Jom Follow...

Saturday, December 31, 2011

Song of the Year..

Nowseeheart: Damai Yang Hilang.. :)

Tercalar pelangi dihiris gerimis
Senja pun merangkak menutup mentari
Terbias warnanya ke wajah

Lagu kedamaian tiada kedengaran
Bumi yang merekah disirami darah
Kemelut melanda tiada kesudahan
Kemusnahan bermaharajalela
Yang lemah menjadi mangsa

Anak-anak kecil mengongcangkan ibunya
Yang lemah longlai tak lagi bernyawa
Jeritan suara batinnya
Tak siapa mendengarnya

Tergaadaikan maruah oleh janji-janji
Terbayarkah dengan nyawa dan darah
Soalan yang tiada jawapan

Kemanusiaan telah lama hilang
Kini yang tinggal hanya ketakutan
Musnah kasih sayang dan persaudaraan
Tandus akhlak dan keimanan
Menyemai persengketaan

Thursday, December 22, 2011

Kisah - Kisah time cuti..

Assalamualaikum kepada smua, Alhamdulillah, agak lama x update, skrg time cuti2 malaysia, time ni la nk update sket2 pasal sejarah n pgalaman2 den stakat nie..
yes, ni nk cerita sket pasal pengalaman time pergi singapore haritu, bagi yang dah baca post den yang baru ni, dorg tau la yg den baru je jalan2 kat singapore bulan 12 ni, Alhamdulillah, masa kat singapore tu, den sudah mendapat satu pngalaman yang insya Allah, den akan igt smpai bila2..

Masa kat singapore tu, yes, mmg kita tau lah, org2 singapore bukannya mcm kat malaysia, surau pun susah nk jumpa, even nk jumpa org melayu pun dah x ramai, suma kbanyakannya org cina, n org kaya2 singapore.. apa yang kurang bestnya pasal Singapore nie :
1. susah nk carik makanan yang halal
2. payah nk menunaikan solat sebab kurangnya surau n masjid

yes, mmg adatlah kan, sebab kita bukannya berada kat negara org Islam, so, time mcm nilah nnti diri kita diuji sama ada untuk terus menunaikan kewajipan kita sebagai seorang muslim n mukmin or not.. masa kat dalam Universal studio tu, den try la cari surau kat sekitar2 tmpat tu, tp ternyata mmg xde surau dalam tu, pakcik den pun gtau yang mmg xde surau.. so, den agak risaulah, yelah, nk smbahyang kat mane ni kalau xde surau, so, den pun buat lah anggapan yang ktrg akan keluar awl n smpat smbahyang kat luar dr universal studio tu, tp mgkin time tu Allah mmg nk uji diri kita kan, so, mmg besar universal studio tu, kalo jalan sehari baru abes, so, ktrg yang baru smpai tgahari tu pun, akhirnya jalan punya jalan, dah nk masuk magrib dah rupanya..

Ya Allah, den mmg dah nekad dah, den akan solat jugak, tp den xtau kat mana, n mana arah kiblat, kat mana nk amek wuduk semua2 tu, mmg agak payah lah, dgn keadaan den yg demam masa tu, haha.. jalan2 pun, bawak kain putih kesat hingus jek.. asyik meleleh - leleh jek sepanjang jalan.. haha.. nk jalan pnya pasal, demam pun demam lah, yg penting dpt masuk universal studio ni..

Akhirnya, smpailah kita di jurassic park, salah satu tmpat mainan kat dalam universal studio tu, then, Alhamdulillah, den ternmpak satu sudut yg xramai org lalu lalang n sgt sesuai untuk den smbhyg jamak zohor asar, Alhamdulillah sgt2 sebab time tu, mgkin Allah mmg bagi kemudahan kat den, kat sudut tmpat sunyi tu, ade kedai makan, mcm ala2 mcd la gitu, tp org singapore punye kdai makan la, kat atas kedai tu, ade pentunjuk arah kalau kawan2 penah tgok yang gambar ayam ada arrow utara selatan timur barat tu kan, haha.. ni ade gmbar ..



haha.. kalau kawan2 penah tgok, lebih kurang mcm ni lah, yang arrow tu tunjuk arah utara, Alhamdulillah, so, den dah tahulah mana arah kiblat, and then, masa tu dah pukul 6.26 petang, ade water show pukul 6.30 ptg tu, so, den mmg decide, time ni sesuai nk pergi solat, since org akan ramai pergi kat water show tu, so, den pun pergi lah washroom, ambil wuduk seringkas yang boleh, n pergi balik kat tmpat sudut td

