Jom Follow...

Saturday, December 31, 2011

Song of the Year..

Nowseeheart: Damai Yang Hilang.. :)

Tercalar pelangi dihiris gerimis
Senja pun merangkak menutup mentari
Terbias warnanya ke wajah

Lagu kedamaian tiada kedengaran
Bumi yang merekah disirami darah
Kemelut melanda tiada kesudahan
Kemusnahan bermaharajalela
Yang lemah menjadi mangsa

Anak-anak kecil mengongcangkan ibunya
Yang lemah longlai tak lagi bernyawa
Jeritan suara batinnya
Tak siapa mendengarnya

Tergaadaikan maruah oleh janji-janji
Terbayarkah dengan nyawa dan darah
Soalan yang tiada jawapan

Kemanusiaan telah lama hilang
Kini yang tinggal hanya ketakutan
Musnah kasih sayang dan persaudaraan
Tandus akhlak dan keimanan
Menyemai persengketaan

Thursday, December 22, 2011

Kisah - Kisah time cuti..

Assalamualaikum kepada smua, Alhamdulillah, agak lama x update, skrg time cuti2 malaysia, time ni la nk update sket2 pasal sejarah n pgalaman2 den stakat nie..
yes, ni nk cerita sket pasal pengalaman time pergi singapore haritu, bagi yang dah baca post den yang baru ni, dorg tau la yg den baru je jalan2 kat singapore bulan 12 ni, Alhamdulillah, masa kat singapore tu, den sudah mendapat satu pngalaman yang insya Allah, den akan igt smpai bila2..

Masa kat singapore tu, yes, mmg kita tau lah, org2 singapore bukannya mcm kat malaysia, surau pun susah nk jumpa, even nk jumpa org melayu pun dah x ramai, suma kbanyakannya org cina, n org kaya2 singapore.. apa yang kurang bestnya pasal Singapore nie :
1. susah nk carik makanan yang halal
2. payah nk menunaikan solat sebab kurangnya surau n masjid

yes, mmg adatlah kan, sebab kita bukannya berada kat negara org Islam, so, time mcm nilah nnti diri kita diuji sama ada untuk terus menunaikan kewajipan kita sebagai seorang muslim n mukmin or not.. masa kat dalam Universal studio tu, den try la cari surau kat sekitar2 tmpat tu, tp ternyata mmg xde surau dalam tu, pakcik den pun gtau yang mmg xde surau.. so, den agak risaulah, yelah, nk smbahyang kat mane ni kalau xde surau, so, den pun buat lah anggapan yang ktrg akan keluar awl n smpat smbahyang kat luar dr universal studio tu, tp mgkin time tu Allah mmg nk uji diri kita kan, so, mmg besar universal studio tu, kalo jalan sehari baru abes, so, ktrg yang baru smpai tgahari tu pun, akhirnya jalan punya jalan, dah nk masuk magrib dah rupanya..

Ya Allah, den mmg dah nekad dah, den akan solat jugak, tp den xtau kat mana, n mana arah kiblat, kat mana nk amek wuduk semua2 tu, mmg agak payah lah, dgn keadaan den yg demam masa tu, haha.. jalan2 pun, bawak kain putih kesat hingus jek.. asyik meleleh - leleh jek sepanjang jalan.. haha.. nk jalan pnya pasal, demam pun demam lah, yg penting dpt masuk universal studio ni..

Akhirnya, smpailah kita di jurassic park, salah satu tmpat mainan kat dalam universal studio tu, then, Alhamdulillah, den ternmpak satu sudut yg xramai org lalu lalang n sgt sesuai untuk den smbhyg jamak zohor asar, Alhamdulillah sgt2 sebab time tu, mgkin Allah mmg bagi kemudahan kat den, kat sudut tmpat sunyi tu, ade kedai makan, mcm ala2 mcd la gitu, tp org singapore punye kdai makan la, kat atas kedai tu, ade pentunjuk arah kalau kawan2 penah tgok yang gambar ayam ada arrow utara selatan timur barat tu kan, haha.. ni ade gmbar ..



haha.. kalau kawan2 penah tgok, lebih kurang mcm ni lah, yang arrow tu tunjuk arah utara, Alhamdulillah, so, den dah tahulah mana arah kiblat, and then, masa tu dah pukul 6.26 petang, ade water show pukul 6.30 ptg tu, so, den mmg decide, time ni sesuai nk pergi solat, since org akan ramai pergi kat water show tu, so, den pun pergi lah washroom, ambil wuduk seringkas yang boleh, n pergi balik kat tmpat sudut td

Alhamdulillah, dgn kain putih kesat hingus tu td, nasib baik still ade ruang yang bersih, den lipat n jadikan alas untuk den sujud, den pun start la solat, 5 minit jek dah siap.. huhu.. sehabis ringkas den solat time tu..tp mmg lega habis la lepas dah dpt solat tu, cuma yelah, apa jadi kepada org2 muslim lain yang pergi sana kan, dorg smbahyang kat mana agaknya.. :(

Alhamdulillah, itulah kali pertama dalam hidup den, den solat kat jalan hadapan org lalu lalang mcm tu, mmg satu pengalaman yg agak best n mencabar, but, still terasa yang mudahnya Islam tu, sng jek nk solat kat mana2, asalkan yakin kiblat, ade wuduk, n then, solat.. ALhamdulillah, semoga menjadi pengajaran buat den n kawan2 yang lain, supaya sntiasa menunaikan solat walaupun kat mana kita berada kerana insya Allah, Allah Maha Melihat atas segala perkara yang kita lakukan di atas dunia ini.. so, smpai sini dulu agaknya.. Wallahualam.. :)

Sunday, December 11, 2011

Cuti2 Malaysia

Assalamualaikum kpd sume.. :)

Alhamdulillah, macam biasa, agak sunyi sepi blog nie, sebelum den lupe, lebih baik den coretkan sket demi sket ape yang dah den lalui lebih2 lg time cuti sem 3 ni kan..
ntah nape, ttbe jek member2 intec tanye pasal blog den nie, haha.. xtau la pulak, ade yang kate ZASS la, ade yang kate best.. tp den bce sendiri, blog den nie jauh lagi la kalau nak smpai tahap budak2 kaki blogger ni, contohya Affan, Aisar, Jali, ni mmg kaki blogg nie.. hehe.. tp xpe, harapnye segala pengalaman yang den tulis ni dpt dikongsi kepada rakan2 yang lain, diam2 tgok2 dah 8 followers.. haha.. peningkatan sejak setahun yang lalu.. haha..

