Jom Follow...

Tuesday, January 1, 2013

Mati makin dekat

Bismillah.. Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. segala puji bagi Allah yang masih lagi memberi can untuk den update blog lagi time ni.. Alhamdulillah atas nikmat IMAN, ISLAM, badan yang sihat, oksigen, ibu bapa kita, family, kawan2, Al-Quran, dan semua sekali yang ada pada kita ini, semuanya pun bukan kita punya dan bersyukurlah si Dia masih memberi can untuk kita guna semua ini. tq Allah.. :)

oraite.. selamat tahun baru untuk semua ummat Nabi Muhammad, so, secara for sure nya 2012 pun bukanlah time kiamat seperti yang di uar2kan oleh banyak filem2 orang putih sebelum ini, and for sure, again, kiamat, hanya Dia jek yang tahu bila ok.. 

So, entry kali ini just nk recall pasal hidup den tahun 2012 and azam yang baru untuk tahun 2013 ini.
insya Allah. 

So, sekitar bulan 1 smpai bulan 6 tahun 2012, den dengan kawan2 intec yang lain mendapat kenangan yang manis selama berada di pusat persedian tu. Alhamdulillah, kenangan yang amat manis den dapat rasakan sewaktu den kat intec dulu. Kalau sebelum ni, kenangan manis macam ni den rasakan juga time kat saser dulu, OMEGATRON, haha, seriusly rindu time kat kelas 4 and 5 Omega dulu. haha, ok. so, kalau kat intec, den dengan 10 orang sahabat2 den yang lain, sama2 sejak kat cendana and cemara and Alhamdulillah, still sampai sekarang ktrg masih berhubung lagi. 

kalau nk cerita semua, memang amat panjang, insya Allah jap lagi den just upload picture sebagai kenangan bagi tahun 2012. so, den cerita dulu pasal azam tahun 2013.

ok, daripada program HAMKA 5.0 kat bogor tahun lepas (2012), hehe, so, den telah pun membuat beberapa azam baru untuk tahun 2013 ini iaitu :

1. Berubah (henshin) supaya semua muasofat menjadi lengkap
2. Mutabaah amal den menjadi istiqamah
3. Komitmen dalam semua wasilah gerakan tarbiyah
4. Berusaha bersama-sama membina suasana biah solehah
5. Share something

5 perkara ini, tulis je memang senang oi, tapi nak laksanakan, subhnaAllah, semoga dikuatkan oleh Allah untuk den lakukan. insya Allah, Henshin.. :)

so, Alhamdulillah, pengalaman den, tahun 2012 memang sangat2 bermakna, den cuba listkan kat bawah ni sikit2 :

1. MDS tahun 2012 yang superb, xi shua2
2. masuk cemara for the first time
3. dapat housemate baru kat cemara ( wan, aisar, aiman dan den )
4. kelas still sama kat intec (w308)
5. hantar budak2 US, Ausmate and KTJ fly
6. den eksiden (20.4.2012)
7. exam a level
8. wan dapat no 1 pertandingan cina and dapat pergi china
9. prank kawan2 sejak bulan 3 sampai 6
10. prank wan (gambar gud luck untuk ke China)
11. pergi indonesia for the first time. Jalan2 jakarta and bandung
12. result a level. Alhamdulillah (10)
13. futher study ke indonesia, UKRIDA
14. den kene prank besday oleh member2
15. belajar du UKRIDA
16. jalan bogor, bandung again
17. jalan2 perak time cuti sebelum exam, dengan aisar, pojo, wan

sebenarnya banyak la lagi, tapi yang ini yang den teringat buat masa ni, insya Allah kalau ada gambar kat bawah ni, semua tu pun just a part of memory for this tahun 2012 :


curug cimahi bandung 

kolej cemara intec

den di ancol, jakarta utara 

first time ice skating kat jakarta, Taman Anggerik mall

ancol again

lupa kat mana, tapi ni baru berlapan dari kami.. :)

padang intec, sukan antara blok, blok 7, 8 menang.. :)

di bilik kami

di atas sampan , ancol

senyum..

curug cimahi, bandung, trio


kawah putih bandung

jatinangor bandung

kawah putih bandung, model : sulaiman, aiman

durian bogor

ladang strawberi bandung

agong datang jakarta

ceramah palestin di duta malaysia di indonesia, model : odah, bila, poe 

fuyo.. aman.. 

abg luqman masak kat rumah ktrg

dalam kelas 306

masjid asssalam, menteng, masjid ktrg kat jakarta barat

iftar jamaie

di ukrida

raye korban

anak2 jakarta

di tanah abang

lembu panggang

audit, ukrida

USS, singapore

singapore

baju semua sama.. :)

den dan adek2

wan dan den di rumah aman

di gunung belakang rumah den

masjid ubudiyah, perak

kami di saser

tq wan and aida, kad besday den yang ke 20 

btn kat meru, klang

hadiah besday daripada abg nash.. tq abg nash. :)

di seremban 2

blok 8, tempat tinggal kami di cemara

bapak, aisar, aizul, restoran wong solo, makan2 besday den and aiman

time exam a level ni..

