Jom Follow...

Friday, January 18, 2013

Banjir oh Banjir

Bismillah..

Assalamualaikum warahmatullah.. Alhamdulillah, bersyukur pada Allah, masih diberikan lagi nikmat Islam dan Iman kepada kita, semoga kita sentiasa berada dalam rahmat dan keberkatan Ilahi, Amin..

orait, update blog or diari den mengenai life di Indonesia ini ialah berkaitan musim hujan and banjir kat sini. musim kat jakarta ni sejak akhir2 ni tak menentu, ada panas, and sejak 2 3 hari ni jek, hujan lebat and renyai yang panjang yang akhirnya membuatkan jakarta ni banjir yang agak besar.

so, Alhamdulillah, rumah ktrg kat sini agak tinggi and kawasan perumahan ktrg pun tinggi. so, kalau ktrg kena banjir, maksudnya, tempat2 lain memang dah teruk sangat la tu. but, Alhamdulillah, ktrg tak terkena banjir di kawasan rumah. tapi kawasan Ukrida, habis sampai ada yang kata sampai paras pinggang tinggi air.

and, bila musim banjir ni, kelas ktrg pun ditunda lagi untuk 2 hari ini. so, nampaknya akan drag la lagi masa kelas ktrg and maksudnya, akan lagi lambatlah waktu untuk fly balik ke Malaysia cuti bulan 2. oh tidak.!! huhuu..

tapi tak pe, insya Allah, pastinya ada hikmah yang Allah dah tetapkan kan, so, insya Allah nanti balik la tu malaysia, hee, Alhamdulillah, rasa kejap jek kat bumi Allah indonesia ni, ktrg baru je habis exam untuk Blok 3, Biologi dasar 1, selasa lepas, insya Allah, semoga ktrg semua dapat result yang gempak2, Amin..

and untuk balik malaysia, wallahualam, ktrg pun masih takot2 untuk book tiket balik untuk kali ini, sebab dah book untuk first time, 5 februari 2013, burn macam tu jek sebab ukrida tukar jadual last minute, hee, tapi xpelah, pengajaran untuk masa depan untuk ktrg semua. insya Allah..

ok, itu sahaja untuk kali ni, sharing untuk update kali ini :

Janganlah takot kepada hujan kerana hujan bukannya bala daripada Allah, bahkan rahmat daripada Allah kepada sekalian makhlukNya. segala bencana yang berlaku seperti banjir, sakit or what so ever, ialah datangnya daripada tangan2 manusia sendiri, and mungkin juga salah satu ujian daripada Allah, so, jangan nak salahkan hujan kalau banjir, tetapi salahkan diri sendiri sebab kitalah yang selalu lupa and lalai bila mendapat nikmat daripada Allah..

lastly, sharing untuk diri den jugak :

Jangan banyak ketawa di dunia kerana mungkin kita akan banyak menangis di akhirat, tetapi banyakkan menangis di dunia, semoga kita akan ketawa di akhirat.. :)

Saturday, January 5, 2013

Sakit di Indonesia

Bismillah..

Assalamualaikum warahmatullah.. Alhamdulillah, diberi kesempatan oleh Allah untuk masih bernafas pada hari ini walaupun sejak 2 hari ini, den menerima ujian kecil daripada Allah. yup, berkatian dengan tajuk post den kali ini, den menerima ujian kesakitan daripada Allah.

ok, inilah pengalaman den 2 hari lepas. Alhamdulillah, hari khamis lepas. 4.1.2013, den dan beberapa sahabat pun berbuka puasa di kedai makan Bak Mee Tg Duren, Indonesia. so, Alhamdulillah, kami pun ramai2 makan dengan enaknya. den macam biasa, layan nasi goreng tomyam plus ABC time tu. so, Alhamdulillah, lepas tu, den hirup habis tomyam wan and sulaiman. haha, punya la melahap time tu.

lepas tu lagi, den dengan yang lain2 layan ais krim pula kat kedai Ais krim. hee. selesai tu, kami pun balik rumah, menyambut kak mis yang baru tiba daripada malaysia. kak mis bagi ole2 berupa coklat. den memang hantu coklat. so, den makan la coklat Hershey yang berasal dari abu dhabi tu pun dengan agak banyak juga la. haha. Alhamdulillah..

lepas tu lagi, kami pun lepak2 sambil minum2 air jus sejuk and makan kacang di  Lawson, Kopro. so, nak dijadikan cerita, sepanjang magrib tu, Alhamdulillah den makan and minum jela. so, bila nak balik dari Lawson tu, perut den start memulas yang amat sangat. tersangat sakit time tu, plus kami berjalan kaki pulak tu balik dari Lawson ke rumah, tak de lah jauh sangat dengan rumah pun, tapi sebab sakit kan, so, terus terasa sakit.

