Jom Follow...

Thursday, December 4, 2014

Indonesia season 6

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.. Alhamdulillah.. syukur pada Allah, dah lama tidak berblogging.. kali ini bila baca post2 lepas, baru rajin nak menaip untuk update lagi buku cerita den..

Sekarang kalau dalam study, den dah sampai di blok 21, metabolik endokrin. Rasa cepat betol masa berlalu, kalau baca entry lepas, rasa baru update pasal blok 12, sem 3, skrg dah pertengahan semester 5 dah. Allahu.. masa.. masa..

Ok, baiklah, kita recall sikit2 lagi kisah2 menarik sepanjang tahun ini dan sejak dr blok 12 kemarin. Mana2 yang den ingat, moga2 menjadi kisah yang menjadi pengalaman, iktibar dan kenangan manis dalam hidup den.

  •       Masa blok 12 kemarin, time tu first time bertemu PM sebab PM turun jakarta dan nk jumpa student. Den kne baca doa time tu, tapi den gerak utk ke kedubest agak lambat, den pecut naik taxi, dan tiba2 road block sebab hari ahad banyak jalan tutup, terus den kluar taxi, naik ojek (motor) stret sampai kedubest. Alhamdulillah, nasib baiklah tak start lagi even tu dan den sempat jugak jadi pembaca doa. Moral of story, jangan gerak lambat.. hee

  •       Bulan 12 tahun lepas, den sempat melancong ke banyak tempat lain selain indonesia. Den pergi bogor, main water theme park The Jungle, main boling. Niat asal nak main paragliding, tapi, apakah daya, sampai2 bogor, hujan lebat. Hu. Then, pergi jalan2 di Jogjakarta. Banyak tempat menarik di jogja dan makanan pun sedap dan murah, antara yang best, pantai grogol, giwangan, malioboro street, pantai parangtritis, pantai depok, rumah batik, rumah besi, candi borubudur, gunung merapi, candi prambanan, kilang emas, kedai roti cane aceh, goa pindul, bukit kitol, laut indrayanti dan baron. Next den pergi sukabumi, main air terjun yang macam ais suhu dia. Sangat2 sejuk. Situ gunung, curug sawer nama dia.

  •        Bulan 1 tahun 2014, kami balik malaysia, cuti semester 3

  •              Cuti sebulan time bulan 2 pun amat2 menarik. Alhamdulillah, dapat luangkan banyak masa dengan family waktu ni. Syukur sangat2. Kami sekeluarga jalan2 dan mandi manda di pantai Lanun, mersing. Time ni selipar hilang sebab letak bersepah. Haha. Then, aman bertunang pada 8.2.2014. dan malam tu jugak den pergi ke kedah dengan kakak utk pergi tgok tok mon dan tok jai kat sana. Kat kedah, pengalaman yang sangat best, sambut besday tok jai, pergi penang drive sendiri, masuk USM, pergi langkawi, gunung mat cincang, dataran Lang, jumpa ustaz Ridha kat KUIN, jalan2 dengan marzuk yang macam tak duduk penang, haha, sbelum tu main ping pong dulu kat rumah dia. Dia menang sebab faktor main kat rumah dia. Hee. Jalan street art penang, nasi kandaq line clear, cendol, penang hill, Alhamdulillah, selesai di kedah, den pulang ke kluang semula.

  •       Time tu musim maulid nabi di Kluang, semua tempat best2 penceramah dia. Ustaz Haryanto kat masjid kampung tengah, best and mantap giler. Lepas tu, den pergi seremban kejap, lepak rumah adl, pergi saser lawat sekolah dengan cikgu2, then pergi rumah wan and malam tu nk pergi rumah sayuti di Ganu kito.. sampai di ganu pagi buta tu, sayuti amek ktrg kat tepi jalan, dan terus lepak tidur kat rumah sayuti. Esoknya pergi jalan2 dungun and sempat singgah rumah adibah dengan athirah. Hari ke 2 di ganu, kami jalan2 di pantai batu burok, taman tamadun islam yang ada masjid kristal, river cruise, pasar payang carik kain batik, dan nk tgok batik mahal kat butik batik arfa. Tak lupa beli keropok lekor, mandi laut kat belakang rumah sayuti, layan unggun api malam2, lepak2 pantai dan den pun kembali semula ke kluang

  •       Sebelum pulang ke jakarta untuk semester 4, arwah mak tok den sempat buat kenduri doa selamat untuk cucu2 dia yang nk exam tahun ini.

Oraite.. kisah ini akan bersambung dalam entry selanjutnya.. syukran jiddan kerana sudi membaca.. wallahualam.. Assalamualaikum.. J