Jom Follow...

Friday, April 19, 2013

anniversary ke 22

Assalamualaikum. . Alhamdulillah.  Syukur kepada Allah kerana masih lagi hidup dalam keadaan sihat walafiat pada hari jumaat ni.. semoga iman dan taqwa kita sentiasa bertambah dari semasa ke semasa insya Allah. . :)

Ok. Pasal anniversary ni. Bukan den punya anniversary sebab den masih single lgi.. ha. Tapi anniversary yang den nk kongsi ialah anniversary mak dan abah den yang ke 22 tahun semalam, 18.4.2013. Alhamdulillah.  Den pun akan sampai umur 21 tahun ini., so dah 22 tahun mak dan abah bersama sejak dorg ditakdirkan Allah menikah pada tanggal 18.4.1991.

So. Den sebagai anak yang sulong bersama2 adik2 yang lain :

Sentiasa mendoakan agar ayahanda dan bonda sentiasa dalam keadaan beriman dan taqwa pada Allah.
Sentiasa mendoakan agar ayahanda dan bonda sentiasa dalam keadaan sihat  walafiat.
Sentiasa mendoakan agar ayahanda dan bonda sentiasa dimurah rezeki oleh Allah.
Sentiasa berharap agar ayahanda dan bonda sentiasa tabah dan cekal hadapi segala cabaran hidup.
Sentiasa berusaha untuk menjadi anak yang soleh untuk ayahanda dan bonda.
Sentiasa berusaha memberikan kebahagiaan kepada ayahanda dan bonda.
Sentiasa berdoa agar ayahanda dan bonda selamat di akhirat dan di dunia.
Sentiasa berdoa agar ayanhanda dan bonda sentiasa happy
Sentiasa berdoa agar ayahanda dan bonda selamat dari segala azab, hisab dan stret ke jannatul firdaus Allah..

Macam 2 benda dah terjadi selama 22 tahun ni kan, so. Semua itu pastinya telah ditetapkan cantik oleh Allah dan pastinya ada pelbagai hikmah yang kita masih tak tahu..

So. Happy anniversary drpd anakmu.. takdelah jauh sgt pun kat indonesia ni.. hehe. Doakan anakanda berjaya menjadi seorang doktor muslih yang dapat berbakti kepada ummah.

Salam jumaat. Wassalam. . :)

Thursday, April 11, 2013

Politik2..

Bismillah..

Assalamualaikum.. Alhamdulillah.. masih dapat bernapas lagi kita hari ini, tinggal beberapa hari lagi dah nak masuk ramadan kan.. hee, rasa sekejap jek dah nak smpai balik dah bulan barakah ni.. insya Allah.

so, insya Allah, semoga kita sentiasa menjadi seorang yang lagi baik dari semalam, berusaha istiqamah kepada Nya..

ok, so, menjelang musim2 politik yang sangat hangat kita dengar kat Malaysia ni kan, saat pemilihan kerajaan baru setiap 5 tahun, so, pilihan raya negara akan dilangsung insya Allah akhir bulan 4 atau 5 ni.. so, berkaitan dengan politik, sesiapa yang pernah baca pasal komen dr Muhaya pasal politik ni, walaupun ramai juga yang berpendapat malas nak ambil tau pasal politik, sebab politik ni kotorlah, tak faham la, and sebagainya, but sebagai rakyat Malaysia, seharusnya setiap warganegara mengambil tau serba sdikit pasal politik. lagi2 bab memilih pemimipin negara, sebab setelah kita pilih and undi dia, kita bertanggungjawab dengan pilihan kita tu, bukan main2 untuk pilih pemimpin.

so, den nak kongsi sikit pasal cerita abu Dzar, kisah ke 3 daripada buku secara ringkas la ea..

Abu Dzar berasal dari suku Ghifari, bila dengar pasal Ghifari ni jek, semua kabilah2 arab mesti cuak perut la, sebab puak ni taiko besar la dengan geng2 perampok dan gengster yang dorang ada. but, Abu Dzar dapat hidayah Allah dan bertemu nabi, and akhirnya masuk Islam dan merupakan antara orang terawal masuk Islam.

Semangat gangster kat Abu Dzar ni hebat, dia lepas masuk Islam, terus jerit kuat2 yang dia masuk Islam kat tgh2 penduduk mekah tu, and last2 kena belasah dengan orang2 arab jahiliah, so, nabi kate, balik la dulu and bila sampai masa, kau boleh sebar Islam secara terang-terangan. so, Abu Dzar balik la ke suku Ghifari.

Abu Dzar sangat hebat sebab bila dia balik, die terus sebar kat  penduduk Ghifari pasal Islam dan semakin ramailah penganut Islam daripada puak Ghifari.

nak di jadikan cerita, banyak nasihat2 nabi yang nabi dah bagi kat Abu Dzar sebelum nabi wafat, antaranya..

