulak, makan2 besar, pak cik den dari Doha balik Malaysia and belanja makan murtabak and layan satu lagi lauk yang ada kat kluang jek, lauk ujang.. fuh, Alhamdulillah mantoop.. hee

7. 13 februari, den, mak den dengan mak cik den, shopping kat pasar rabu Ayer Hitam. Cari jersey indo, team nasional indo, kat Malaysia murah sikit.. hee

8. Den hantar member Saser den, Anas, fly ke Aussey, walaupun bangun lambat time tu, tq kepada Wan sebab menjadi driver yang mantap pagi tu, and Alhamdulillah den sempat lagi jumpa dengan Anas and hantar die masuk check in.

9. Next, den dengan aman round2 Kuala Lumpur seminggu lepas ktrg balik. Tujuannya den nak bershopping baju dan seluar sikit sebab den memang dah lama tak shopping pakaian. Tu yang kalau amek gambar, asyik pakai baju sama jek, kantoi.. hee.. Alhamdulillah, habes 240 ringgit jugak time tu.. hee..

9. 17.2 den lepas shopping, malam tu den tido kat cemara shah alam, perh, dah lain la sikit2 kat cemara tu, tq Baharom sebab bagi tumpang bilik tidur. Hee

10. Esoknya den memang nak jumpa ustaz Affuan, and Alhamdulillah, ustaz Ridhauddin nak datang cemara nak jumpa dengan ustaz Affuan, apa lagi, terus jumpa2 dua-dua murabbi stret. Perh, rasa best betol bila dapat jumpa and borak2 dengan ustaz2.. hee.

11. And then, lepas tu den balik semula ke Kluang, bersama mak cik den daripada seremban, den ganti mak cik den drive kejap ke Kluang. Esoknya dah sekolah and den jadilah driver sementara ni. Hee

12. 20 februari, Wan, abg Nash dengan Syams,direct dari Kl, ke Kluang untuk amek den dan Aman untuk sama2 ke singapore esoknya, ktrg tidur kat jb, rumah mak cik Aman..

13. 21 Februari, Pangalaman kami berlima, den, wan, aman, syams dan abg nash ke Singapore. Den, Wan dan Syams dah menawan roller coaster tertinggi di dunia.. hee. Alhamdulillah, and Subhanallah, sangat2 cantek dan best.. J

14. harini, kami dari jb, terus ke pontian, Tanjung Piai, lokasi paling hujung di Asia. Snap2 gambar, and terus balik ke Kluang semula.

So, itu jelah serba sedikit mengenai trip den sepanjang 2 minggu ni, insya Allah, semoga kita sama2 mengambil ibrah ( pengajaran ) daripada trip penjalanan hidup ni.. 

Alhamdulillah, so, pengisian untuk kali ini, insya Allah untuk sama mentarbiah diri dan teman2.. :

Indahnya dunia milik Allah, kita kadang2 melihat ciptaan Allah di tempat2 lain, yang tiada di tempat asal kita, kita dah sebut2 : wow, cantek gler tempat ni, nature giler, mantap beb pemandangan dia, untung aku ada rezeki pergi tempat ni, and so on, 

but still, kalau nak dibandingkan dunia dengan akhirat, ibarat ambil air kat laut, and air yang jatuh kat hujung jari telunjuk tu ibarat dunia and laut yang kat bawah luas itu ibarat akhirat, 

so, lagi hebatnya akhirat sana, tapi dunia sering kali menipu dan menutup mata manusia.. semoga kita dijauhkan daripada penyakit Wahan, ( cintakan dunia dan takut mati ), tetapi kita memupuk hati dan jiwa semoga sentiasa rindu dan target kepada kehidupan akhirat yang kekal abadi.. insya Allah, 

sedangkan ciptaan manusia pun kita dah kagum, inikan pula ciptaan tuhan yang menjadikan manusia.. Masha Allah, Sesungguhnya Allah Maha Hebat.. :)

oraite, mood kali ini, masih teruskan bercuti, lagi 2 minggu insya Allah sebelum kembali ke bumi pak Sokaerno, yang baru nk bercuti, selamat bercuti.. hee, semoga kita sentiasa dalam barakah Ilahi.. Amin, 

Assalamualaikum.. :)

Wednesday, February 20, 2013

Surau oh Surau.. :)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. WAJIB baca dan hayati hadith ini. :

 “Dari Ibnu Umar radhiallahu ‘anhuma bahwasanya Rasulullah s.a.w. bersabda: “Shalat jamaah adalah lebih utama dari shalat fadz - yakni sendirian - dengan kelebihan dua puluh tujuh derajat.”  Muttafaq ‘alaih