pada cuti sem ni dan pada tahun 2011 ni, secara umumnya mmg tahun buat den jalan2 la kot rasenye, kalo imbas balik, bulan 6 haritu, Alhamdulillah dpt jejakkan kaki di bumi Mekah dan Madinah, then rombonga ke Singapura anjuran JPKCA intec, then dpt pergi Masjid Besi, dibawa oleh kwn terbaik den, Shazwan Sazali, then, yang terbaru ni.. aha.. pergi Singapore lafi sekali, kali ni disponsor pula oleh Pak Andak den sendiri, dpt jugak merasa Universal Studio Singapore free.. Alhamdulillah.. haha.. tiket 74 dollar untuk dewasa n 54 dollar untuk kanak2.. maenlah sepuas2 hati dari pagi smpai malamnya.. aha.. murah x murah la brader kan.. lu pikir la sndirik.. tp berbaloi bro,, bukan nk kata ape lah kan.. tp mmg lagi cantik, bersih, ade sistem yang lg terancang, cuma xdelah suma yang terancang kan... Just fun la kat sana.. tmpat mainan budak2 byk, untuk dewasa pun ok..

secara kasarnya. tokey dia sama dgn tokey Genting Highland, so, mainan n konsep die lebih kurang sama la mcm kat genting 2, cume ni panas sket la, kat genting kan sejuk atas bukit kan.. hehe.. ahaa.. nak citer punye besarnya Pulau Sentosa ni,, Universal Studio ni kat Pulau sentosa, kiranya mcm mukim la kat Singapore nie, den naek monorel die, gambar nnti den upload kat FB, die ade 3 Stesen utama, Universal Studio ni kat Stesen first sekali darpd 3 tu, jalan kat universal Studio dah penat sehari, mcm mane nak abeskan lagi 2 pit stop lagi tu. haha.. boleh byangkan besar die, tp kalo budak2 muda, boleh abes 2, insya Allah, cuma masa tu den pergi ramai2 kan, so, jalan2 pun terhad,, tp ALhamdulillah la sgt2, rezeki Allah nk bagi, dpt jalan2 free lagi sekali ke Singapore, kira luar negara la gak 2.. hehe..

Hari ni, 11 disember 2011, baru je balik dari Melaka A Famosa Resort, di Melaka.. sebelum tu, semalamnya, den sekeluarga pergi ke pahang, di Jengka,ada majlis Kenduri kahwin kat sana.. mulanya plan abah nk mandi2 kat Gambang, Pahang lepas kenduri tu, tapi last2 minute tukar plan, nk ke Melaka Wonderland.. ahaa.. keluar rumah pukul 8 pagi, direct trus ke pahang.. ALhamdulillah, smpai pahang pukul 1, agak laju abah speeding, maintain 140 - 160.. haha..

then, dalam perjalanan tu, adik2 den pun mcm trauma la tgok pemandangan KL an, tgok KLCC tu.. haha.. so, lepas dari pahang, abah pun bawa ktrg ke KLcc satu family.,bawak kan adik2 den nie tgok KLCc tu, ktrg smpai KLCC dlam pukul 530 mcm tu dan bergerak ke tangkak selepas tu, skjap je kat KLcc tu, xsmpat mak nk tgok2 n shopping.. haha.. dorg sume just nk tgok air pancut tinggi tu je kat klcc. sebab dulu masa kecik2, ktrg penah dtg n mandi kat tmpat mandi klcc kat sebelah taman 2, yg free 2.. haha.. so, ktrg pun menuju ke tangkak untuk stay bermalam kat situ n bergerak ke melaka esoknye..

bila dah smpai tangkak, Alhamdulillah.. byk homestay yang kosong lagi, so ktrg pergi lah makan malam dulu, SubhanAllah, rupanya saat tu, gerhana bulan baru jek start, ktrg makan malam smbil tgok gerhana bulan penuh.. x solat gerhana pun.. huhu.. agak sedih jugak sebab terlepas, bukan senang nk dpt solat gerhana ni.. huu..

mungkin ada yang akan ckp, nape x tidur kat melaka jek, kan lgi dekat,, ahaa.. ni jawapannya.. haha.. adik den yang no 1 tu study kat matrik johor, kat tangkak nie, so plannye pagi2 ahad, amek die dulu n trus ke melaka. plus hotel2 kat melaka sume dah penuh,, so, homestay kat tangkak pun ok what. hee..pagi2 tu pkul 7, lepas subuh, abah amek kakak, ktrg sarap, n trus ke melaka wonderland, ayer keroh melaka.. haha.. dah smpai sane.. ttbe tukar plan sebab nmpak mcm kecik pulak melaka wonderland ni..adik den yang no 3 tu pulak kate, a famosa lgi besar, so abah pun bawaklah ktrg ke a famosa water world,, Alhamdulillah.. sampai di sane,, org dah ramai kot. padahal baru pagi lagi tu.. huu..

kalau korg nak tau kat mana water world a famosa tu,. kalau korg lalu kat highway utara selatan, kat ayer keroh, korg boleh nmpak padang golf, kondominium tinggi2 and korg boleh nmpak satu gelongsor air yang tinggi gler dr highway 2.. aha.. situlah die a famosa melaka.. so, bila dah smpai sane.. survey punye survey. ok.. boleh tahan mainan die,, untuk budak2 muda mcm den nie.. mmg best la sebab mainan die byk, untuk budak2 mungkin agak terhad.. huu.. so, mula nya den tgok kat tmpat gelongsor yang paling tinggi 2 tutup, so, xpelah, xde rezeki.. mmg tinggi kot, tgok dr bawah dah cuak.. nama dia high speed..

ahaa.. then, ttbe abah kate yang gelongsor tu dah bukak,, apa lagi, then ushar la dulu org2 yang naik tu, ok ke.. haha.. siyes laju gler2 kot,, tgok2 dah smpai bwh dah.. haha.. so, then trus berlari naik atas 2, hahaa.. nmpak highway dari atas tu, n boleh kate boleh nmpak la sbhgian a famosa dari atas 2, so, then pun apa lagi,, trus turun dgn selamba n cuaknya.. haha.. korg patut try la,, sangat2 best kot.. gugur jantung oo.. haha.. die ade 2 jenis, ade yang bentuk S dan ade yang stret glongsor, due2 den dah try.. haha..

then, yang lain 2 cume bese2 jek.. ktrg abes maen dalam pkul 2, antar kakak balik matrik, smpai rumah dalam pukul 6, pun speeding gak td.. haha.. Alhamdulillah.. ni lah rezeki sedikit sebanyak kat rumah nie.. percutian untuk tahun 2011 ni.. rasnye x abes lagi nie.. mungkin den masuk singapore lagi sekali, kali ni disponsor oleh mak tok den pulak.. haha.. insya ALlah,. ade masa den post lagi pengalaman2 den..

