Jom Follow...

Thursday, December 22, 2011

Kisah - Kisah time cuti..

Assalamualaikum kepada smua, Alhamdulillah, agak lama x update, skrg time cuti2 malaysia, time ni la nk update sket2 pasal sejarah n pgalaman2 den stakat nie..
yes, ni nk cerita sket pasal pengalaman time pergi singapore haritu, bagi yang dah baca post den yang baru ni, dorg tau la yg den baru je jalan2 kat singapore bulan 12 ni, Alhamdulillah, masa kat singapore tu, den sudah mendapat satu pngalaman yang insya Allah, den akan igt smpai bila2..

Masa kat singapore tu, yes, mmg kita tau lah, org2 singapore bukannya mcm kat malaysia, surau pun susah nk jumpa, even nk jumpa org melayu pun dah x ramai, suma kbanyakannya org cina, n org kaya2 singapore.. apa yang kurang bestnya pasal Singapore nie :
1. susah nk carik makanan yang halal
2. payah nk menunaikan solat sebab kurangnya surau n masjid

yes, mmg adatlah kan, sebab kita bukannya berada kat negara org Islam, so, time mcm nilah nnti diri kita diuji sama ada untuk terus menunaikan kewajipan kita sebagai seorang muslim n mukmin or not.. masa kat dalam Universal studio tu, den try la cari surau kat sekitar2 tmpat tu, tp ternyata mmg xde surau dalam tu, pakcik den pun gtau yang mmg xde surau.. so, den agak risaulah, yelah, nk smbahyang kat mane ni kalau xde surau, so, den pun buat lah anggapan yang ktrg akan keluar awl n smpat smbahyang kat luar dr universal studio tu, tp mgkin time tu Allah mmg nk uji diri kita kan, so, mmg besar universal studio tu, kalo jalan sehari baru abes, so, ktrg yang baru smpai tgahari tu pun, akhirnya jalan punya jalan, dah nk masuk magrib dah rupanya..

Ya Allah, den mmg dah nekad dah, den akan solat jugak, tp den xtau kat mana, n mana arah kiblat, kat mana nk amek wuduk semua2 tu, mmg agak payah lah, dgn keadaan den yg demam masa tu, haha.. jalan2 pun, bawak kain putih kesat hingus jek.. asyik meleleh - leleh jek sepanjang jalan.. haha.. nk jalan pnya pasal, demam pun demam lah, yg penting dpt masuk universal studio ni..

Akhirnya, smpailah kita di jurassic park, salah satu tmpat mainan kat dalam universal studio tu, then, Alhamdulillah, den ternmpak satu sudut yg xramai org lalu lalang n sgt sesuai untuk den smbhyg jamak zohor asar, Alhamdulillah sgt2 sebab time tu, mgkin Allah mmg bagi kemudahan kat den, kat sudut tmpat sunyi tu, ade kedai makan, mcm ala2 mcd la gitu, tp org singapore punye kdai makan la, kat atas kedai tu, ade pentunjuk arah kalau kawan2 penah tgok yang gambar ayam ada arrow utara selatan timur barat tu kan, haha.. ni ade gmbar ..



haha.. kalau kawan2 penah tgok, lebih kurang mcm ni lah, yang arrow tu tunjuk arah utara, Alhamdulillah, so, den dah tahulah mana arah kiblat, and then, masa tu dah pukul 6.26 petang, ade water show pukul 6.30 ptg tu, so, den mmg decide, time ni sesuai nk pergi solat, since org akan ramai pergi kat water show tu, so, den pun pergi lah washroom, ambil wuduk seringkas yang boleh, n pergi balik kat tmpat sudut td

Alhamdulillah, dgn kain putih kesat hingus tu td, nasib baik still ade ruang yang bersih, den lipat n jadikan alas untuk den sujud, den pun start la solat, 5 minit jek dah siap.. huhu.. sehabis ringkas den solat time tu..tp mmg lega habis la lepas dah dpt solat tu, cuma yelah, apa jadi kepada org2 muslim lain yang pergi sana kan, dorg smbahyang kat mana agaknya.. :(

Alhamdulillah, itulah kali pertama dalam hidup den, den solat kat jalan hadapan org lalu lalang mcm tu, mmg satu pengalaman yg agak best n mencabar, but, still terasa yang mudahnya Islam tu, sng jek nk solat kat mana2, asalkan yakin kiblat, ade wuduk, n then, solat.. ALhamdulillah, semoga menjadi pengajaran buat den n kawan2 yang lain, supaya sntiasa menunaikan solat walaupun kat mana kita berada kerana insya Allah, Allah Maha Melihat atas segala perkara yang kita lakukan di atas dunia ini.. so, smpai sini dulu agaknya.. Wallahualam.. :)

No comments:

Post a Comment