Jom Follow...

Thursday, June 27, 2013

sekilas sebelum ramadhan

Bismilillah..

Assalamualaikum.. Alhamdulillah dengan rezeki Allah yang tak pernah putus-putus kepada hamba-hambaNya.. 

1. insya Allah tahun ini pertama kalinya akan merasa menyambut ramadhan di negara jiran, indonesia. khabar angin mengatakan sambutan ramadhan kat sini sangat meriah, so, insya Allah, sangat-sangat menanti kehadiran ramadhan tahun ini. 

2. Alhamdulillah hari ini hujan kat jakarta, walaupun sekejap, tapi sejuk la sikit bumi jakarta lepas kes jerebu kemarin. Alhamdulillah, rasanya jakarta ni tak lah seteruk jerebu di malaysia, tapi jerebu kat sini sebab pencemaran-pencemaran lain. huu.. sedih bila tengok.. Alhamdulillah, kat area kluang tu, tak lah seteruk tempat lain, macam muar contohnya, Alhamdulillah, rasanya johor pun dah turun hujan, so, insya Allah efek jerebu tu semoga cepat la hilang.. semoga family, ahli keluarga den dan warga malaysia semuanya sihat-sihat belaka hendaknya.. 

3. insya Allah minggu ini minggu yang agak hebat, 5 hari berjuang dengan exam, dari isnin lepas sampai jumaat nanti. Alhamdulillah di blok 8 sekarang, semoga lulus dengan jayanya untuk blok respirasi ni dengan semua malaysian ukrida 2012 lainnya. Last blok, blok 9, adalah blok yang di nanti-nanti, haha, sebab tiket balik malaysia pun dah dibeli, so, insya Allah, boleh countdown balik start sekarang.. hee.. smeoga jadual tak berubah-berubah la ye.. insya Allah..

4. sedar tak sedar, dah hampir setahun den dan kawan-kawan berada di sini. Alhamdulillah, pastinya setiap daripada kami ada hikmah sendiri yang dapat ditafsir oleh hati. 

5. Bagi den, sesiapa yang dah tengok video pasal BBC yang den post kat fb minggu lepas tu, yes, itulah memang kenyataan kehidupan warga indonesia. Menangisnya lelaki dari london tu, bukan sebab tak tahan hidup kat indonesia, tapi sedih tak terkata, melihat adanya orang yang sangat-sangat kuat, membuat kerja yang sangat-sangat berat, mengutip sampah setiap hari, lebih 100 buah rumah sehari, dengan upah tak sampai 100 ringgit malaysia sebulan, plus, menanggung family, anak seorang dan isteri. Seorang islam, yang menunaikan kewajipannya sebagai seorang muslim yang beriman pada Allah, hebat.. 

6. so, sangat-sangat rugi, bila kita dah berada di sesuatu tempat lain, tapi tak mengambil pengajaran dan hikmah bila kita berada di tempat tu. Allah tempatkan kita di indonesia misalnya, bukannya nak menunjukkan kita ni tak pandai sebab gagal exam a-level yang lepas, tapi untuk mengubah persepsi bahawa kejayaan yang Allah bagi pada seseorang sangat-sangat subjektif, bukannya sekadar melihat gred daripada sehelai kertas result. sesungguhnya perancangan Allah itu pastinya yang Terbaik. 

7. contohnya, seseorang yang dahulunya mungkin cepat terasa down, stress, lemah, monyok muka, cepat putus asa, tapi bila berada di tempat orang susah seperti indonesia, melihat mereka yang hari-hari bergelumang dengan sampah contohnya, mengutip tanpa selipar, sarung tangan lagi la.. tapi still dapt bergurau senda, sentiasa senyum, sihat walafiat dapat menjaga keluarga mereka dengan rezeki yang mencukupi. hu, takkan tidak terdetik rasa bersyukur pada hati bahwa kita masih diberikan nikmat yang sangat-sangat banyak dan lebih oleh Allah.

8. Kalau kita selalu mempersoalkan tentang kehidupan kita, rasanya kita seharusnya tanya la balik, siapa kita untuk mempersoalkan ke mana arah tuju kita kalau bukan semuanya di bawah kekuasaan Allah. tersenyum bila teringat satu pepatah ni, "manusia ni selalu berangan-angan, imaginasi, nak itu, nak ini, tapi hakikatnya, sesaat ke hadapannya pun, manusia itu tak tahu apa yang akan jadi kepadanya." 

9. insya Allah, bukan den nak kata salah untuk berangan-angan, silakan, cuma, den sedih bila melihat orang yang selalu melihat dirinya teruk dengan sebab yang sangat-sangat kecil. Bahkan rezeki dan nikmat yang Allah bagi, tak terkira banyaknya.. 

10. so, bebel dah panjang, secara ringkasnya, manusia ni, seteruk mana pun dia, segagal mana pun dia, Allah pasti dah tetapkan rezeki untuk dia. so, manusia pastinya mempunyai rezeki sebab Allah tak pernah kejam terhadap hamba-hambanya. ujian, cabaran, musibah, nikmat harus dilihat daripada sudut yang positif, insya Allah, bila jatuh, kita sedar kita lemah, bila naik, kita sedar Allah nak uji apa kita buat bila kita dapat nikmat yang berbagai-bagai ni.. syukur.. or not..?