Wassalam.. :)

Friday, November 18, 2011

Masjid Besi

Assalam..
Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi.. masih bernyawa lagi pada ketika ini.. hari ini x taula kenapa.. hati rasa laen mcm sket.. tp sebenarnya dah tau dah sebab apa.. huhu.. rase sedih sgt2 sebab akhir2 ni.. subuh asyik lambat n kdg2 tertinggal.. mmg truk sgt2 kot.. ape nk jadi dengan aku ni.. dari dulu smpai skrg, kalo subuh, mmg payah sgt2 nk bangun, tido awl pun bgun lambat, kalo tido lambat, lagi la plak kan.. Astagfirullah.. tp Alhamdulillah, Allah mmg sygkan hamba dia kan.. masih lagi bg chance kat aku lagi 2, bg mcm2.. tp sjak akhir2 ni, sume serba x jadi, mgkin Allah nk bg ptunjuk la 2 kan, yg Die merajuk dgn aku.. hu.. yelah, aku selalu anggap Allah sebgai teman hidup aku yg pertama sekali.. so, kalo Die panggil nk jumpe aku, aku buat x layan jek, pegi layan org laen.. kdg2 smpai x dtg jumpe Dia.. confirm la kan Die marah.. nasib baek la Dia x tinggalkan aku.. huhu.. Ya Allah, jgnlah smpai Engkau tidak amek peduli lg pasal diriku ini ya Allah.. itulah 1 daripada byk lagi perangai buruk aku ni ha.. Astagfirullah.. 
Insya Allah, kte smbung cter sket pasal ape yg dah berlaku spanjang sem ketiga aku kat intec nie.. lepas jek dari pergi singapore 2, mcm2 la yg jadi, kalo nk cter pasal exam, haha.. salah aku la kan, asyik selalu fail jek, math, stat, kimia n bio.. huhu.. kena buang malas 2.. Allah..!!!.. then, syukur sgt2 kat Allah, aku lepas Ielts, band 6.5 jek, tp lepas la nk pagi india.. lepas abes 2, wan gtau yang india xnk ielts pun.. haha.. Alhamdulillah kat budak2 mmc, kte sepatutnye bersyukur sgt2, x payah ielts, just kene pas 12 points jek A-level taun depan.. insya Allah, aku selalu doa agar batch ni, sume fly ke tmpat masing2.. insya Allah.. Amin!! Buat Sol, Aman, dengan Aisar, aku doakan korg pasni lepas, siyes aku sedih gler2 korg x lepas aritu, smpai aku sndiri dpt rase, mcm mane aku nk bayar 600 untuk 0.5 point lgi.. harap korg trus positif k.. 
Semalam, tarikh nye, 17.11.2011, hari kamis, aku, wan, aiman, bapak, aizul, apek, skem, n apai, pergi jalan BB kat Kl.. tq sgt2 akt Wan, sebab dah tunai kan janji dia nk bawak aku pergi smbahyang kat masjid Besi putrajaya.. Ya Allah, sgt2 cantik, besar, dan puas hati sgt2 smbhyang kat sane.. SubhanAllah.. syg ko Bro, jalan kat BB, mkan Carls Junior, tgok movie, Tower Heist, mantap kot, taun ni byk btol cter2 best yg aku dpat tgok.. haha.. Real Steel, Paranormal activities, fast furios five, sume citer2 action la sebab aku mmg suke tgok cter2 mcm ni.. Alhamdulillah, sgt best jalan2 semalam, harapnya ukhuwah kte trus terjalin,, Amin.. buat fizi dengan n Aisar.. xpe, nnti kte jalan2 same2 k, orang ajak xnk pergi.. haish.. haha 

Monday, October 31, 2011

sambungan..

Alhamdulillah, syukur kepada Ilahi kerana masih lagi bernyawa hari ini, ok, smbungan pada singapore yang dulu, lepas jek dpat melawat kat NUS, ktrg pun pg la sekitar2 singapore 2, tgok singa panjut2 air, tp sebelum 2, ktrg singgah sembahyang kat arabic street kot kalo x silap, lupe la plak,, haha.. then, mkan murtabak sardin, siyes kenyang, 6 dolar jek.. hee.. pastu ktrg pergi melawat kat sekitar2 singapore, tmpat pancut air td, then jalan kaki, pergi park die kat tgh2 bandar, mmg cantik sgt bndar singapore, bersih, sepanjang ktrg jalan 2, dorg tgah siap2 nk buat jalan F1, dorg tgah pasang grill besi masa 2, hee.. smbil2 ktrg bergambar la.. hee.. then, ktrg ke Chinatown.. tmpat ktrg nk beli belah beli sourvenior kat family n kawan2.. kali ini, ktg naek MRT, yes. ni yg canggih ni,, kalo kte, KTM, LRT, ERL, sume satu tingkat, tp MRT ni bawah tanah, n 2 ke 3 tingkat.. haha.. siyes kagum.. :)

bile dah smpai Chinatown, apa lagi, trus pecah arik barang2 nk bawak balek, tmpat die mcm pasar malam gitu la.. best, tp last2 sume beli bnde same gak, key chain.. haha
then setelah penat jalan2 kat situ, ktrg naek balek MRT 2, ktrg pg last tmpat yg ktrg lawati iaitu, Orchard road,, shopping complex untuk org kaye2 nie..x lame pun ktrg kat situ, kjap jek.. pas isyak, pkul 830 g tu, ktrg pg stesen bas balek untuk balek johor..

sebelum 2, ktrg pglaman makan MCD, makan ice cream perisa horlicks.. haha
sedap2..

kat stesen bas 2, ktrg smpai dalam pkul 9, n ktrg gerak dalam pkul 1030, punye penat tunggu bas kat situ.. then, dah dpat bas, driver 2 bawak2 pusing2 pulak sekitar singapore n last seklai baru antar kat larkin. pkul 12 ktrg smpai johor,, haha.. xpe2. pengalaman.. :)

sgt best singapore.. insya Allah ade mase nk pergi pulau sentosa die 2. org kata best.. :)

antara benda2 yg ada kat singapore:

NUS
skypark
orchard road
changi
marina bay
singapore flyers
MRT
chinatown

Wednesday, October 26, 2011

setiap masa ialah UJIAN

Asssalamualaikum..
Alhamdulillah. setelah sekian lama, akhirnya di update juga blog ini, sebenarnya bukan xde masa tp pasword lupe.. haha.. ni baru dpat bukak.. :)

smpai dah lupa apa yang terjadi sepanjagn sebulan nie..
daripada start syawal aritu, smpai skrg x udpate..

mmg mcm2 dah jadi.. tp sepanjang yg berlaku insya Allah ade hikmah yang mgkin kte x nmpak skrg..

ha.. sepanjang bulan 9, siyes sebok.. haha..
tiap2 minggu ade function.. hee
first week ade jamuan almec, second week pergi singapore..
third week pergi i prokhas n minggu keempat
minggu terbesar,, IELTS..

plannya mcm tulah..
so, first week and second week berlalu dengan cantik..
jamuan raye siyes best... mcm2 kuih ade, sume buadak pkai baju lawa..
:)

pergi singapore
mmg pengalamn yg x dpat lupe..
dulu mase kecik2 selalu g, tp lupe..
haha,,skrg ade peluang pergi free..
trus amek can,, haha
singapore maju lagi dr malaysia
mgkin sebab tmpat die kecik..
first smpai johor.. ade sket krisis mencari tmpat tinggal..
haha..
pengalaman manis gak, penat dan tido dengan nyenyak malam 2,
bagun awl pg, trus ready nk masuk singapore..
masuk singapore dlam pukul 8
trus pergi NUS
national university of singapore..
sgt2 cantik bagunan die..
mcm kat Pavilion.. top 100 best university.,
byk kmudhan kat sane..
sume best2 n hebat2..

student sane sume international..dari malaysia pun ade..
dpar la gak blaja sket2 bhasa vietnam.. :)
then trus dpat name baru, haha
mike.. hahaha

Wednesday, September 7, 2011

mutiara kata..

Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup, pintu yang lain dibukakan. Tetapi acapkali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu lain yang dibukakan bagi kita.
Jangan tertarik kepada seseorang karena parasnya, sebab keelokan paras dapat menyesatkan. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya, karena kekayaan dapat musnah. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum, karena hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah. Semoga kamu menemukan orang seperti itu.
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan, pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi, jadilah seperti yang kamu inginkan, karena kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan.
Memberikan seluruh cintamu kepada seseorang bukanlah jaminan dia akan membalas cintamu! Jangan mengharapkan balasan cinta, tunggulah sampai cinta berkembang di hatinya, tetapi jika tidak, berbahagialah karena cinta tumbuh di hatimu.
Ada saat-saat dalam hidup ketika kamu sangat merindukan seseorang, sehingga ingin hati menjemputnya dari alam mimpi dan memeluknya dalam alam nyata. Semoga kamu memimpikan orang seperti itu.
Semoga kamu mendapatkan kebahagiaan yang cukup untuk membuatmu baik hati, cobaan yang cukup untuk membuatmu kuat, kesedihan yang cukup untuk membuatmu manusiawi, pengharapan yang cukup untuk membuatmu bahagia dan uang yang cukup untuk membeli hadiah-hadiah.
Sahabat terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu, tanpa mengucapkan sepatah katapun, dan kemudian kamu meninggalkannya dengan perasaan telah bercakap-cakap lama dengannya.
Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita milik sampai kita kehilangannya, tetapi sungguh benar pula bahwa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya.
Sahabat terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu, tanpa mengucapkan sepatah katapun, dan kemudian kamu meninggalkannya dengan perasaan telah bercakap-cakap lama dengannya.
Kata-kata yang diucapkan sembarangan dapat menyulut perselisihan. Kata-kata yang kejam dapat menghancurkan suatu kehidupan. Kata-kata yang diucapkan pada tempatnya dapat meredakan ketegangan. Kata-kata yang penuh cinta dapat menyembuhkan dan memberkahi.
Pandanglah segala sesuatu dari kacamata orang lain. Apabila hal itu menyakitkan hatimu, sangat mungkin hal itu menyakitkan hati orang itu pula.
Kata-kata yang diucapkan sembarangan dapat menyulut perselisihan. Kata-kata yang kejam dapat menghancurkan suatu kehidupan. Kata-kata yang diucapkan pada tempatnya dapat meredakan ketegangan. Kata-kata yang penuh cinta dapat menyembuhkan dan memberkahi.
Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki hal-hal terbaik, mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya.
Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dengan beberapa orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas karunia itu.
Hanya diperlukan waktu semenit untuk menaksir seseorang, sejam untuk menyukai seseorang dan sehari untuk mencintai seseorang tetapi diperlukan waktu seumur hidup untuk melupakan seseorang.
Cinta adalah jika kamu kehilangan rasa, gairah, romantika dan masih tetap peduli padanya.
Awal dari cinta adalah membiarkan orang yang kita cinta menjadi dirinya sendiri, dan tidak merubahnya menjadi gambaran yang kita inginkan. Jika tidak, kita hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kita temukan di dalam dia.
Kebahagiaan tersedia bagi mereka yang menangis, mereka yang disakiti hatinya, mereka yang mencari dan mereka yang mencoba. Karena hanya mereka itulah yang menghargai pentingnya orang-orang yang pernah hadir dalam hidup mereka.
Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat berarti bagimu dan mendapati pada akhirnya bahwa tidak demikian adanya dan kamu harus melepaskannya.
Cinta dimulai dengan sebuah senyuman, bertumbuh dengan sebuah ciuman dan berakhir dengan tetesan air mata.
Cinta datang kepada mereka yang masih berharap sekalipun pernah dikecewakan, kepada mereka yang masih percaya sekalipun pernah dikhianati, kepada mereka yang masih mencintai sekalipun pernah disakiti hatinya.
Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi yang lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan tidak pernah memiliki keberanian untuk mengutarakan cintamu kepadanya.
Masa depan yang cerah selalu tergantung kepada masa lalu yang dilupakan, kamu tidak dapat hidup terus dengan baik jika kamu tidak melupakan kegagalan dan sakit hati di masa lalu.
Waktu kamu lahir, kamu menangis dan orang-orang di sekelilingmu tersenyum – jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal, kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis.
Ada hal-hal yang sangat ingin kamu dengar tetapi tidak akan pernah kamu dengar dari orang yang kamu harapkan untuk mengatakannya. Namun demikian janganlah menulikan telinga untuk mendengar dari orang yang mengatakannya dengan sepenuh hati.
Jangan pernah mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mau mencoba, jangan pernah menyerah jika kamu masih merasa sanggup jangan pernah mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.

Wednesday, August 31, 2011

Salam Syawal..

Alhamdulillah..
kte masih diberi kesempatan menjalani ibadah di bulan Ramadhan yang lalu,,
bertambah2 sykur kerana masih lagi diberikan Syawal kepada kita...
Ramdhan yang lalu sagt indah buat aku..

Subhanallah..
rasenye mcm sume malam2 ganjil sepuluh malam terakhir 2..
sumenye malam lalilatul qadar..
sumenye tenang.. keesokan harinya pun tenang jek...
tp wallahualam.. Allah saje yang tau bole malam 2..
Alhamdulillah kalo kte beribadah setiap hari.. dpat la ganjaran nye.. :)

aku bersyukur sgt2..
rmdhan taun nie insya Allah.. mgkin lagi baek dr yang taun lepas..
taun ni mcm senang jek pulak nk beribadah..
tarawih full 2.. hehe..
ade sehari jek miss.. buat 8..
so, taun dpan.. insya Allah.. full 30 hari.. tarawih 20.. :)
insya Allah..

dah lame x anyam ketupaat..
ttbe anyam pulak.. haha
tergeliat gak tangan.. hehe
tp master an..
xde hal la.
200 tepat ketupat siap di anyam dan di msak.. :)

malam raye.. haha
bce Yasin ramai2 satu fmily.. jd sedih ttbe..
mmg skjap btol rasenye.. Rmadhan dah pergi mcm 2 jek. huu
tp nk wat mcm ne.. Syawal pn nk menjelma..
sgt best.. dgar takbir raye..
mule2 igatkan xjadi raye..
ade puasa lagi sehari..
rupe2 nye..
mmg sah raye...
byak la mesej raye den dpat..
tq kawan2.. selamat hari raye jugak kat sume yek. :)