Alhamdulillah, dgn kain putih kesat hingus tu td, nasib baik still ade ruang yang bersih, den lipat n jadikan alas untuk den sujud, den pun start la solat, 5 minit jek dah siap.. huhu.. sehabis ringkas den solat time tu..tp mmg lega habis la lepas dah dpt solat tu, cuma yelah, apa jadi kepada org2 muslim lain yang pergi sana kan, dorg smbahyang kat mana agaknya.. :(

Alhamdulillah, itulah kali pertama dalam hidup den, den solat kat jalan hadapan org lalu lalang mcm tu, mmg satu pengalaman yg agak best n mencabar, but, still terasa yang mudahnya Islam tu, sng jek nk solat kat mana2, asalkan yakin kiblat, ade wuduk, n then, solat.. ALhamdulillah, semoga menjadi pengajaran buat den n kawan2 yang lain, supaya sntiasa menunaikan solat walaupun kat mana kita berada kerana insya Allah, Allah Maha Melihat atas segala perkara yang kita lakukan di atas dunia ini.. so, smpai sini dulu agaknya.. Wallahualam.. :)

Sunday, December 11, 2011

Cuti2 Malaysia

Assalamualaikum kpd sume.. :)

Alhamdulillah, macam biasa, agak sunyi sepi blog nie, sebelum den lupe, lebih baik den coretkan sket demi sket ape yang dah den lalui lebih2 lg time cuti sem 3 ni kan..
ntah nape, ttbe jek member2 intec tanye pasal blog den nie, haha.. xtau la pulak, ade yang kate ZASS la, ade yang kate best.. tp den bce sendiri, blog den nie jauh lagi la kalau nak smpai tahap budak2 kaki blogger ni, contohya Affan, Aisar, Jali, ni mmg kaki blogg nie.. hehe.. tp xpe, harapnye segala pengalaman yang den tulis ni dpt dikongsi kepada rakan2 yang lain, diam2 tgok2 dah 8 followers.. haha.. peningkatan sejak setahun yang lalu.. haha..

pada cuti sem ni dan pada tahun 2011 ni, secara umumnya mmg tahun buat den jalan2 la kot rasenye, kalo imbas balik, bulan 6 haritu, Alhamdulillah dpt jejakkan kaki di bumi Mekah dan Madinah, then rombonga ke Singapura anjuran JPKCA intec, then dpt pergi Masjid Besi, dibawa oleh kwn terbaik den, Shazwan Sazali, then, yang terbaru ni.. aha.. pergi Singapore lafi sekali, kali ni disponsor pula oleh Pak Andak den sendiri, dpt jugak merasa Universal Studio Singapore free.. Alhamdulillah.. haha.. tiket 74 dollar untuk dewasa n 54 dollar untuk kanak2.. maenlah sepuas2 hati dari pagi smpai malamnya.. aha.. murah x murah la brader kan.. lu pikir la sndirik.. tp berbaloi bro,, bukan nk kata ape lah kan.. tp mmg lagi cantik, bersih, ade sistem yang lg terancang, cuma xdelah suma yang terancang kan... Just fun la kat sana.. tmpat mainan budak2 byk, untuk dewasa pun ok..

secara kasarnya. tokey dia sama dgn tokey Genting Highland, so, mainan n konsep die lebih kurang sama la mcm kat genting 2, cume ni panas sket la, kat genting kan sejuk atas bukit kan.. hehe.. ahaa.. nak citer punye besarnya Pulau Sentosa ni,, Universal Studio ni kat Pulau sentosa, kiranya mcm mukim la kat Singapore nie, den naek monorel die, gambar nnti den upload kat FB, die ade 3 Stesen utama, Universal Studio ni kat Stesen first sekali darpd 3 tu, jalan kat universal Studio dah penat sehari, mcm mane nak abeskan lagi 2 pit stop lagi tu. haha.. boleh byangkan besar die, tp kalo budak2 muda, boleh abes 2, insya Allah, cuma masa tu den pergi ramai2 kan, so, jalan2 pun terhad,, tp ALhamdulillah la sgt2, rezeki Allah nk bagi, dpt jalan2 free lagi sekali ke Singapore, kira luar negara la gak 2.. hehe..