ALM dinner batch 2012

saserian wanna be

masjid uitm shah alam

aisar dan lempengnya

munzir di surat khabar..hee

prank siapa ni ek..

miss nadia, miss farah and madam syarina

Kelas sebelah

baru habes solat jumaat

alis crew


wanita2 alm 10

jamuan last sebelum exam a level


ceramah nikah gantung

makan di warung pak amat

i prokhas den, first time jadi faci

epy birthday pojo



aisar dan wan.. so sweet..

alis crew and ustaz Meor


restoran mohd chan.. :)

masjid kl

putrajaya

2 tahun lepas, twin of faith

bagan lalang

masjid besi, model : Aizul and aiman

family den di A famosa melaka. :)



mak den yang mana satu agak2..??

meja den di cemara.. :)

subhanaAllah, masjid biru malaysia.. :)

omegatron

omegatron again

omega di saser

kluang mall, capix, luqman and den

family den di genting highland

omegatron di saser, sambutan hari guru

dorm den di saser dulu

budak2 omegatron

kami di wet world shah alam

kami hantar wan ke China

bye2 wan.. :)

sori geng, ngatok sangat la time ni.. hu

raye 2012

makan2 besar di restoran tomyam

raya di kampung



bowling, cis, den kalah.. haha

makan Awwal la tu.. hehe

beli buku percuma

Alis crew akhawat. kenangan manis dengan korg

alis crew ikhwah

sebelum dayang fly

bbq alis crew.. :)

apek dapat 15 time ni.. :)

yeah. 4 sebilik.. :)

hadiah untuk den.. :)

study a level., model : apai, aman, syam dan haziq..



Alhamdulillah, itulah serba sedikit pengalaman manis yang Allah bagi kat den and kat semua orang pun, mesti ada pengalaman manis korg sendiri kan. So, sebab tulah den suka ambil gambar sebab semua kenangan yang den dah lalui selama hidup ni, den dapat tengok balik and tiba2 senyum sorang2, kadang2 sedih sorang2, hehe, semua tu memang lumrah hidup kan.. hee

Makanya, tahun baru ni, bukan bermaksud hidup kita makin panjang, bukan bermaksud umur kita makin lama, bukan bermaksud kita lebih selamat, bukan bermaksud kita terlepas untuk mati, tetapi tahun baru bererti hidup kita makin pendek, umur kita makin sekejap, kita lebih dekat kepada kematian dan semakin dekat untuk mengambil result yang terbesar dalam hidup kita, syuga or sebaliknya. So that, Alhamdulillah, kita masih hidup untuk tahun ini, sama2lah kita memperbaiki diri supaya lebih cinta dan lebih dekat kepada Ilahi. Dia masih bagi can kat kita untuk bertaubat, muhasabah kekurangan, dosa, maksiat, munkar apa yang kita dah buat tahun2 sudah, and kita tukar benda2 mazmumah itu kepada mahmudah. Insya Allah,

Akhir kalam buat tahun 2012, den memohon ampun dan maaf kepada sesiapa yang den telah membuat dosa kepadanya and den telah pun memaafkan semua kesalahan bagi sesiapa yang ada buat salah kat den.
Ya Allah, ampunkan hambamu ini ya Allah atas segala kekurangan dan kefakiran yang aku telah lakukan kepadaMu sepanjang aku hidup ini. Semoga peluang aku masih hidup di tahun ini mendekatkan aku lagi kepadaMu, meningkatkan iman dan cinta aku kepadaMu, kurniakanlah rahmat ke atas kami semua ya Allah, redhailah kami di dunia dan akhirat. Semoga kami semuanya mendapat rahmat dengan memasuki jannah Mu di akhirat kelak. Insya Allah Amin..

Maas salamah, salam tahun baru, salam mendekati ajal dan kematian, sesungguhnya kematian semakin dekat, ingatlah.. J

3 comments:

  1. Selamat tahun baru.Oh ada aisar dalam tu.hehe.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum mad. Jaga cawan tu baik2 tau. Nice story and sharing mad. See you on February.

    ReplyDelete
  3. selamat taun baru untuk Konspirasi juruterer.. abg nash.. insya Allah, cawan ada kat malaysia.. x bawak g indo.. haha

    ReplyDelete