raye pertama jatuh pada 30 ogos 2011
Alhamdulillah..
pagi yang sgt indah..
aku bgun lmbat.. haha..
645. psa subuh.. trus bersiap pg kbur abah tok..
bce yasin lg ramai2..
sgt best.. togk org rmai kat kubur 2..
walaupun sekadar adat..
tp personally, tidak la salah..
asalkan tidak melanggar hukum syarak..
kte melawat kubur.. satu untuk sedekah kan yasin kepada si mati..
dua.. mugkin mahukan kegembiraan raye 2 disambut sekali..
walaupun sedara kite telah pergi..
tiga.. mugnkin menyedarkaan kte.. jgn berlebih2 lebihan masa raye nie..
kte ble2 masa jek boleh dipanggil oleh Ilahi.. :)

pas balek.. trus makan ketupat n lemang..
mantap..
lodeh..
rendang..
ayam merah..
kari..
terbaek..
:)

pas mandi.. pg sembhyang raye di Surau AnNajah..
surau Padang tembak..
then,, balek rumah.. sesi photografi..
dan juga sesi mendapat duit raye..
pak andak jek taun nie kat rumah..
yang laen..
Alhamdulillah.. sume ade..
dpat gak amek gmbar setiap fmily
n satu family sumeye.. :)

dah siap bungkus2..
trus gerak kampung kat simpang renggam..
pun same..
smpai.. trus makan..
tgk tv.. cter singgam ( singa )
best gak cter 2..
agak sweet jalan cter die.. ehhe
then.. sesi bermaafan dan memndpat duit raye lagi sekali..
pastu bergambar.. :)

seterusnya.. trus pegi JOhor bahru..
rumah tok alang..
rumah tok anjang..
dan rumah arwah tok long..
seperti biasa jugak kronologi raye taun nie dan sebelumnye..
time balek.. kire2 duit raye..
sperti biasa..
aku lagi yg paling byak.. hahaha..
xsgke la pulak.. igatkan dapt sket..
ttbe bukak.. ade 2 org bg 50 ringgit..
Alhamdulillah.. rezeki..

aku bersykur sgt2..
Alhamdulillah.. mmg sumenye indah..
walaupun kdg aku mcm rase laen sket..
somthing wrong..tp mgkin perasaan aku jela 2..
bile terfir kat fmly.. dorg pasti akan tanye punye pasal belajar..
tringat balek..
aku ade tanggungjwab yang besar..
sangat2 besar..
member2 satu kluang rasenye dah tau,,
sedara mara sume dah tau..
so..
xkan x nk fly..
surat parent lecture meeting pun dah dpat an..
so.. aku mmg kne berubah la nie..
xboleh men2 lagi dah..
insya Allah.. moge aku trus beristiqamah dalam ibadah ku ya Allah..
aku berdoa agar ko berikanlah kesabaran yang tinggi buat ku..
semoge aku berjaya menjadi seorang doktor muslim yang terbaek..
insya Allah..

Selamat Hari Raya buat family..
rakan2..
yang mengenali diri ini..
maaf zahir dan batin.. :)

Thursday, August 18, 2011

Ramadhan 2011

Alhamdulillah syukur kepada Allah.. sedar2 dah nk abes dah bulan ramdhan..
ramdhan taun nie agak laen sket.. ade best.. ade sedih.. tp byk yg best la..
kdg2 xboleh diungkapkan dengan kata2..
sejak first ramadhan lagi..
aku dah pasang azam yang kalo boleh aku mmg nk adjust aku punye subuh..
tp..
haha.. ade jugak yg lopong2 lagi..
ape gune buat puasa kalo sembahyang x jage., kata hati aku..

tp aku sedar..
kwan2 sekeliling yg byk tolong sedarkan aku..
segala tazkirah..
usrah..
nasihat..
kegagalan dari dulu lgi..

sume ialah ujian daripada Allah..
miss Nadia selalu ckap n naekkan semagat aku..
miss NAdia=lecturer kimia..
:)

die selalu kate..
jgn cepat give up.. u all sume masih byk mase lg..
jgn cepat mengalah..
btol ape yg miss ckap..
aku boleh jek wat latihan 2..
xpsal2 pulak give up awl2..
haha
...

teringat kat uztaz Riduwan.. mutawif ktrang mase wat umrah 2..
nabi penah bersabda..
hamba aku ni.. kalo wat kerja.. semangat 3 kali jek..
maksudnye..
umat2 nabi nie kalo wat sesuatu.. first2 jek semangat.. pastu dah senyap dah..
haha..
mmg terkena la kat aku an..
time semagat nk study.. mmg beriya ah..
tp sekejap jek.. Allah Akbar..

bile terpikir pasal fmily.
ttbe plak rase sedih.,.
balek rumah aritu.. igatkan nk wat suprise kat mak..
tp x sgke pulak dah susah kan mak..
"laen kali nk ablek gtau la awal2..
xdelah mak terkejar nk kemas bilik t"
huhuu..
minta maaf byk2 mak..

:(
mmg aku rase bersalah sgt2 la an..
dengan keadaan nenek yang saket..
huu..
mase aku balek.. mak ckap die semagat sket..
hepy jek..
ALhamdulillah.. harapnya die trus semagat..
org tua an..
suke beno tgok cucu sulong die ni balek.. hehe

tp kesian plak kat mak..
asyik2 mak jek yg kne wat keje mah..
masak..
amik budak sekolah..
jahit baju raye ktrg..
basuh baju..
basuh rumah..
kemas rumah..
Ya Allah.. ko ringankan lah kerja yang dipikul ibuku ya Allah..

semue sedih jek..
ramdhan taun nie best jugak..
kat intec..
mcm2 yg aku belajar..
kat kelas..
kawan2..
pglaman org..

buke pose kat bagan lalang..
mmg pegalaman la an..
sgt cantik pmandagan kat situ..
boleh la nk plan bawak family kat situ..
chalet atas air laut.. mantap..

hehe..
prank aisar..
makan kat muara bakar, port klang..
haha..
kesian akt aisar..
sory sar..
ktrg syg ko..
so, harapnye ko igat kat ktrg yg dah susah2 plan nk wat somthing untuk ko..
hehe.. walaupun aku tau ko down punye.. hehe..

kawan2 Ktj.. korg mmg superb.. Alhamdulillah dpat kwan2 mcm korg sume..
Arigatou.. :)
kwn2 ALM lg la an..
sume mmg terbaek..
aku berdoa sgt2 kte sume fly same2.. insya ALlah Amin.. :)

semalam AJTH..
lg sekali terasa yg amat sgt..
cume x boleh menangis..
haha..
ati kalo dah itam sgt,, mcm nie la..
insaf kejap..pastu wat lagi salah 2..
aduai..ble la agaknya iman ni boleh jadi mcm malaikat an..
byk persoalan yg nk ditanya bile tgok video AJTh semalam...
layak ke aku masuk Syurga..??
kalo x layak..
Nauzubillah.. Jauhkan aku dan yang laen2nya dari neraka mu ya Allah..
ble test lilin semalam..
sket jek 2..
dah meraung dah.. huuu..

daging semalam 2 boleh plak sedap.. hahaha
xterase budak2 mep pasal megumpat.. heheh..
tp xpelah.. daging mentah jugak.. hehe..

