Jom Follow...

Sunday, January 22, 2012

Januari 2012

Assalamualaikum..
Alhamdulillah, syukur kpd Allah,yang masih lagi memberi nafas kepada den untuk menulis serba sdikit, pasal pgalaman sepanjang bulan januari ni..

secara ringkasnya, mmg byk yang dah sepanjang januari ni..
Alhamdulillah, sesi pembelajaran sem 4 pun dah start dah, so, mcm biasa, summary untuk bulan ni., jeng3.. :

1. usrah uztaz Ridha.. ahaa.. terkejut an.. hehe..

Alhamdulillah, mase first week masuk intec, den join lah satu usrah ni time hujung minggu, usrah ni lama la jugak, 3 hari 2 malam, tmpat dia den x sure sebab sepanjang jalan tu, den tertidur, so, ttbe tgok, dah smpai, serius tmpat nya sgt cantik, ktrg naik lori kot nk smpai tmpat tu.. ahaa.. punye adventourous la katakan.. haha, mmg pglaman yang x dpt den lupakan..

Bila dah smpai sana, den pun tgok tentatif program tu, perh, speaker2 die ada yang den knal, ada yang den x knal, tup2.. tgok2 kat situ, ada tulis nama uztaz Redha, SubhanaALlah, mmg ttbe rasa mcm tersentap kejap, btol ke uztaz redha ni.. haha.. last2, hari kedua tu,uztaz redha smpai kat situ, mmg uztaz redha ade kerja kat shah alam time tu, dia balik kjap, join usrah ktrg tu, n malam tu dia balik kedah semula, SubhanaAllah, rasa best sgt peluk uztaz time tu, uztaz dah kurus sket, yelah, byk kerja barangkali.. :)

2. futsal ramah mesra senior junior almec

Selang dua minggu kat intec, ada la satu prgram ramah mesra, tiap2 tahun buat bnda nie, anjuaran almec, so, den ngan budak2 lain pun dijemput untuk main ftsal hari minggu tu, hari sabtu hari tu,lawan la dgn junior2, team seniou hantar 3 team jek, team affan, meor dgn ajik.. haha.. main kalah mati, den dah la bangun lambat pagi tu, pas subuh terkial2 mandi n trus pergi intec, haha, muka masing2 agak lesu pagi tu, nasib baik ktrg lawan match ketiga..

Then, smpai masa ktrg lawan, first match dah jmpe ngan ucop saser, budak kecik yang lincah.. haha.. lawan punya lawan, ktrg byk serang, akhirnya, satu goal pun tarak, haha.. tup2, ktrg pulak yang bolos dua.. haha.. kalah dgn team ucop 2-0, haha,, terus balik bilik, pergi pkul 830, pkul 930 dah balik.. haha.. xpelah, pengalaman.. hehe.. sori guys.. huhu.. and lagi dua team senior tu pun, same jek.. smpai second round, and third round jek.. haha..

3. kejayaan pelajar KTJ dalam A Level..

Alhamdulillah, congrates buat plajar2 KTJ, korg mmg terbaik lah, semua sekali lulus kot and insya Allah semua fly ke Jepun bulan 3 ni, kawan2 ktj yang den knal sket jek, Ikmal, Abe Zul, Abe Hakim, Boss, Haziq, Mazni, Julia, Pujah, Ayu and Afiqah, lepas ni, doakan ktrg pulak yang nk amek A-Level bulan 5 nnti, insya Allah, sgt cantik sbnarnya bila tgok persiapan dorg, hari2 ada solat hajat and ade tazkirah, Alhamdulillah, skrg ni pun dah start dah solat hajat lepas isyak kat surau tu untuk budak2 alm pulak, insya Allah, bukan apa, kejayaan dan apa2 sekali pun, datangnya dari Dia juga kan, so, why not kita buat solat hajat n trus berharap.. :)

4. ramainya pelajar yang mendapat ujian dari Allah,

Innalillah, takziah buat sahabat den, Juliana and Haziq yang baru sahaja kehilangan ibunda tercinta, bukan kehilangan sebenarnya, just, diambil semula hak pinjaman kita dari Allah, so, apa yang boleh kita lakukan ialah, redha dgn ketentuan Ilahi, sabar dan doakan roh mereka sentiasa dicucuri rahmat Allah, semoga mereka dan kita semua tergolong dalam hamba ALlah yang akan masuk Jannatul Firdaus.. Amin..

