Jom Follow...

Monday, September 9, 2013

Indonesia season 4

Bismillah..

Assalamualaikum.. Alhamdulillah.. atas nikmat Allah. Islam, Iman, dan segala-gala yang telah dicukupkan Allah pada kita atas dunia yang sementara ini.. :)

orait.. agak disebabkan masa yang agak padat.. den sempat nak update sikit2 mengenai life di Indon buat masa ini lah.. hee.. so, jom recap.. Bismillah..

1. Alhamdulillah selesai sem 2 ukrida (first year medic) - bulan 7
2. trip to manipal..
3. puasa dan beraya di rumah dan sedara mara
4. konvoi ex Stk..
5. jalan-jalan melaka bandaraya bersejarah
6. Pergi jemputan kahwin saserian.. ( Naif dan Ifwat )
7. tengok2 barang kat Johor Premium Outlet (JPO)
8. Jalan2 Legoland (120 per entry)
9. Program Motivasi form 4 (route of reality) - smk zon r1 wangsa maju
10. pergi jemputan akak Aman kahwin.
11. mandi manda di gunung lumut, Kluang
12. santai kat kampung, makan durian sampai demam panas.. hee
13. open house rumah Aizul, trip to taman negara pahang.
14. selamat smpai ke indonesia  untuk 2nd year..
15. selesai (wow) wonderful orientation weekend untuk junior ukrida 2013.

Alhamdulillah.. rasanya inilah serba sedikit pengalaman yang telah den dapat sepanjang sem lepas dan yang latest ini. semoga diberkati Allah semuanya..

ok, kalau kat indonesia ni, Alhamdulillah den pernah cerita dulu, kat sini ada taklim mingguan. so, semenjak dua menjak ni, taklim dah jarang diadakan sebab ramai penggerak dah mula sibuk dengan praktikal years. so, Alhamdulillah, kemarin, den sempat pergi taklim yang latest yang baru je dibuat bila ktrg sampai sini. so, den kongsi sikit pasal isi taklim tu..

1. Kita selalu doa kat Allah, semoga kita sentiasa mendapat kesehatan yang baik. dikuatkan tubuh dan jasad. mendapat yang baik2, cemerlang dalam hidup.. pernah tak kita doa kat Allah, semoga kita mendapat sakit. fail, gagal, down dan lain2...? rasanya semua orang tak buat doa macam tu.. but, kita pernah tak rasa sakit. down, rasa give up, emo, dan lain2.. demam, batuk, denggi, lain2.. ?

kenapa Allah tunaikan benda2 yang kita tak minta pun.. and kadang2 Allah tak tunaikan benda yang kita selalu minta kat Allah.. hurm..

2. ok, ada seorang budak 5 tahun, dengan ayah dia, lalu kat sebuah kedai kereta. and then si anak tanya kepada si bapa..:

abah.. abah sayang adik tak..?? 
mestilah abah sayang adik.. kenapa adik tanya macam tu..??
ok, kalau abah sayang adik, adik nak kereta kat kedai tu.. sambil menunjuk ke arah kereta BMW
eh, adik tak sesuai lagi bawak kereta tu.. nanti abah belikan yang lagi ok untuk adik k..

and then si ayah membelikan kereta kontrol BMW untuk anaknya..

3. kadang-kadang bila kita minta sesuatu pada Allah, Allah tahu mana yang sesuai and mana yang tak sesuai untuk kita. sebab tu, kadang2 Allah tak bagi sesuatu yang kita minta tapi Allah gantika dengan yang lebih baik.. bukannya bermaksud Allah tak akan makbulkan hajat kita.. so, macam analogi kat no 2 tu, Allah la yang paling tahu keadaan dan kesuaian kita untuk mendapat sesuatu benda yang kita hajati..

4. bila kita berdoa, kalau dimakbulkan terus, boleh jadi benda yang kita dapat tu membawa kebaikan atau sebaliknya.. macam contoh no 2 tadi, kalau si ayah terus membelikan kereta BMW tu pada anak dia, so, si anak mestinya happy sebab dapat benda yang dia minta, tapi boleh jadi si anak tu akan kemalangan sebab sangat2 tak sesuai untuk bawak kereta BMW tu..

5. tetapi, kalau Allah tunda doa kita and Allah tunaikan di akhirat kelak, insya Allah benda gantian yang Allah bagi itu tak memberi keburukan pun pada kita. plus, kita akan bersyukur pada Allah sebab Allah tunda permintaan kita tu sampai ke akhirat..

so, insya Allah, pointnya kat sini ialah, dont stop doa for Allah, la tahzan innallaha maana.. because we have nothing.. kita tak akan dapat hidup pun tanpa pinjaman daripada Allah. Allah yang bagi segala yang kita perlukan.. so, keep in mind that Allah will give the BEST for me and others..

sama2lah kita berdoa supaya saudara2 kita di luar sentiasa dalam perlindungan Allah, semoga kemenangan mutlak akan dimenangi oleh umaat Islam.. insya Allah.. Pray for Rabia.. and all muslims.. :)

itu sahaja, epy belated hari raya.. maaf zahir batin.. maaf atas segalanya. den juga manusia yang tak lari daripada melakukan kesilapan. minta ampun banyak2 kalau ada tersalah, termakan.. tersegalanya.. huu.

Doakan kami semua untuk terus berjuang.. salam mujahadah..  Assalamualaikum.. :)




1 comment:

  1. Assalamualaikum Mad.
    Padat aktiviti kan. Nice share about Doa.. Good luck for 2nd year. Miss TanDur

    ReplyDelete