YA Allah.. aku bermohon padamu Ya Allah.. Ampunkan dosa2 aku ya Allah..
dosa2 yang lalu dan yang akan datang ya ALlah.. aku mohon dijauhkan dari neraka mu ya ALlah.. tolong kali ya Allah..

hapuskan la segala dosa2 kami sepanjang tempoh ujian kami ini ya ALlah..
insya ALlah.. nanti bersambung lagi..
Assalamualaikum.. :)


Sunday, August 7, 2011

Bulan 6

Assalamualaikum..
bulan 8 baru nk update blog.. haha..

Alhamdulillah syukur.. masa bulan 6 lalu.. aku telah ditakdir kan Allah menjadi tetamuNya di Baitullah..

masih lagi teriang2 kenangan ketika di sana..
kat KLIA..
Jeddah..
Madinah..
Al-Anwar Hotel..
Masjid Nabawi..
jalan2 Madinah..
masjid Quba..
jabal Uhud..
masjid Qiblaitain..
ladang kurma..
Makkah Al Mukarramah..
Al-Khilaf Khalil Hotel..
Umrah
tawaf..
saie..
cukur..
botak..
jalan2 Mekah..
ice cream mekah mantap..
KFC mekah..
ayam golek Mekah..
jubah berlambak..
jalan2 mekah..
gua thur..
hotel zam2..
tampat2 haji..
muzdalifah..
mina..
arafah..
jaaranah..
tmpat nabi miqat..
air zam2..
14 hari 13 malam..

SubhanAllah..

nk cter satu2 penat nie.. haha
tp mmg hadiah hari jadi terbaek lah..

insya Allah.. smapai disini dulu.. bersambung..

Tuesday, July 12, 2011

diari 3 : ALHAMDULILLAH YA ALLAH

Alhamdulillah.. masih lagi dikurniakan Allah nyawa untuk hari ini...

Alhamdulillah.. masih lagi dikurniakan Allah anggota badan untuk saat ini...

Alhamdulillah.. masih lagi mempunyai teman - teman yang baik untuk ketika ini...

Alhamdulillah.. masih lagi akan diuji keimanan oleh Allah sebagai tanda manusia yang beriman..

Alhamdulillah.. masih lagi mempunyai kesempatan melihat dunia yang sekejap ini..

Alhamdulillah.. masih lagi berkesempatan berpuasa sunat di bulan Syaaban ini..

Alhamdulillah.. masih lagi dikurniakan iman sebagai seorang Islam yang beriman kepadaNya...

Alhamdulillah.. masih lagi boleh bersyukur terhadap segala yang telah diberikan kepadaku ini...

Alhamdulillah.. masih lagi ada masa untuk bertaubat atas segala dosa yang pasti akan dilakukan...

Alhamdulillah.. masih lagi ada masa untuk berdakwah kepada rakan-rakan yang belum mengenali Islam..

Alhamdulillah.. masih lagi ada tempat untuk mencari ilmu sebelum ke alam yang lain..

Alhamdulillah.. masih lagi dikurniakan akal fikiran yang waras..

Alhamdulillah.. masih lagi dikurniakan hawa nafsu untuk didik oleh iman..

Alhamdulillah.. masih lagi dikelilingi oleh persekitaran pembelajaran..

Alhamdulillah.. masih lagi berpeluang menikmati segala juadah yang ada di dunia...

Alhamdulillah.. Segala Puji Bagi Allah.. Tuhan Sekalian Alam..

Alhamdulillah.. masih lagi diberikan peluang menunaikan solat secara berjamaah..

Alhamdulillah.. masih lagi bersama ayah dan bonda tercinta di rumah

Alhamdulillah.. masih lagi dpat menghirup udara segar yang nyaman di luar..

Alhamdulillah.. masih lagi berkempatan menulis blog yang x seberapa ini..

Alhamdulillah.. masih lagi mampu berjalan menuju kejayaan..

ALhamdulillah.. masih lagi ada masa untuk meminta maaf sekiranya ada kesalahan...

Alhamdulillah.. masih lagi berpeluang memaafkan kesalahan orang lain..

Alhamdulillah.. masih lagi ada masa untuk menegur diri sendiri dan orang lain..

Alhamdulillah.. masih lagi berpeluang mencari ilmu sebanyak mungkin..

Alhamdulillah.. masih lagi mempunyai Allah sebagai tempat mengadu..

Alhamdulillah.. masih lagi boleh membaca Al-Quran..

Alhamdulillah.. masih lagi dikurniakan umur yang muda..

Alhamdulillah.. masih lagi mampu menyara kehidupan yang fana ini...

Alhamdulillah.. masih lagi mampu berusaha membanggakan kedua ibu bapa..

Alhamdulillah.. masih lagi ada masa untuk berubah jalan kehidupan..

Alhamdulillah atas segala - galanya wahai Allah..

KAULAH TUHAN YANG MAHA KAYA.. TAMPAMU.. HAMBAMU INI TIDAK BOLEH MELAKUKAN APA PUN.. TANPAMU.. HAMBAMU TIDAK BERDAYA MENERUSKAN HIDUP INI..

TERIMA KASIH WAHAI ALLAH.. HALALKAN LAH SEGALA APA YANG TELAH KAU BERIKAN KEPADA KAMI SELAMA INI DAN YANG AKAN KAU BERIKAN SELEPAS INI.. YA ALLAH..

SESUNGGUHNYA.. KAULAH TUHAN YANG MAHA PENGAMPUN.. MAHA PENGASIH.. MAHA PEMURAH TERHADAP HAMBA-HAMBANYA... :)

Wednesday, April 13, 2011

diari 2. setahun da...

salam...
dah lame agaknye x tulis blog.. huuh..
pejam celik pejam celik, dah nk setahun dah aku kat intec nie.. hehehe
luse n tulat nk exam math ngan agama n stat..
huuu

byk pglaman yg menarik kat cendana nie.. huu
cendana 2 name kolej dak2 laki...
kt seksyen 6 nie,.

mcm2 aktiviti ktrg wat.. huuu
air mate palestin...
iftar n bicara tokoh...
gardenia
paling hit..

ICODE 3...
bajet 16k tuuu..
kterg pgg duit..
huu

smpat pulak aku berniage khat kat icode 2..
huu
paling x disangke... baru lpas ujian kimia n bio aritu...

kimia dpat 90.. hahahhaa
first subjek yg aku dpat A kat intec nie lepas math.. huu
kimia...
hahahha

Alhamdulillah sgt2,, huu
bio x tau plak ape cer nie,, huuu
harap2 ok la kot.. huu

bile tgok2 tarikh,,, lg 3 minggu jek tggaal kat cendana nie,
pastu dah abes da.. huu,,

erm..
t tulis lg la.. haahaa

Assalamualaikum...
:)

Sunday, March 13, 2011

diari 1

haa... kte smbung sket ag. hee
CENDANA SPORT CARNIVAL...
haa...

event ni serius mantap...
ktrg jpkc handle.. hehe..
boling, chess.. carrom.. hahaha
takraw, basket n futsal..