7 Pesan nabi kepada Abu Dzar.. kata abu dzar..

1. Aku disuruh mencintai org2 miskin dan dekat dengan mereka. 
2. Aku disuruh melihat orang yg lebih rendah dariku dan tidak melihat org yang di atasku.
3. Aku disuruh untuk tidak meminta sesuatu kepada orang lain. 
4. Aku disuruh menyambung silaturrahim. 
5. Aku disuruh mengatakan yang benar meskipun pahit. 
6. Aku disuruh untuk tidak takut pd cercaan sesiapa pun ketika menegakkan agama Allah. 
7. Aku disuruh bnyk mengucapkan laa haula walaa quwwata illa billa ( tiada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah )


and nabi pernah berpesan, akan sampai satu zaman nanti, apabila kuasa jabatan dikuasai oleh pemimpin yang suka pada harta dan pangkat semata2. 

maka, janganlah engkau mengangkat pedang tetapi berilah nasihat dengan berhikmah. 

so, nabi dah tau dah, nanti politik selepas nabi wafat jadi macam mana, so, its happen tak lama pun setelah nabi wafat, bermulanya zaman yang nabi cerita tu ketika zaman saidina Uthman al-Affan. 

and Abu Dzar pun memainkan lah peranannya untuk membawa kembali pemimpin2 Islam yang taksub dengan harta dan pangkat supaya kembali ke pangkal jalan, dan memikirkan amanah jabatan yang mereka pegang itu. 

selaku pemimpin, "dia akan berasa kenyang setelah rakyatnya kenyang dan dia dahulu perlu merasa sakit sebelum rakyatnya berasa sakit." Itulah pemimpin yang amanah.

so, itu sahaja entry kali ini, politik sememangnya sebahagian daripada Islam. Kotor bersihnya politik kerana kita yang membuatnya sama ada mengikut landasan Islam atau pun sebaliknya. 

ok, selamat mengundi untuk warga Malaysia yang dan cukup umur, jalankan tanggungjawab dengan sebaiknya, semoga Malaysia semakin hebat di mata dunia kerana Islamic Value yang akan dibawa, insya Allah.. :)

wassalam.. :)


Wednesday, April 3, 2013

exam2.

Bismillah..

Assalamualaikum and selamat pagi semua.. oraite, Alhamdulillah, masih bernapas lagi kita pagi ni yek, walaupun suara den agak serak2 basah skrg ni, haha, insya Allah semoga kita semua dalam keadaan sihat walafiat jasad dan iman.. Amin

oraite, simple post untuk kali ni, saja nak cerita2 pengalaman masuk  ke alam real untuk medical student, Alhamdulillah, dah masuk blok 5 ni, and this is the first blok yg real punya untuk medical topic, sebelum ni just etika, biologi and etc, but blok 5, anatomi, fisiologi, histologi, biochem, serentak terus sebulan jek.. haa, so, for the beginner macam den ni, memang agak terkejut tapi tak pe, insya Allah kami semua positif dan boleh.. hee

so, minggu ni dah masuk minggu exam, stret 5 hari exam, praktikum, skill lab, pleno, dan integrasi 2, so, petang ni last ujian praktikum untuk biochem, so, sempat la update pagi ni, hee, so, dalam minggu2 exam ni, sempat baca kisah2 sahabat nabi, and dapat semangat yang power bila baca kisah sahabat yang the first ni.

 insya Allah perkongsian pagi ni, pasal seorang hamba Allah yang sangat2 hebat dalam buku yang den mempunyai mission untuk habeskan buat masa ni, kisah 60 orang sahabat2 nabi, the first sahabat ialah Musy'ab bin Umair dengan gelaran, duta Islam yang pertama..

Hebatnya Musy'ab ni, sebab apa, dah lah kaya, handsome, pandai, menjadi pujaan orang ramai, and bila dia masuk Islam, dia sanggup tinggalkan ibu dan kekayaan dia demi Allah dan Rasulullah. Nabi memilih dia menjadi duta Islam pertama ke Madinah untuk ajar orang2 Madinah pasal Islam. and yes, pilihan nabi pastinya tak salah, masa datang madinah, ada 12 orang je orang Islam and the next year dah menjadi seramai 70 orang Islam atas dakwah Musy'ab ini.

Kerana Musy'ab lah, nabi dapat berhijrah ke Madinah dan berlaku peristiwa Hijrah tu, kalau bukan kerana Musy'ab yang menjadi duta time tu, agak2nya dapat ke Nabi berhijrah dan diterima Islam tu kalau nabi hijrah juga..?, so, jasa dan pengorbanan Musy'ab sangat2 besar kepada Islam sebab bila nabi hijrah, penduduk madinah dah sedia untuk terima nabi time tu.

Hebatnya musy'ab ni, lagi2 bila tiba kewafatan dia time perang Uhud, bila tentera panah muslim di serang musuh, keadaan tentere Islam genting dan musuh berpeluang  nak serang nabi time tu. time ni lah Musy'ab bangkit dan melaungkan Allahu Akbar dan terus halang daripada nabi diserang. sebelum tu, nabi tanya, siapa nak pegang bendera Islam time perang, and Musy'ab ke depan dan rela memegang panji Islam. and for sure, bila perang, musuh mesti target orang yang bawak panji sebab bila bendera atau panji jatuh je, so, pihak tu dikira kalah.

so, time perang, tangan kanan Musy'ab di potong musuh, and dia still pegang panji dengan tangan kiri dia. then, tangan kiri Musy'ab pulak dipotong musuh, and dia tetap pegang panji dengan bahu dan siku dia, and lastly, Musy'ab ditusuk tombak di dada dan syahidlah dia di medan perang Uhud. SubhanaAllah, hebatnya dia bermati-matian berjihad semata-mata untuk selamatkan nabi time tu.

so, nilah serba sikit pasal Musy'ab, moral of the story, kita pun ialah duta Islam pada hari ni,walaupun kita tak sehebat Musy'ab dan sahabat2 yang lain, tapi kita tetap ummat yang mengikut ajaran Nabi dan sahabat2nya, so, sama2lah kita pastikan kat mana pun kita ada,, apa yang kita buat, semua melambangkan akhlak dan peribadi Nabi kita s.a.w. sebab takde peribadi dan akhlak terunggul melainkan akhlak nabi.

insya Allah, itu sahaja untuk this time, doakan kami untuk next exam, salam Mujahadah untuk semua, Assalamualaikum.. :)