Jom Follow...

Sunday, January 22, 2012

Januari 2012

Assalamualaikum..
Alhamdulillah, syukur kpd Allah,yang masih lagi memberi nafas kepada den untuk menulis serba sdikit, pasal pgalaman sepanjang bulan januari ni..

secara ringkasnya, mmg byk yang dah sepanjang januari ni..
Alhamdulillah, sesi pembelajaran sem 4 pun dah start dah, so, mcm biasa, summary untuk bulan ni., jeng3.. :

1. usrah uztaz Ridha.. ahaa.. terkejut an.. hehe..

Alhamdulillah, mase first week masuk intec, den join lah satu usrah ni time hujung minggu, usrah ni lama la jugak, 3 hari 2 malam, tmpat dia den x sure sebab sepanjang jalan tu, den tertidur, so, ttbe tgok, dah smpai, serius tmpat nya sgt cantik, ktrg naik lori kot nk smpai tmpat tu.. ahaa.. punye adventourous la katakan.. haha, mmg pglaman yang x dpt den lupakan..

Bila dah smpai sana, den pun tgok tentatif program tu, perh, speaker2 die ada yang den knal, ada yang den x knal, tup2.. tgok2 kat situ, ada tulis nama uztaz Redha, SubhanaALlah, mmg ttbe rasa mcm tersentap kejap, btol ke uztaz redha ni.. haha.. last2, hari kedua tu,uztaz redha smpai kat situ, mmg uztaz redha ade kerja kat shah alam time tu, dia balik kjap, join usrah ktrg tu, n malam tu dia balik kedah semula, SubhanaAllah, rasa best sgt peluk uztaz time tu, uztaz dah kurus sket, yelah, byk kerja barangkali.. :)

2. futsal ramah mesra senior junior almec

Selang dua minggu kat intec, ada la satu prgram ramah mesra, tiap2 tahun buat bnda nie, anjuaran almec, so, den ngan budak2 lain pun dijemput untuk main ftsal hari minggu tu, hari sabtu hari tu,lawan la dgn junior2, team seniou hantar 3 team jek, team affan, meor dgn ajik.. haha.. main kalah mati, den dah la bangun lambat pagi tu, pas subuh terkial2 mandi n trus pergi intec, haha, muka masing2 agak lesu pagi tu, nasib baik ktrg lawan match ketiga..

Then, smpai masa ktrg lawan, first match dah jmpe ngan ucop saser, budak kecik yang lincah.. haha.. lawan punya lawan, ktrg byk serang, akhirnya, satu goal pun tarak, haha.. tup2, ktrg pulak yang bolos dua.. haha.. kalah dgn team ucop 2-0, haha,, terus balik bilik, pergi pkul 830, pkul 930 dah balik.. haha.. xpelah, pengalaman.. hehe.. sori guys.. huhu.. and lagi dua team senior tu pun, same jek.. smpai second round, and third round jek.. haha..

3. kejayaan pelajar KTJ dalam A Level..

Alhamdulillah, congrates buat plajar2 KTJ, korg mmg terbaik lah, semua sekali lulus kot and insya Allah semua fly ke Jepun bulan 3 ni, kawan2 ktj yang den knal sket jek, Ikmal, Abe Zul, Abe Hakim, Boss, Haziq, Mazni, Julia, Pujah, Ayu and Afiqah, lepas ni, doakan ktrg pulak yang nk amek A-Level bulan 5 nnti, insya Allah, sgt cantik sbnarnya bila tgok persiapan dorg, hari2 ada solat hajat and ade tazkirah, Alhamdulillah, skrg ni pun dah start dah solat hajat lepas isyak kat surau tu untuk budak2 alm pulak, insya Allah, bukan apa, kejayaan dan apa2 sekali pun, datangnya dari Dia juga kan, so, why not kita buat solat hajat n trus berharap.. :)

4. ramainya pelajar yang mendapat ujian dari Allah,

Innalillah, takziah buat sahabat den, Juliana and Haziq yang baru sahaja kehilangan ibunda tercinta, bukan kehilangan sebenarnya, just, diambil semula hak pinjaman kita dari Allah, so, apa yang boleh kita lakukan ialah, redha dgn ketentuan Ilahi, sabar dan doakan roh mereka sentiasa dicucuri rahmat Allah, semoga mereka dan kita semua tergolong dalam hamba ALlah yang akan masuk Jannatul Firdaus.. Amin..

5. cuti tahun baru cina yang sangat SUPERB..

SubhanaAllah, sgt best cuti raya cina tahun ni.. haha. selama ni asyik cerita pasal belah abah kan, skrg nk cerita sket pasal kampung den, kampung den kat simpang renggam, still dalam daerah kluang juga,, hee.. semalam, bila smpai jek kampung, mak idah mmg dah plan awal2 nk jalan2 kat Danga Bay kat johor bahru, so, mmg excited la kan, semua ada time tu, mak ita jek xde. jauh sgt kot kedah.. hu

So, ktrg pun berkonvoilah 4 kereta ke jb, time hujan renyai2 tu, ktrg singgah smbahyang jap, n pergi jusco tebrau dulu, haha.. kononnya nk tunggu hujan berhenti la kan.. haha.. time tu jek, semua kaki dah lenguh2.. haha.. mmg besar jusco tu, ktrg baru jalan sket jek tu.. haha.. then, bila hujan dah berhenti, ktrg trus ke Danga Bay, tepi laut, pantai Lido, bleh nmpak singapore lah dari situ.. hehe.. sblum smpai danga bay tu, ktrg singgah jap kat tepi laut, makan bekal yang atok mon bawak kat tepi laut tu, sgt best angin laut time tu,, sejuk kot. haha..

Then, pas makan, ktrg smpailah kat Danga Bay, bg den xde ape lah yang best sgt kat teluk Danga tu, bese2 jek, cume ade kdai mkan, dgn permainan budak2 yang byk, haha.. tp suasana yang ramai2 tu yang pnting, semua walaupun penat, tp still jalan jugak round2, main kuda pusing2 tu, amek2 gambar, tgok2 jeti, walaupun laut die coklat.. haha,, last sekali, naik keretapi, round satu Danga Bay, dalam pkul 12 mcm tu, ktrg pun bertolak balik ke simpang renggam. haha,

6. Innalillah, hubungan dgn Allah..

Aha,, semua dah cerita, skrg muhasabah diri la pulak yek, Allahu Akbar, mcm beselah kalau cerita pasal solat, pasal subuh la yang paling den risau sgt2, sjak dua tiga hari ni, ntah nape, subuh mmg liat btol nk bangun, ni yang den xsuka sgt bila dah tidur kat rumah, kalau kat hostel, Alhamdulillah, still boleh lagi pergi surau jemaah walaupun x selalu, tp kalau kat rumah, ya Allah, mmg payah, nk salahkan siapa kan, mmg salah diri ni, Ya Allah, semoga Kau trus berikan kami kekuatan untuk beribadah kepadaMu ya Allah, janganlah engkau matikan hati kami ini ya Allah, kami xnk terlepas daripada mendapat kasih sayang dari Mu ya Allah, insya Allah, den akan selalu berazam untuk x tinggal subuh lagi pasni.. den dah truk sgt dah ni.. ya Allah.. huu

semoga segala cerita yang den cerita, akan membuatkan den makin kuat untuk menghadapi dunia ini, n semoga kawan2 juga dpt mgambil iktibar sket2, semoga kita semua dpt beribadah kepada Allah dgn hati yang tenang n mendapat Sakinah daripadaNya.. Amin..

word of the day :
sometimes, when you lose something, actually, you will get something.. :)

No comments:

Post a Comment