Jom Follow...

Monday, September 17, 2012

Welcome to Jakarta

Bismillah..

Assalamualaikum.. Alhamdulillah, bersyukur pada Allah kerana memberi satu lagi chance untuk kita hidup pada hari ini. ok, post kali ini simple jek, pasal kehidupan baru kami, 37 orang yang baru seminggu 5 hari berada di tempat baru, F.K UKRIDA, jakarta barat Indonesia.

sori, F.K tu fakultas kedokteran k.. kat indonesia semua nak pendek2, handphone panggil hp jek, monumen nasional panggil Monas, Malaysian Hall panggil MH, kereta api panggil KA. dunia fantasi panggil DUFAN, dan banyak lagi akronim2 yang ktrg kena balajar kat sini..

so far erm, masih dalam penyesuaian diri, biasalah, keadaan kat sini ok sebab ramai Malaysian jugak, kat Ukrida jek dari batch 2007 ada, rumah yang ktrg duduk pun sekitar ukrida jek, cume ktrg budak2 laki terpaksa asing2 rumah, ada yang jauh, rumah den panggil dekat dengan U and paling murah sewa setakat ni.

so Alhamdulillah, belajar kat sini totally in bahasa indonesia, style belajar dia, masuk kuliah, ada discussion group dalam 10 orang dengan satu lecturer, buat makalah ( folio ), masuk skill lab and ujian. macam tu lah serba sedikit. ktrg belajar dalam sistem block, total ada 30 block, ktrg sekarang baru block 1, and habis 30 block tu 3 tahun setengah insya Allah, kemudian baru ktrg buat praktikal kat hospital. Ada senior yang dapat hospital kat bandung, jawa, bogor, jogja, tergantung pada rezeki masing2..  insya Allah.

ok and yang penyejuk hati nya kat sini, Alhamdulillah semua mall besar2 dekat dengan tempat tinggal ktrg, so, kalau nk shopping tu memang boleh la kan, tapi kne tunggu duit stabil la dulu, awal2 ini, sangat banyak gune duit.. huu.. so, bila dah stabil nanti baru la boleh pikir nak belanja2 sakan..

so, serba sedikit rumusan daripada hari ktrg fly haritu..

khamis ktrg sampai, terus disambut senior, terus gerak ke ukrida. sampai2 terus dapat breafing dari cimb niaga and ukrida. then, ktrg terus di bawa ke rumah masing2. esoknya ktrg terpaksa masuk Gamaliel atau pun kat malaysia namanya orentasi. hehe, and seriusly gamaliel ini sangat2 penat and sangat2 boring. haha, tak caya tanya budak2 lain. habis gamaliel sampai ahad, senin sampai jumaat ktrg start kelas, belum masuk medical subjek lagi, block 1 ni pasal etika menjadi seorang dokter dulu, so, kelas agak lapang2 la block 2 ni. hee,

so, dalam masa yang sama, seminggu ni lah ktrg kena setelkan semua, beli baju putih, ktrg kena pakai baju putih satu sem, macam budak sekolah da.. haha, kena set up barang kat rumah, tukar travellers cek kat bandar pusat, setelkan cimb bank, kittas, bank Ina, and macam2 lagi, so, kalau ktrg diam jek tu, yeah, awal2 ini memang sangat2 busy and capek banget dong.. haha, tapi Alhamdulillah, ktrg ok jek, semalam baru balik dari Malaysia Hall, orentasi juga dengan student2 senior Malaysia, sangat2 fun, ada bbq lagi, so, thanks a lot to seniors, and pastinya ktrg akan menanti untuk pergi ke Malaysia Hall lagi.. hehe

Itula serba sedikit minggu ni, and satu lagi, mohon doa daripada kalian2 semua, seorang sahabat kita kat sini, saudari Adibah. Adibah mendapat musibah sikit minggu lepas, dia demam panas sampai 40 degree and terus
dimasukkan ke hospital Siloam Jakarta, muka dia pucat sangat2, and masih dalam keadaan yang tak stabil sangat lagi sampai sekarang, so, semoga Adibah terus kuat, kembali sihat dan boleh study lagi sama2 dengan ktrg sampai semua sekali sukses sama-sama 5 tahun lagi insya Allah..

so, sampai sini dulu dari jakarta Indonesia, semoga orang2 Malaysia terus mendoakan kami di sini terus kuat and akhirnya berjaya menjadi seorang dokter... Amin..

sekian.. Wassalam. :)

6 comments:

  1. patutlah tggu2 punye online memang x online skype.. hahaha... takpe2.. tu ujian dari Allah. insyaAllah hati berada di sana untuk belajar... orientasi boring??? tapi oklah kot, xdelah smpai teruk sgt mcm kat IMU kan... :P

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Mad,
    akhirnya update jugak blog.. haha.. btw, semoga dipermudahkan segalanya.
    Kesian kawan Mad, Adibah tu. Semoga dia cepat sembuh.. Mgkin dia xbiasa atau ssh nk terima suasana dkt sana.

    ReplyDelete
  3. bittaufiq wannajah mad,,nnt klu balik boleh lah kita sembang2 share2,he.insyaAllah didoakan adibah cpt sembuh,,ameen

    ReplyDelete
  4. salam.. ummi. abg nash.. syams.. rinduu korg. haha.. insya Allah, semoga adibah cepat sembuh.. Amin.. paling awal ktrg balik pun bulan 2 nanti ea.. doakan semua urusan selesai.. skrg ni kne buat kad warganegara pulak akt indon ni. heheh

    ReplyDelete
  5. lamanya tak dengar cerita. haha. dapat kad warganegara ke? Woah... lepas ni masuk kolam air panas ada diskaun lah. tak payah menyamar dah. huhu

    ReplyDelete
  6. haha.. insya Allah nanti dpat sol.. dalam proses.. bisa2, pasni jalan2 senang la kan.. haha.. jom la wey.. datang lagi sol.. haha.. menteng tu dgn ukrida tu dkt jek.. haha

    ReplyDelete