Innalillah, mungkin ujian daripada Allah, perut den terus sakit, sepanjang malam, makanan tu pun tak nak keluar atas mahupun bawah, so dia maintain sakit dalam perut den. esoknya dah la ada PBL ( Problem Based Learning ) pkul 7.30 pagi. haha, so, den yang tidur sekejap2 sebab sakit, subuh di surau and menggagahkan jugak untuk pergi PBL jam 7.30 pagi tu. and den dah plan, den nak present paling awal, and den terus keluar and pergi ke Rumah Sakit Siloam.

Alhamdulillah, tq ibu Rina sebab sangat memahami den. den pun present first sekali dalam group and keluar ke Siloam. berbekalkan duit 20 ribu rp jek, den naik bajai dan terus ke Siloam. Sampai Siloam, den memang tak bawak duit sebab setiap student ada kad insurans kalau sakit di Siloam tu. tapi, Allah nak uji lagi sekali, kad tu tak boleh guna sebab tak aktif. den pertama kali guna kad insurans tu, and tiba2 tak aktif. so, den pun bertahan la sakit lagi buat seketika, den mesej wan untuk datang siloam, and bawak duit sekali untuk den pinjam dulu.

Alhamdulillah, wan sampai and den pun dapatlah berjumpa doktor umum. sakit perut den tu mungkin sebab banyak sangat acid dalam perut. so, bila dah sampai kaunter nak bayar, tiba2 harga ubat and harga upah dokter tu  agak mahal sampaikan wan pun tak cukup duit untuk bayar cash. so, kami pun contact Aman and Alhamdulillah, Aman sampai and bayar yang selebihnya.

Alhamdulillah, pergi Siloam jam 8.30 pagi, pkul 12 tghari baru semua selesai. so, perut den masih lagi sakit time tu tapi still gagahkan untuk balik and berehat kat rumah. tak nak stay hospital. haha. then, sampai di rumah and rest la di rumah aje. Alhamdulillah, makan ubat, makan bubur sikit, and ada muntah2 sikit malam tadi, and Alhamdulillah, pagi tadi, sakit den dah mulai surut but still ada rasa sakit2 sikit lagi sampai sekarang.

Alhamdulillah, inilah pengalaman pertama den sakit yang agak teruk Indonesia ini. den bersyukur sangat2 sebab adanya sahabat2 yang sentiasa menolong den setiap masa, senior2 pun ada datang melawat gak, seriusly terharu malam tadi, kak mis bagi pisang, wan and aman belikan bubur sup wantan, abg hanif, abg farid and abg azwan melawat, and kata2 semangat daripada Abg Azwam kat den :

Alhamdulillah, ingatlah sesungguhnya sakit itu sebagai kifarah (penghapus) bagi dosa-dosa kita. 

Terima ksaih banyak2 buat orang2 rumah den, wan, aman and apai terutamanya yang jaga den, teman pergi siloam sama2, belikan makanan semua, selimutkan, ambilkan air and ubat, papah den time jalan.. huhu, tacing tiba2. huu..

so, Alhamdulillah, akhir kata, jagalah kesihatan kita sama2, bersyukurlah kita yang masih dalam keadaan sihat kerana nikmat kesihatan tu Allah boleh ambil bila2 masa jek. and, kalau kita ditimpa dengan sebarang kesakitan, yakinlah bahwa itu bukan bala untuk kita, walhal itulah salah satu cara Allah nak hapuskan dosa2 kita yang lampau, supaya nanti insya Allah kita sampai ke dunia akhirat, kita dah tiada dosa dah.. hee.

