Jom Follow...

Sunday, February 5, 2012

2 Anugerah Allah

Bismillah.. :)

Assalamualaikum warahmatullah.. Alhamdulillah, den ttbe rasa nak post something hari ni sebabnya dah agak lama la juga x update kan.. hehe.. n insya Allah post den kali ini berkaitan dengan frienndship dan sekaligus den nk cerita sket pasal anugerah yang den dpt, Alhamdulillah.. :)

ok, ape anugerah tu ek??
haha.. YES.. FRIENDSHIP.. UKHUWAH.. HATI..

bila den cter pasal anugerah ini, sebenarnya den sedang menggambarkan 2 org insan yang den Allah kurniakan kepada den. ahaa.. sorg laki2, n sorg perempuan.. selain mak n abah den la kan.. hehe.. ok, den cter dulu pasal yg laki2 ni.. SubhanaALlah, den selalu ckap yang dia ni pelik.. haha.. sebab apa pelik, Allah anugerahkan seorg sahabat yang sgt100x sayangkan den labih dari jiwa n raga die sndiri.. yes, mmg agak payah nk jumpa sahabat yang mcm tu kan skrg, tp Alhamdulillah, mengimbau kmbali saat den jumpa dia dulu, time tu kat stadium nasional, inpro penutup, dia minta topup dari den through member sahabat sekelas dia.. yes, itulah first time den tau nama dia, n masa tu den nmpak die, ckup smart, so, dlam hati den, budak ni nerd n pandai ni.. hehehe..

haha.. tup2, kat cndana dulu, dia duduk kat atas jek bilik den, so, kiranya sem 1 n 2 tu, xdelah rapat sgt dgn dia n dia pun biasa2 jek dgn den.. Alhamdulillah, mgkin mmg dah ketentuanNya, den semakin rapat dgn dia since die pun dah selalu beli topup den kan.. haha..masuk la sem 3, MDS la yg telah merapatkan ktrg dua n semakin lama timbullah perasaan kasih sayang dalam hati dia, seriously speaking, den mmg suka berkawan n kalau boleh mmg den nk kawan dgn semua org, thats why lah den rasa, mgkin salah satu sebab untuk den jual topup untuk kenal ramai kawan2 baru n xlupa untuk bntu mak n abah den kat rumah tu.. Alhamdulillah, since form 4 smpai la skrg, insya Allah, den dah boleh bg mak n abah den sket2 bntuan, den dah xnk dah amek duit dorg lagi, walaupun den tahu dorg x kisah, but, still, den rasa mgkin serba sikit boleh mmbantu keluarga den..

haha.. ttbe masuk family pulak yek.. ahaa.. pasal mamat nie.. Alhamdulillah, semakin hari, semakin mengenali hati budi dia, sorg yg sgt peramah, sgt sygkan family, sgt sayangkan sahabat2 dia n terutama sekali den la kan.. haha.. kalau org yang dia dah syg, insya Allah, mmg dia xkan lepaskan org tu.. hehe.. yes, hati den selalu ckap, kalaulah hati den mcm dia, sgt baik, hati den ni beselah, kotor lagi, keras mcm batu, n dia lah manusia pertama yang telah mengubah perinsip hidup den daripada seorg yang hanya memendam n suka menyendiri kepada seorg yang lebih open n senang untuk bercerita masalah kepada org lain, terutama kat dia lah..

Sgt cantik Allah berikan anugerah ni kat den, den akan lama bersama dgn dia insya Allah, so, ktrg selalu tidur sama2, kat satu katil sama2, tp x satu selimut ea.. hehe.. den jek yg berselimut, mamat tu mmg style UK, xreti2 nk sejuk, asyik panas jek, ahha.. so, ktg selalu muhasabah diri masing2 n insya Allah try untuk menampung kekosongan yang ada dalam ukhuwah ni, sebab apa, den baru belajar semalam, kat usrah den


kenapa kita nk berukhuwah?

Salah satu jawapan yang buat den terasa kat hati: ana berukhuwah bukan sebab hanya untuk menikmati nikmat ukhuwah yang ana dapat daripada sahabata ana, tetapi ana tahu dia n ana sndiri seorg manusia biasa, so ana lah yang akan membantu sahabat ana untuk menampung segala kekurangan yang ada pada dirinya.. comei kan.. haha

Sgt manis ukhuwah yang terjalin, serius den rasa happy dikelilingi sahabat2 yang sgt memahami den, Cuma yela, den byk belajar dari kesilapan2 yang den yg dulu, den mmg nmpak x serius n pemendam, tp dalam hati den ni, den sygkan semua sahabat2 den lagi2 anugerah Allah yang sorg ni, semoga selepas ni, ukhuwah den dgn dia makin mantap, n yes, den akan try untuk berubah untuk menjadi yang lebih baik untuk dirinya sebab apa, sebab

Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud; "Tidak sempurna iman seseorang itu, sehingga dia mengasihi saudaranya, sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri." (Hadis riwayat Muslim).

Yes, i do love all my friends.. :)

Insya Allah, buat sahabat terbaik den ni, den doakan dia sntiasa sihat, hepy, xdown2 lagi, x pikir bukan2 lagi dah pasal den, hehe.. n semoga ukhuwah ni terus terikat shingga ke Jannatul Firdaus.. amin.!! :)

pasal kawan den yg pompuan tu, insya Allah, nntilah den post.. :)

1 comment:

  1. Terbce balik.. :'-)
    Syukran sahabat.. Tq gak for making me realise the mistake that i always do.. InsyaAllah, slowly i'll try to change.. for this ukhuwah..n, Alhamdulillah, tq Allah for granting me someone like you to be the bestest fren ive been waiting for for years..

    ReplyDelete