5. cuti tahun baru cina yang sangat SUPERB..

SubhanaAllah, sgt best cuti raya cina tahun ni.. haha. selama ni asyik cerita pasal belah abah kan, skrg nk cerita sket pasal kampung den, kampung den kat simpang renggam, still dalam daerah kluang juga,, hee.. semalam, bila smpai jek kampung, mak idah mmg dah plan awal2 nk jalan2 kat Danga Bay kat johor bahru, so, mmg excited la kan, semua ada time tu, mak ita jek xde. jauh sgt kot kedah.. hu

So, ktrg pun berkonvoilah 4 kereta ke jb, time hujan renyai2 tu, ktrg singgah smbahyang jap, n pergi jusco tebrau dulu, haha.. kononnya nk tunggu hujan berhenti la kan.. haha.. time tu jek, semua kaki dah lenguh2.. haha.. mmg besar jusco tu, ktrg baru jalan sket jek tu.. haha.. then, bila hujan dah berhenti, ktrg trus ke Danga Bay, tepi laut, pantai Lido, bleh nmpak singapore lah dari situ.. hehe.. sblum smpai danga bay tu, ktrg singgah jap kat tepi laut, makan bekal yang atok mon bawak kat tepi laut tu, sgt best angin laut time tu,, sejuk kot. haha..

Then, pas makan, ktrg smpailah kat Danga Bay, bg den xde ape lah yang best sgt kat teluk Danga tu, bese2 jek, cume ade kdai mkan, dgn permainan budak2 yang byk, haha.. tp suasana yang ramai2 tu yang pnting, semua walaupun penat, tp still jalan jugak round2, main kuda pusing2 tu, amek2 gambar, tgok2 jeti, walaupun laut die coklat.. haha,, last sekali, naik keretapi, round satu Danga Bay, dalam pkul 12 mcm tu, ktrg pun bertolak balik ke simpang renggam. haha,

6. Innalillah, hubungan dgn Allah..

Aha,, semua dah cerita, skrg muhasabah diri la pulak yek, Allahu Akbar, mcm beselah kalau cerita pasal solat, pasal subuh la yang paling den risau sgt2, sjak dua tiga hari ni, ntah nape, subuh mmg liat btol nk bangun, ni yang den xsuka sgt bila dah tidur kat rumah, kalau kat hostel, Alhamdulillah, still boleh lagi pergi surau jemaah walaupun x selalu, tp kalau kat rumah, ya Allah, mmg payah, nk salahkan siapa kan, mmg salah diri ni, Ya Allah, semoga Kau trus berikan kami kekuatan untuk beribadah kepadaMu ya Allah, janganlah engkau matikan hati kami ini ya Allah, kami xnk terlepas daripada mendapat kasih sayang dari Mu ya Allah, insya Allah, den akan selalu berazam untuk x tinggal subuh lagi pasni.. den dah truk sgt dah ni.. ya Allah.. huu

semoga segala cerita yang den cerita, akan membuatkan den makin kuat untuk menghadapi dunia ini, n semoga kawan2 juga dpt mgambil iktibar sket2, semoga kita semua dpt beribadah kepada Allah dgn hati yang tenang n mendapat Sakinah daripadaNya.. Amin..

word of the day :
sometimes, when you lose something, actually, you will get something.. :)

Tuesday, January 10, 2012

Salam Tahun Baru..

Bismillah..
Assalamualaikum buat den n teman2 yang membaca..
Alhamdulillah, syukur kepada Allah, sbb masih lagi diberi kesmpatan buat den n kawan2 den yang lain untuk hidup lagi pada tahun 2012 ni.. banyak2 la bersyukur kepadanya..

ok, ni post den yang pertama buat tahun baru 2012, hari ini dah 10.1.2012, tapi sepanjang tempoh sepuluh hari ni dan bulan 12 yang lepas, mcm2 pengalaman dan kenangan2 manis yang den dpat, SubhanaALlah, sangat2 cantik ketentuan Allah buat diri den ni dan pastinya buat kawan2 den jugak.. so, secara ringkasnya, erm, den just buat list dulu, ape pengalaman2 best tu kan.. :

1.dapat awek baru, Siti Munawwarah name die.. hee

pasal muna ea, erm, die ni sepupu den yang ke 23 la kot.. hee.. baru sebulan jek umur dia, merangkap cucu mak tok den yang ke 30, so, mase den cuti sem 2 haritu, den balik2 jek, dah dpat jumpe dia dah, smpailah majlis aqiqah die, baru lah die balik selangor..