11. so, den dah start dah dengar lagu-lagu raya. haha, begins with the end of mind. Bulan ramadhan akan tiba. lagu raya tu just sebagai simbolik den berjaya ditarbiyah di bulan ramadhan tahun ini, insya Allah.. mahukan sedikit tambahan dan istiqamah seperti ramadhan-ramadhan yang lalu. 

12. sama-sama kita mendoakan mujahidin-mujahidin di negara Islam yang masih ditimpa nikmat jihad fisabilillah oleh Allah, semoga tentera mujahidin berjaya memperoleh kemenangan. insya Allah bertubi-tubi doa akan menjadi senjata yang hebat bagi umat Islam. semoga kita sampai kepada ramadhan dan menyambutnya dengan mendekatkan diri kepada Allah, and lepas tu, keep on sampai next ramadhan.. k. insya Allah. 

salam mujadahah.. 26.6.2013. 11.39pm. indonesia.. :)



Tuesday, June 11, 2013

sweet 21

Bismillah..

Assalamualaikum dan salam ukhuwah kepada semua..

Alhamdulillah, syukur pada Allah yang masih memberi kesempatan untuk hidup di dunia yang penuh barakah ini. Tajuk khutbah jumaat lepas mengenai menghargai umur yang diberi Allah. so, sempena sweet 21 tajuk kat atas tu, den cerita sikit kronologi prank yang den kena tahun ni.

malam 5 jun tu, den dan wan memang dah plan untuk makan berdua jek. macam biasa, wan bawa den ke tempat makan yang den belum pernah try lagi which is kali ni di Kemang, Restoran Payon. so, kami bertolak lepas asar ke Kemang. dalam perjalanan tu, aman mesej den and katanya dia tacing la dengan den sebab tak ajak dia makan sekali malam birthday den. sebab biasanya kami memang akan makan malam ramai-ramai. but malam tu, den makan dengan wan je. so, aman terasa.

sepanjang malam aman terasa sampaikan dia mesej den yang dia nak keluar rumah. but waktu tu den just  ignore la dulu sebab den nak setelkan kat rumah la. so,den dan wan pun jalan-jalan lepas makan di Payon, jalan di Kemang village, Lippo Mall kat jakarta selatan kalau tak silap den.

then, bila balik-balik, den tengok barang-barang atas meja study aman dah tiada. and pintu gerobok (almari) aman dah berkunci. so, agak menguji emosi and mental la time tu. haha, sepanjang den keluar dengan wan, memang den pujuk and rayu aman supaya tak keluar rumah, and bila balik-balik tengok barang semua dah takde, agak down la jugak. haha.

tiba-tiba, poe (azhan) datang and katanya nak ambil barang lebihan kat bilik aman. so, den just diam jelah. aman ada kat luar rumah time tu and dia kata dia nak bincang dengan den kat loteng tingkat 3 rumah ktrg. so, den pun naiklah atas tingkat tiga and agak speachless la bila tengok aman dengan muka sedih dia. hu, so den pun try la pujuk and pujuk aman.. and suddenly..

bergemalah "Allah selamatkan kamu.." haha, ramai-ramai kawan den dengan bawak kek coklat campur, keluar kat loteng tu. and den pun tengok aman dah gelak-gelak dah. cisdale, terkena lagi tahun ni. haha..

so, lepas tu ktrg pun ramai-ramai makan kek, wan and aman bagi hadiah special. tq so much korg. and hadiah kek dan prank pun sangat-sangat den hargai. tq korg semua, budak2 kopro siap datang walaupun jauh rumah dorg. huu, tq jugak kat kak mis dan abg Adib sebab bagi hadiah jugak kat den. dah besar pun dapat hadiah. haha., Alhamdulillah.. :)

Special hadiah berupa doa daripada family di rumah, alhamdulillah, terima kasih mak abah, mak tok, adik-beradik dan ahli keluarga den yang buat kenduri kat rumah, Amin atas doa, insya Allah.

macam tulah cerita nya serba sedikit untuk birthday den tahun ni. tq semua.

ok.. erm, den just nak kata, minta maaf sebanyak-banyaknya kepada family, cikgu-cikgu, sahabat-sahabat semuanya, sebab den tau diri ini telah terlalu banyak membuat salah kepada anda-anda semua. maaf sangat-sangat sebab den kadang-kadang lupa, lalai, sampaikan mengabaikan mereka-mereka yang sentiasa menyayangi dan menyokong den sampai kini.

insya Allah, syukur pada Allah atas nikmat umur ini, kata seorang ulama apabila ditanya, kenapa kita masih diberi hidup hari ini, jawapannya, aku harini masih mempunyai banyak dosa dan Allah masih memberikan aku kesempatan untuk bertaubat. 

itulah serba sedikit mengenai sweet 21 ni, insya Allah den cuma mengharapkan hadiah doa daripada semua, semoga diri ini sentiasa dalam barakah Allah, dan supaya kita semuanya dapat bertemu di jannah firdaus Allah.. insya Allah amin.. :)