gua join takraw, boling, futsal ngan carrom.. ehehe
Alhamdulillah cuaca baek aritu, sume sport dpat maen.. ehhe

boling menang!!!!
no 3 beb,,, ehehe

ftsal kalh truk.. sume kalah.. mmg sah gua kaki bangku.. hehehe
carrom no 2 beb... kalah ngan hafiz...
jge ko piz.. heheheehe

takrw no 4 beb.. ok ape.. ehhe..
tp pasukan yg maek takraw ade 4 team jek.. heehe///
hahhahaha...

tahniah kpd Aiman selaku pd.. hehee
pd 2 projek director.. hehe////

byk knagan gua yg lalu yg aku x smpat tulis..
huh... sdih gak ble pikir balek...

kjap jek rasenye dah 19 tahun.. hu..
makin lame mkin tue.. bukan makin mude pn.. huu..

erm..
smpai sini dulu la.. t smbung,...
salam.. :)

diari..

lame x post.. huuhu..
byak gak pegalaman yg x tulis nie.. ermm.. ok..
kte stat dgan belaja ah.. hhuu..

agak sedih resut first test aritu.. dpat math 28%.. HAHA
kimia 65%, last dlam kelas.. huhu...

bio x dpat ag.. haha..
tp xpelah.. dah bese ngan kgagaln nie.. Insya Allah..
nanti dpat la rezeki 2.. hee.. AMIN!!!>.

ntah nape.. kdg2 tgok dak2 laen.. dorg mcm senagn jek dpat pick up..
apahal la aku nie an.. ble pikir2 blek.. salah diri sndirik gak..
hehe..

byk maen.. fb,,, pmpoan... duit.. haahaa...
sume 2 la kot..

tp sebenarnye ialah
iman x kuat.. huhu...
Allah x kan memberi ujian kalo umatnye x mampu nk atasinye,,, huu..
so,, aku pn mesti boleh gak mcm kwn2 aku yg laen.. hee....

Alhamdulillah,, selepas 3 minggu,,, luke aku pn dah pulih sepenuhnye..
hehe..
apai pn dah ok...
jgan mara pai.. ehehe...

cume tinggal parut jek kat tangan, ngan lutut nie.. eheeh
xpe.. pgalamn kat shah alam.. he

byk sgat nk tulis diari nie..
jap g smbung ag...
salam... :)

Tuesday, February 15, 2011

kawan Aku Pening...

"bangang la ko mad"...
"mcm ne bleh jatuh nie"... aduai...

hahahaha...

tanggal jam 7.20 ptg di akasia sek.18...
berlaku la suatu tragedi yg sangat mengharukan...
berlaku satu sliding yg x di jangka..

moto LC abg Fizi..
habis terseret di sebelah kanan...
sebabnye,, terseret la bai..
hahahaha...

aku dgan apai terseret kat selekoh tjam..
apai bleh plak mencarut an mase dah jatuh...
hahahaa..

jd fames ah gak wat seketika...
apai sudah mula d knali ramai...
tp apai ckap.. "aku x nk publisiti murahan ni mad"
hahaha..

ble dah jtuh.. trus ktrg bangun, angkat moto.. trus nk bla...
malu bai.. tmpat awm..
hehe.

dah suku jalan...
apai bwk..
ttbe plak apai stop..
hahah...

"aku pening mad" jap2.. aku pitam...
hehe..
"ok pai.. turun dulu.. duduk2"..
mse 2 la ramai yg kerumun...
sume pmpoan dari akasia...
akak2 psc ngan dak2 klas aisar..
hahaa..

uztaz Redha pulak lalu...
dah la ade prgram ngan uztaz redha malam nie...
haahhaahha... naseb baek x kantoi...
dah kesat2 luke kat tangan..
dah dpat tisu dr akak td..

hee..
kterg trus pecut slow2
hehee....

smpai jek.. pura2 ok.. haha..
tp... lupe nk cter td.. ktrg g cemara nk beli mknn buke pose...
dah jatuh td,, abes la mknn jatuh gak..
sampai kat bilik,,
"geng, sory la geng..."
aphal mad??
dorg nmpak plstik mknan robek2 an..
mknn ok x??
hahaa

ktrg nmpak ok jek.. last2.. kantoi jgak ksan luke...
huuhuu...

"sory fizi.. "
moto ko abes..

akhirnye,, aku ngan apai pn selamat la smpai kat bilik..
n trus sapu ubat..
n menjerit ksakitan...
huuhu/...

pnat dah tulis..
pengajaran nye..
jgan la merempit mase jalan licin di selekoh....
jge la harte bende org laen mcm harte kte..

sekian... :)

Thursday, February 10, 2011

Kerana kuali... Aku anak derhaka..


Indahnya ciptaan Allah. Pabila pertama kali kita membuka mata di dunia ini setelah menghabiskan masa selama 9 bulan di dalam perut ibu kita, ketika itulah saat yang paling berharga bagi seseorang yang bergelar IBU. Di saat kita menangis ketika dilahirkan, semua yang ada disekeliling pasti akan senyum gembira. Namun, ketahuilah hakikat di mana insan yang paling gembira sekali sudah tentu ibu kita. Pengorbanan 9 bulan membawa kita ke hulur ke hilir, berpantang makan, bengkak kakinya berjalan, pening-pening, muntah akhirnya dikurniakan Allah cahaya mata yang sihat dan sebaik-baik kejadian. Tanpa ibu, siapalah kita. Tapi persoalannya pernahkan kita terfikir akan semua pengorbanan ibu kepada kita??

Esok akan bermulalah cuti semester bagi aku.. Orang pertama yang aku call sudah tentulah ibuku.. “Ibu, esok along balik. Cuti dah start”. Ayat yang sama akan dikatakan oleh semua rakan yang berada di kolej.

Keesokannya, sampailah aku di rumah.. Penat jugak bawak banyak barang ni.. Dah cuti.. Mestilah bawak banyak barang kan.. Baju?? Sudah pasti.. Kenapa?? Ibu aku boleh la basuhkan. Takdelah penat sangat.. Setelah sampai di rumah, terlihat seseorang yang menunggu di hadapan rumah seperti seseorang yang setia menunggu orang yang tersayang pulang ke rumah.. Tangan ibuku ku sambut.

“Dah sampai? Penat tak? Kesian anak ibu bawak balik banyak barang ni. Meh ibu bawakkan sket” kata ibu.. Kakikatnya bukan sikit, hampir sume barang aku diangkat oleh ibu..

“Along penat? Rehat la dulu.. hari ni nak makan ape?? Ibu masakkan makanan kegemaran along hari ini. ‘Nasi goreng kampung dengan sambal tumis sotong” Terukir lesung pipit di wajah ibuku. “Bole je bu.. Along rindu jugak kat masakan ibu. Tapi hari ni along nak tengok ibu masak. Mana tahu kot-kot nanti along boleh masak kat india nanti” Balasku dengan penuh gembira.. Ibu masih memberikan senyuman. Senyuman yang penuh keikhlasan dan kasih sayang. Ciptaan Allah yang paling indah.. Betullah macam lirik lagu nyanyian band Mega- bayangan gurauan.