Sekadar renungan untuk pengalaman den ini, doakan semoga den cepat sembuh sepenuhnya.. insya Allah Amin.. :)

Tuesday, January 1, 2013

Kisah sahabat 8 : Khalifah Arrasyidin ke 3


Khalifah Ketiga, Malaikat Berasa Malu Kepadanya

Khalifah Uthman merupakan khalifah Islam yang ketiga selepas Khalifah Abu Bakar dan Khalifah Umar al-Khattab. Beliau dilantik menjadi khalifah melalui persetujuan orang ramai.

Nama beliau sebenarnya ialah Uthman b. ‘Affan b. Abul-As yang mana beliau dilahirkan ketika Baginda Nabi Muhammad SAW berumur 5 tahun. Uthman merupakan seorang bangsawan dari golongan Quraish dari Bani Ummayah.

Mati makin dekat

Bismillah.. Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. segala puji bagi Allah yang masih lagi memberi can untuk den update blog lagi time ni.. Alhamdulillah atas nikmat IMAN, ISLAM, badan yang sihat, oksigen, ibu bapa kita, family, kawan2, Al-Quran, dan semua sekali yang ada pada kita ini, semuanya pun bukan kita punya dan bersyukurlah si Dia masih memberi can untuk kita guna semua ini. tq Allah.. :)

oraite.. selamat tahun baru untuk semua ummat Nabi Muhammad, so, secara for sure nya 2012 pun bukanlah time kiamat seperti yang di uar2kan oleh banyak filem2 orang putih sebelum ini, and for sure, again, kiamat, hanya Dia jek yang tahu bila ok.. 

So, entry kali ini just nk recall pasal hidup den tahun 2012 and azam yang baru untuk tahun 2013 ini.
insya Allah. 

So, sekitar bulan 1 smpai bulan 6 tahun 2012, den dengan kawan2 intec yang lain mendapat kenangan yang manis selama berada di pusat persedian tu. Alhamdulillah, kenangan yang amat manis den dapat rasakan sewaktu den kat intec dulu. Kalau sebelum ni, kenangan manis macam ni den rasakan juga time kat saser dulu, OMEGATRON, haha, seriusly rindu time kat kelas 4 and 5 Omega dulu. haha, ok. so, kalau kat intec, den dengan 10 orang sahabat2 den yang lain, sama2 sejak kat cendana and cemara and Alhamdulillah, still sampai sekarang ktrg masih berhubung lagi. 

kalau nk cerita semua, memang amat panjang, insya Allah jap lagi den just upload picture sebagai kenangan bagi tahun 2012. so, den cerita dulu pasal azam tahun 2013.

ok, daripada program HAMKA 5.0 kat bogor tahun lepas (2012), hehe, so, den telah pun membuat beberapa azam baru untuk tahun 2013 ini iaitu :

1. Berubah (henshin) supaya semua muasofat menjadi lengkap
2. Mutabaah amal den menjadi istiqamah
3. Komitmen dalam semua wasilah gerakan tarbiyah
4. Berusaha bersama-sama membina suasana biah solehah
5. Share something

5 perkara ini, tulis je memang senang oi, tapi nak laksanakan, subhnaAllah, semoga dikuatkan oleh Allah untuk den lakukan. insya Allah, Henshin.. :)

so, Alhamdulillah, pengalaman den, tahun 2012 memang sangat2 bermakna, den cuba listkan kat bawah ni sikit2 :

1. MDS tahun 2012 yang superb, xi shua2
2. masuk cemara for the first time
3. dapat housemate baru kat cemara ( wan, aisar, aiman dan den )
4. kelas still sama kat intec (w308)
5. hantar budak2 US, Ausmate and KTJ fly
6. den eksiden (20.4.2012)
7. exam a level
8. wan dapat no 1 pertandingan cina and dapat pergi china
9. prank kawan2 sejak bulan 3 sampai 6
10. prank wan (gambar gud luck untuk ke China)
11. pergi indonesia for the first time. Jalan2 jakarta and bandung
12. result a level. Alhamdulillah (10)
13. futher study ke indonesia, UKRIDA
14. den kene prank besday oleh member2
15. belajar du UKRIDA
16. jalan bogor, bandung again
17. jalan2 perak time cuti sebelum exam, dengan aisar, pojo, wan

sebenarnya banyak la lagi, tapi yang ini yang den teringat buat masa ni, insya Allah kalau ada gambar kat bawah ni, semua tu pun just a part of memory for this tahun 2012 :