Dari Abu Hurairah r.a., katanya: “Ada seorang lelaki buta matanya datang kepada Nabi s.a.w. lalu berkata: “Ya Rasulullah, saya ini tidak mempunyai seorang pembimbing yang dapat membimbing saya untuk pergi ke masjid,” lalu ia meminta kepada Rasulullah s.a.w. supaya diberi kelonggaran untuk bersembahyang di rumahnya saja, kemudian beliau s.a.w. memberikan kelonggaran padanya. Setelah orang itu berlalu, lalu beliau s.a.w. memanggilnya dan berkata padanya: “Adakah engkau mendengar azan shalat?” Orang itu menjawab: “Ya, mendengar.” Beliau s.a.w. bersabda lagi: “Kalau begitu, kabulkanlah isi azannya itu.” Maksudnya: Datanglah untuk mengikuti jamaah, kalau menghendaki banyak fadhilat. – Riwayat Muslim

Jom kita muhabasah bersama..

1. Adakah kita seorang yang buta, tuli dan bisu..??

Jika tidak, Alhamdulillah kerana kita diberikan nikmat mata, telinga dan mulut.
Tetapi adakah kita menggunakan semua nikmat itu sebaiknya..??
Adakah kita ke surau apabila azan berkumandang..??

2. Adakah kita melihat surau di sekitar kita, mendengar azan..??

Jika kita melihat surau, mendengar azan.. maka, adakah kita solat berjemaah dan memeriahkan surau itu..??
Adakah kita hanya melihat surau dari pandangan jauh sahaja tanpa terlintas untuk solat berjemaah di sana ?

3. Adakah kita telah memberi sumbangan pada surau itu..??

Kalaupun kita telah memberi sumbangan berbentuk wang, ketahuilah sumbangan terbesar dan termulia ialah memeriahkan surau di sekitar kita.

4. Adakah kita mengenali warga2 di sekitar tempat tinggal kita..??

Salah satu cara untuk mengenali dan beramah mesra sesama jiran ialah bersama-sama mengunjungi surau dan masjid di sekitar kita.

5. Adakah kita malu dan segan untuk ke surau..??

Kita akan lebih malu di akhirat nanti kalau Allah bertanya :
“Kenapa tidak berjemaah di surau walhal engkau tidak buta, tidak pekak, bisu dan tempat tinggalmu juga amat dekat dengan surau itu.??” Apa nak jawab nanti..? ada cadangan..??

6. Adakah kita sayangkan agama kita iaitu Islam..??

kalau sayang, kenapa tidak mahu memeriahkan surau kita yang indah itu..??.. JOM KE SURAU.. J

Friday, February 15, 2013

Oh my Khutbah.. :)

Assalamualaikum.

Alhamdulillah diberi kesempatan untuk buat pengisian blog ni.. oraite, Alhamdulillah, den dapat solat jumaat kat kluang, johor ni, setelah 5 bulan den solat jumaat di indonesia.. yup, den amat terkesan dengan sistem penyampaian khutbah kat indonesia dan malaysia.

ok antaranya macam ni.. :

1. kalau kat indonesia, yang bestnya khutbah dorg, khatib ( penyampai khutbah ) hampir 80% tak menggunakan teks untuk menyampaikan pengisian ilmu hari jumaat itu. nak dibandingkan dgn malaysia mungkin 80% masjid2 menggunakan teks bila menyampaikan khutbah.

so, bukankah berbeza orang yang menyampaikan khutbah dan orang yang membaca teks khutbah..?

wallahualam, personally den berfikir, kalau mengikut sunnah pun, tak kan secara logik kita fikir, nabi bagi khutbah, adakah nabi membaca teks khutbah atau nabi secara spontan dan ilmiah menyampaikan ilmu pada ummat..??

den bukan marah dengan sistem membaca khutbah skrg, tapi den agak sedih sebab takkan tiada sorang pun yang sedar, bahwa khutbah jumaat ini, functionnya untuk ape.? adakah sekadar suka2 Allah nak kurang kan solat zohor tu smpai jadi 2 rakaat, semata2 untuk kita tidur bawah air cond or kipas masjid, kononnya mendengar khutbah, common, must be a reason, why Allah suruh LELAKI pulak tu untuk dengar khutbah, bukan kaum hawa, atau kedua2nya sekali..

bukankah lagi best kalau kita tgok khatib secara spontan dan ilmiahnya menyampaikan ilmu kepada jemaah pada hari tu, semangat, nada yang turun naek, beremosi, so, peratus orang mendengar akan meningkat dan peratus orang tidur insya Allah akan berkurang.. huu kalau pun ada teks, just note kecil supaya penyampaian khatib tadi tidak terasar jauh dan akhirnya, mesej Islam akan tercapai dan tersampai kepada semua jemaah lelaki yang betol2 mendengar.. 