Tanpa disedari, aku nyanyikan lagu tu depan ibu. “Andai diberikan emas permata, ku pilih senyumanmu....” wajah ibuku pelik seketika..

Di dapur, aku melihat ibuku yang mula untuk memasak. Aku lihat ibu aku keluarkan sebiji kuali hitam. Saat itu, tak pernah plak aku terpikir kuali yang hitam ni, yang orang selalu buat tak endah je, yang baling-baling je, kadang2 budak kecik gune main ‘beyblade’ mampu buatkan aku sedar akan semua perkara.


Setelah ibu keluarkan semua bahan nak masak nasi gorang kampung dengan sambal tumis sotong, aku pon duduk di tepi. Mula2, ibuku memotong bawang. Tibe2 ibu menangis. Confim la kadang2 orang potong bawang ni boleh buat orang menangis kan. Kerana risau,aku pun tanye kat ibu..

“Ibu okey” Masih tersenyum sambil mengesatkan air matanya yang tidak sengaja keluar.
Terasa cam nk tolong.. Tapi mak cakap aku ni pegang pisau kasar sngat. Potong kecik2 last2 hancur dibuatnya. Kemudian ibu potong cili plak dan diblenderkan. Aku melihat ibu segera basuh tangan. Kenapa bu??

Cili ni kadang2 terasa pijar gak kan.. Baru aku tau.. Terasa panas je tangan pasal pijar cili. Cam kite letak thinner kat tangan. Terasa panas kan tangan.. Kire camtu la. Pastu Nampak pak tangan ibu terluka sket.. Risau aku..


“Tangan ibu kene pisau sikit tadi. Takde ape2 lah” Kata ibu tanpa apa2 tanda sakit.
Pastu mula la ibuku memasak. Dipanaskan kuali hitam tersebut. Berpeluh ibu aku tengok.. Mungkin pasal api panas sangat kot. Then, diletakkan minyak. Lepas panas, ibu pun mula menumis. Meletup2 minyak tu. Terkena la percikan minyak tu kat ibu.. Asap yang kuali tu pun kene mata mak aku.. Ibuku mengesat2 mata beliau.. Risau gak aku..

‘Ibu okey. Biasalah minyak percik ni. Sikit je pun’. Ibu masih mengukirkan senyuman.
Setelah siap masak, ibu pun mula menghidangkan nasik goreng bersama sambal sotong. Memang terase btol sedapnye bau die.. Dah lame ta makan masakan ibu kan.. Selalu makan kat gerai je. Tu pun indon yang masak. Plus ngan mamak yang bapak mahal kene bayar. Nie la rase nikmat kesedapan masakan seorang ibu.

Aku pun ape lagi. Melantaklah aku. Memang betol2 sedap pun. Kira kali ni dah termasuk 3 kali aku tambah. Tiba2 teringat plak ibu belum makan lagi.
“Bu, jom makan sekali. Ibu tak lapar ke?” Tanye aku sambil suap nasi.
‘makan la dulu. Ibu kenyang lagi. Nanti tinggalkan sikit untuk abang dengan ayah’. Balas ibu yang kelihatan ceria. Tapi nampak seolah2 beliau sengaja sorokkan keletihan beliau. Mungkin ibu dah makan kot. Aku pun terus je la makan. Dah siap makan, aku pun pergi ke dapur. Kelihatan ibu mencari seolah2 mencari sesuatu..

“Ibu cari ape? Nak along tolong?” Aku pun bertanye pada ibu...

Pang!!! Terjatuh pinggan aku dari genggaman aku.. Aku seolah2 lumpuh. Kaku.Keras.Hilang segala kata2. Tak dapat nak cakap ape2.. mahu saja aku sujud dikaki ibuku..


Ibu cakap ibu tak lapar...
Tapi kenape ibu menguis-nguis sisa-sisa nasi goreng di dalam kuali kemudian ibu suapkan ke dalam mulut ibu.......


‘Ibu saje je.. nak rasa sikit.. tu je’ Balas ibu dengan senyuman yang tidak pernah lekang dari wajahnya...

Menitis air mata seorg lelaki, anak yang derhaka, .
Berlari aku memeluk ibu..

“Ibu.. maafkan along”..... aku tak mampu untuk berkata apa2 lagi...nangis? Tangisan yang tidak mampu menebus segala pengorbanan seorg ibu. Saya sayang ibu.. lidah aku terkelu.

Ya Allah.. Ampunkan la dosaku Ya Allah.. Kenapa aku lupa akan ibuku Ya Allah.. Pengorbanan ibu sangat2 tidak terhingga, tak pernah dia ungkit, tak pernah dia mengeluh, tak penah dia meminta.. Ya Allah... Ampunkanlah dosa ibuku.. Berikanlah ibuku menjadi org yang paling mulia disisiMu Ya Allah...

Pernahkah kita terfikir akan pengorbanan ibu kita.. Cerita di atas mungkin hanya sekadar cebisan dari segala pengorbanan yang ibu kita telah curahkan.. Demi kita.. Hanya kita.. Demi kebahagiaan kita.. demi kejayaan kita.. segala-galanya untuk kita.. Tanpa upah.. Tanpa gaji.. tanpa alas an. Tanpa jemu.. Tanpa memekirkan dirinya sendiri.. Hanya kita.. bukan orang lain..
Apa yang kita nak balas?

Tepuk dada Tanya selera
Tepuk hati Tanya iman
Tepuk kepala lu pikir la sendiri.

Sunday, January 23, 2011

shah kirit

salam..
stylo la shah kirit.... hehe
tanggal 22.1.2011
ktg ramai2 g kms... ade sminar perbndingan agme..
mmg best la die ckap.. huu..
ade pakar sjarah.. pak engku..
ade org mude.. en rahmat.. n yg paling sylo..
shah kirit.. muallaf.. huhu..
die ckap mmg terase la..

ape tujuan Allah lantik korg nie Islam...
wajib x kte berdakwah???
mcm ne nk dkat kan islam dgan org non-muslim ni...
even shah kirit masuk Islam pn bukn sebab dakwah org Islam...
sebab die nk kawen ngan org melayu..
hehehehee..

erm..
pikirkan la ....

:)

Thursday, January 20, 2011

Alhamdullillah..

pertamye.. syukr kepd Ilahi..
dpat ag aku bernafas pd ari ni..
erm.. byak nye rase nk tulis. tp x tau nk mule dr mane...
huu..

lame btol x bukak blog nie..
ble tgok2 balek.. mmg mcm budak kcik punye blog.. hehe
rase kejap gler.. ttbe dah sem 2 aku kat intec nie..
huhuu
Insya Allah.. aku target nk dpat 13 ke atas pointer sem 2 ni,,
Amin...

seius ah..
mmg sdih kot dpat markah rendah mase sem 1 ari tu..
huu..
tp.. nk wat g mano..
dah aku yg x usaha.. hehhe..
tp.. ape yg boleh di sebut.. hanye la..
Alhamdulillah... mgkin Allah kate..
blaja ag mad.... x cukup ag 2..
hehe...

Insya Allah.. Ya Allah.. bantula aku Ya Allah...
:)