2.at last, dapat angkat si Muna tu.. haha.. ringan jek rupenye die tu.. haha

haha, pasal ni.. erm, ade la member den sorg nie, boleh plak die cabar den suruh angkat awek den Muna tu, haha.. jeles kot member den tu.. haha, so, den tunggu jelah peluang kalau2 muna tu free kan.. haha, so, satu malam, den pun ckap kat mak cik den, nk angkat muna jap, prectice2 la katakan.. haha.. time pegang n angkat tu, gabra la gak, tp, ek eleh.. ringan jek Muna ni.. haha, tp kecik sgt la kan.. hehe.. skjap jek den angkat, pastu bg balik kat mak cik den..hehe.. so, mission complete.. :)

3.amek mak tok kat klia, ahaa.. ni mmg nk mati awal time kat highway..

ahaa.. ni pengalaman ngeri n mencabar buat den, den mmg gler kalau bawak kereta, so, abah suruh den amek mak tok kat klia, mak tok baru balek dari Palestin mase tu, haha.. kat highway tu, buat first time nya, kete honda sivic tu cecah 195km/h.. haha.. mmg gler la mase tu, Alhamdulillah selamat.. sejak tu, bwk kete trus slow2.. haha..

4.singapore with my family..

haa.. pasal nie.. ade den post dalam blog den yg lepas..



5.majlis aqiqah cik muna kat rumah, kambing oo.. haha

yeah.. kambing time majlis aqiqah muna... siyes mantap gler pak ngah den masak malam tu.. haha..beriyani kambing oo.. mana nk dpat free2.. haha. makcik2 den pulak ramai malam tu, dorg pakai baju same sumenya.. haha nnti den tunjuk gamba ea. awek2 jugak nie.. haha.. sepupu, pak cik, mak cik. xyah ckap la kan.. pecah rumah den.. haha


makcik2 dgn mak den sekali.. :)

6.jalan2 pahang, klcc, melaka with my family jugak..

haa.. pasal ni pun dah post rasenye sebelum nie... :)




7.twin of faith, dengan Shazwan, fizi, Skem, fitri takri..

perh, tringat kat Hussien Yee bila ckap pasal TOF nie, mmg memberi suntikan baru buat den dan kawan2 yang pergi mase tu, uztaz Afuan pun ade gak upenya, kterg jumpa die sekali.. hee.. speaker2 dari luar negara, entertainment dari Boona Mohammad, Muslim Bilal, Muadz Zulkifli, sume mantap2 la, insya Allah, ade masa t, den kongsikan sket pasal TOF ni. panjang kalau nk cter nie.. hee



8.jalan2 kat kl lepas tu with Wan, aiman, aisar, aida dgn adik dia sekali..

haha.. time nie serius best kot, mmg lepas rindu abes la kan kat dorg, bukan kat aida la, kat abg2 bujang.. haha.. kalau lepas rindu kat aida t, ade org marah.. uppss.. hee.. main boling tu, walaupun game kedua kalah ngan aiman, tp still johan keseluruhan la kan.. haha.. wan x maen pulak time nie.. aish.. takot kalah ngan aida la tu.. haha



9.masuknya sem baru, sem last den kat intec ni.. dapat result.. huhu.. mcm beselah kan.. hahah

haha.. sem ni siyes best n makin best, ALhamdulillah, result den ok la kot.. 8 jek point.. haha.. still x lepas nk ke india tu, tp insya Allah, lepas ni mmg kne struggle abes untuk a level bulan 5 t, jadual belajar yang wan dah buat pun ktrg dah follow, so, usaha+doa and tawakal jelah k.. insya ALlah, mohon doa dari ibu bapa n kawan2 semua semoga ktrg semuanya lepas untuk FLY.. :)

ALhamdulillah, buat masa ni, ini jelah dulu, mmg banyak nk tulis, ni kira summary la dulu, insya Allah lain masa t, den post lgi.. sekian. Wassalam.. :)

word of the day:
Dalam persahabatan, belajarlah untuk sentiasa memberi daripada menerima.. :)