Jom Follow...

Thursday, July 12, 2012

kenangan episod 4

Bismillah..

Assalamualaikum.. haha.. terus sambung next episod on kenangan den.. haha.. so, bila dah sampai cemara balik pagi ahad tu, terus tiba2 den dapat mesej, ada talk kat luar lepas zohor, apa lagi, terus den pergi la talk tu, SubhanaAllah, sangat la cantik perkongsian brader tu, memang tak rugi den pergi walaupun den datang lambat.. huu..

tajuk dia pasal membina daulah islamiah, barulah den tau serba sedikit pasal sirah2 nabi, khulafak Ar-rasyidin, bani ummaiyah, turki uthmaniah, zaman kejatuhan negara islam, hassan al-banna, and sekarang zaman kebangkitan, cerita sikit, pada tahun melaka jatuh ke tangan portugis tu, kejadian itu sangat memberi effect kepada kerajaan turki uthmaniah, yup, walaupun melaka sebuah kerajaan yang sangat2 kecil, tapi perkembangan ekonomi nya sangat2 mantap, even sampai sekarang, selat tersebok di dunia ialah selat melaka, tempat laluan pedagang dari timur ke barat and vice versa.. so, bile portugis dapat melaka, so ekonomi umat islam time tu jatuh, sebab rempah2 and ekonomi dikawal oleh portugis, and then,

yang cantiknya pasal daulah islamiah, adanya perlindungan kepada negara2 Islam yang lain, kerajaan turki uthmaniah hantar pasukan untuk dapatkan balik melaka, since melaka ialah negara Islam time tu, plus, pasukan perang tu juga mendapat bantuan daripada negara acheh, kuasa Islam yang kuat time tu, so, akhirnya, melaka kembali kepada umat Islam, but, zaman hutang dan kelalaian, and memang ketentuan Allah mengenai kegemilangan dan merosotnya zaman ke satu zaman, akhirnya zaman uthmaniah tumbang tepat 3.3.1946.. huu.. lahirlah Hassan al-Banna, and sekarang ialah zaman kebangkitan ummat Islam..

Alhamdulillah, serba sedikit pasal daulah, yup, our mission, melahirkan daulah Islamiah, sebab apa, sebab dengan daulah sahajalah, semua sistem Islam boleh dipraktikkan.. and dengan daulah Islamiah juga, adanya perlindungan untuk negara2 Islam yang lain, contohnya seperti Palestin sekarang, kalaiu adanya daulah Islamiah, pastinya negara Palestin akan dilindungi and dijaga daripada zionis, kita wajib menolong saudara2 se Islam kita walupun berbeza negara, contoh negara Indon minta tolong malaysia pasal Islam, so, wajib Malaysia tolong, bukankah Islam itu merapatkan ukhuwah dan tidak resist.. but, yeah, kita ke arah itu, insya Allah.. wow, episod 4 ni agak berunsur ilmiah sikit, Alhamdulillah.. hee..

so, petang tu, abang nash datang cemara.. so, kenapa agaknya abg nash datang ek..?? haha.. macam cerita indon dah den tengok.. haha.. ok, insya Allah nanti den sambung lagi.. sebelum tu, perkongsian.. hee..
Al-Ahzab, ayat 3.. selamat mencari. wassalam.. :)


No comments:

Post a Comment