Hari ni, 11 disember 2011, baru je balik dari Melaka A Famosa Resort, di Melaka.. sebelum tu, semalamnya, den sekeluarga pergi ke pahang, di Jengka,ada majlis Kenduri kahwin kat sana.. mulanya plan abah nk mandi2 kat Gambang, Pahang lepas kenduri tu, tapi last2 minute tukar plan, nk ke Melaka Wonderland.. ahaa.. keluar rumah pukul 8 pagi, direct trus ke pahang.. ALhamdulillah, smpai pahang pukul 1, agak laju abah speeding, maintain 140 - 160.. haha..

then, dalam perjalanan tu, adik2 den pun mcm trauma la tgok pemandangan KL an, tgok KLCC tu.. haha.. so, lepas dari pahang, abah pun bawa ktrg ke KLcc satu family.,bawak kan adik2 den nie tgok KLCc tu, ktrg smpai KLCC dlam pukul 530 mcm tu dan bergerak ke tangkak selepas tu, skjap je kat KLcc tu, xsmpat mak nk tgok2 n shopping.. haha.. dorg sume just nk tgok air pancut tinggi tu je kat klcc. sebab dulu masa kecik2, ktrg penah dtg n mandi kat tmpat mandi klcc kat sebelah taman 2, yg free 2.. haha.. so, ktrg pun menuju ke tangkak untuk stay bermalam kat situ n bergerak ke melaka esoknye..

bila dah smpai tangkak, Alhamdulillah.. byk homestay yang kosong lagi, so ktrg pergi lah makan malam dulu, SubhanAllah, rupanya saat tu, gerhana bulan baru jek start, ktrg makan malam smbil tgok gerhana bulan penuh.. x solat gerhana pun.. huhu.. agak sedih jugak sebab terlepas, bukan senang nk dpt solat gerhana ni.. huu..

mungkin ada yang akan ckp, nape x tidur kat melaka jek, kan lgi dekat,, ahaa.. ni jawapannya.. haha.. adik den yang no 1 tu study kat matrik johor, kat tangkak nie, so plannye pagi2 ahad, amek die dulu n trus ke melaka. plus hotel2 kat melaka sume dah penuh,, so, homestay kat tangkak pun ok what. hee..pagi2 tu pkul 7, lepas subuh, abah amek kakak, ktrg sarap, n trus ke melaka wonderland, ayer keroh melaka.. haha.. dah smpai sane.. ttbe tukar plan sebab nmpak mcm kecik pulak melaka wonderland ni..adik den yang no 3 tu pulak kate, a famosa lgi besar, so abah pun bawaklah ktrg ke a famosa water world,, Alhamdulillah.. sampai di sane,, org dah ramai kot. padahal baru pagi lagi tu.. huu..

kalau korg nak tau kat mana water world a famosa tu,. kalau korg lalu kat highway utara selatan, kat ayer keroh, korg boleh nmpak padang golf, kondominium tinggi2 and korg boleh nmpak satu gelongsor air yang tinggi gler dr highway 2.. aha.. situlah die a famosa melaka.. so, bila dah smpai sane.. survey punye survey. ok.. boleh tahan mainan die,, untuk budak2 muda mcm den nie.. mmg best la sebab mainan die byk, untuk budak2 mungkin agak terhad.. huu.. so, mula nya den tgok kat tmpat gelongsor yang paling tinggi 2 tutup, so, xpelah, xde rezeki.. mmg tinggi kot, tgok dr bawah dah cuak.. nama dia high speed..

ahaa.. then, ttbe abah kate yang gelongsor tu dah bukak,, apa lagi, then ushar la dulu org2 yang naik tu, ok ke.. haha.. siyes laju gler2 kot,, tgok2 dah smpai bwh dah.. haha.. so, then trus berlari naik atas 2, hahaa.. nmpak highway dari atas tu, n boleh kate boleh nmpak la sbhgian a famosa dari atas 2, so, then pun apa lagi,, trus turun dgn selamba n cuaknya.. haha.. korg patut try la,, sangat2 best kot.. gugur jantung oo.. haha.. die ade 2 jenis, ade yang bentuk S dan ade yang stret glongsor, due2 den dah try.. haha..

then, yang lain 2 cume bese2 jek.. ktrg abes maen dalam pkul 2, antar kakak balik matrik, smpai rumah dalam pukul 6, pun speeding gak td.. haha.. Alhamdulillah.. ni lah rezeki sedikit sebanyak kat rumah nie.. percutian untuk tahun 2011 ni.. rasnye x abes lagi nie.. mungkin den masuk singapore lagi sekali, kali ni disponsor oleh mak tok den pulak.. haha.. insya ALlah,. ade masa den post lagi pengalaman2 den..

Wassalam.. :)