2. Alhamdulillah, kita masih ada solat jumaat yang rata2 semua lelaki di masjid2 akan penuh solat berjemaah, sangat cantek kalau bab solat berjemaah kalau hari jumaat. tapi, kalau berani, kita buat survey, kita tgok, bila orang nak keluar masjid tu, tanya sorang dua,

"abg, nak tanya, apa yang abg dapat daripada khutbah tadi..??"

den berani jamin, tak ramai yang akan bagi respons yang positif dan dpt jawab dengan baik, sebab apa, sebab tiada pangamatan dalam mendengar khutbah.

Allahu Akbar, sedangkan saidina Ali pernah berpesan dalam bahasa kasarnya, grablah ilmu dengan mencatat. 

yup, kalau kita tgok hari ini, macam2 kemudahan ada, henset, tab, semua tu kalau kita pandai guna untuk Islam, bukankah akan jadi lebih mudah.. gunakan henset, tab, or ape2 medium sekali pun, nak old school, gune buku nota, buku 3 lima (555) tu ke.. sekadar untuk mencatat nota, atau ilmu islam yang kita dapat dalam khutbah jumaat hari itu,

dan disitulah function kaum lelaki.. kenapa lelaki.?

sebab lelaki ini Allah dah takdirkan lelaki itu untuk menjadi pemimpin, disamping memimpin diri, keluarga dan masyarakat. ok, bila seseorang lelaki dtg ke masjid, duduk, dan bersedia mendengar khutbah, mancatat ilmu2 pada hari itu, dia lebih cenderung untuk share islamic knowledge pada isteri, mak ayah, keluarga, kawan2, kat fb, twitter, kat mana2 medium yang lain, dan akhirnya..

bukankah nanti ilmu berkaitan Islam tu akan lebih mudah berkembang..?

tapi realiti hari ini, org tidur time khutbah berlangsung, dan sepatah ilmu pun tak dapat, kita hanya dapat solat sikit, 2 rakaat beb.. huu

3. kalau di indonesia, imam yang bertugas untuk menyampaikan khutbah untuk setiap masjid adalah orang yang berbeza, which means dorang akan gilir2 imam setiap masjid kat situ untuk sampaikan khutbah, dan seriusly, pendapat den sendiri, pengisian dorang sangat mantap dan labih catchy untuk kita mendgar sampai habes, tanpa rasa mengantok pun, kalau nak contoh lain, kita tgok macam mane ustaz Nourman Ali Khan bagi khutbah kat you tube.. sangat2 cantek.. huu

4. Bukan den nak kondem sistem kat malaysia teruk, but, sampai bila nak macam ni.. den tengok setiap kali orang datang masjid, solat jumaat, pasti ramai yang tidur sampai keluar air liur daripada yang betul2 mendengar dan mencatat.. huu,

5. kalau bab doa, den lagi prefer setiap masjid membuat priority dalam membacakan doa, kalau kat malaysia, adatnya imam akan membaca doa dan wirid sikit lepas solat, so, kadang2 kita asyik berdoa untuk kebaikan kita sahaja, Alhamdulillah, negara kita aman dan damai, tapi jangan sampai kita lupakan saudara2 kita kat luar sana tu, berhempas pulas, berjihad mati syahid untuk mempertahankan maruah dan tauhid Islam.
kalau kita tengok, isu2 semasa mengenai jihad islamiah di luar negara, mengikut musim, bila musim palestin, time tu baru nak doa, time tu baru nak kutip derma, time tu baru nak solat hajat, and tup2, diam jek tibe2, and tibe2 timbul balik.. huu..

so, wallahualam, ini just pandangan den la sebagai seorang muslim dan mukmin biasa. den harap orang2 kuat masjid ni boleh ambil tindakan la kot, kalau den nak bersuara pun, den just budak mat rempit biasa jek, memang orang takut nak percaya.. haha, insya Allah, tapi den yakin, Islamic sistem pasti akan ada kembali, insya Allah, semoga sama2 mengambil ibrah..

maaf atas kesalahan typo atau bahasa, den hanya memberi komentar.. huu, semoga kita sama2 berdoa agar kaedah penyampaian ilmu islam kat malaysia ini lebih best dan mantap, sekian, wassalam.. :)




Tuesday, February 12, 2013

Cuti2 Malaysia 1

salam.. sekejap jek mase ade.. insya Allah, den akan update pasal cuti den kat malaysia tak lama lagi.. yeah.. layan nasi lemak dulu..

Assalamualaikum.. :)