Jom Follow...

Monday, May 28, 2012

20

Bismillah..

Assalamualaikum warahmatullah.. Alhamdulillah syukur kepada Allah, kali ini ada selingan sikit, yeah, lepas agak berbulan2 tidak menge 'post' blog ni, insya Allah kali ini ada masa sikit.. Alhamdulillah, dalam masa beberapa hari ini, tenang sikit bila 10 paper A-level telah pun den dan rakan2 berjaya hadapi.. 6 paper to go, insya Allah.. sama2 doakan yek, 3 A*, 15 points.. insya Allah fly.. Amin..!!

Alhamdulillah, kali ini den bincang sikit pasal azam umur den yang ke 20 ni, insya Allah lagi beberapa hari, genaplah usia den ni yang ke 20, tapi orang still kata muka den ni still nampak macam form 2, form 3 gitu, nak buat macam mana, ada rezeki nampak muda sikit, hehe.. perasan lebih, ok, back to the point, insya Allah, umur 20 ini, den nak buat azam, untuk buat turning points dalam hidup ni, ha..

1. Subuh :

Aha, ini yang paling utama ini, solat la kan, yang paling susah buat den setakat ini untuk istiqamah berjemaah kat surau, erm.. tiada siapa yang perlu disalahkan kalau bukan diri sendiri yang kena usaha lebih untuk bangun sendiri.. so, insya Allah, azam den umur 20 ini, bermula lah saat den boleh bangun subuh sendiri, lepas tu kejutkan pula kawan2 yang lain, sama2 turun jemaah kat surau or masjid, or yang paling penting, on time and jemaah.. insya Allah..

2. Qiam :

aha, yang ini pun best juga ni, qiam, hurm.. agak2nya taun ni berapa kali ek aku qiam..? ade ke? hehe.. insya Allah, kalau boleh, den berazam untuk qiam at least seminggu sekali, kalau dapat hari2, masya Allah.. lagi cantik, tapi, ibadah yang sikit dan berterusan lagi disukai Allah daripada ibadah yang banyak tapi tidak istiqamah, so, kena slow2 motion la dulu, lepas dah jadi kebiasaan, baru senang untuk istiqamah.. insya Allah.. bak kata imam Syafie, amalan yang dilakukan berturut2 selama 40 hari, insya Allah, akan menjadi tabiat dan kebiasaan dalam hidup, so, sama2 azam untuk yang ni jom.. sedangkan Sultan Muhammad al-Fateh tak tinggal qiam sejak umur baligh, tak kan tak nak jadi hebat macam dia kan, SubhanaAllah.. stylo2..

3. Dhuha :

Alhamdulillah, sejak akhir2 ni, amalan dhuha den, not bad la, boleh la, ada la juga tinggal2, tapi still ok lah.. hehe.. insya Allah, den azam untuk dhuha ini, terus istiqamah sebab masa dhuha pun panjang kan, ulama kata, masa dhuha ini, 28 minit lepas waktu syuruk sampai 28 minit sebelum zohor, so, sangat la panjang kan, insya Allah, dimurahkan rezeki oleh Allah, dan rezeki yang hari2 kita terima ini, mendapat keberkatan dari Nya, itulah fadhilat dhuha, sebab tu bagi Nabi, wajib dhuha dengan witir ini, sebagai tanda syukur..

4. Membaca :

Membaca? apahal pula membaca ini, kau tak reti baca ke hape mad?? haha.. insya Allah, azam besar ini, hehe.. bukan tak reti baca, tapi MALAS untuk membaca, sebab tu latest2 ini, post2 den banyak pasal sahabat2 nabi, bukan apa, at least tahu latar belakang sikit2 pasal sahabat2 Nabi yang sangat2 hebat ini, pasal baca ini, skop dia besar la, so, kalau lagi cantik, semua dapat baca, kisah Nabi, sahahat2, negara2 yang bergolak kat luar tu, politik semasa, sukan, blog2 member, macam2 lagi, untuk apa, kerana saat muda2 ini lah nak cari pelbagai macam ilmu, insya Allah, semoga kita sama2 doa kepada Allah, kalau tak silap, sahabat Nabi juga yang pernah cakap, berdoalah kepada Allah supaya tidak menambahkan ilmu yang banyak, tetapi doalah kepada Allah, semoga Allah menambahkan ilmu yang bermanfaat bagi diriku, supaya aku lebih menjadi hambaNya yang bersyukur dan tawaduq kepadaNya.. Amin.. yeah.. :)

5. Hafal Quran :

Ada dok baru2 ini korang tengok kat fb pasal video pertandingan hafazan kat Cairo, peserta dari 110 buah negara semua berkumpul di cairo untuk pertandingan hafazan, remaja dari usia 10 tahun sampai 20 kalau tak silap, yeah, dari 110 buah negara tu, rasanya tak de wakil Malaysia.. huu,, agak sedih kan, tapi terubat sedih bila dapat tengok budak 10 tahun, 2 laki-laki and sorang perempuan, tiga2 ini umur dia 10 tahun, tapi dalam kepala, SubhanAllah, satu Quran tu, fuyoo,, stylo giler,, memang beb, cuba nanti korang try tengok ea, budak perempuan 10 tahun tu dapat n0 2 and salah sorang dari laki2 10 tahun tu dapat no 3, stylo tak stylo, johan tu budak umur 20 kot kalau x silap, tulah, itulah azam den yang ke 5, hafal Quran, kalau x dapat satu Quran, setakat surah2 yang biasa2 dulu la, insya Allah, minta didoakan sama2 k.. Amin..

so, itulah kot rasenya 5 azam budak yang baru nk umur 20 tahun ini, SubhanAllah, teringat time kelas ustazah Kurshiah, 'cube korang try imbas balik, sepanjang usia 20 tahun ini, kalau sehari satu dosa jek yang korang buat, agak2 nye dah berapa banyak dosa dah yang korang dah buat sampai hari ini..' fuh, tajam2.. tu kalau satu sehari, kalau budak nama mad ini, haha.. paham2 jelah yek, so, dikesempatan ini juga, den memohon ampun sangat2 kepada siapa2 yang pernah den sakitkan kati dia ke, ada dendam kat den ke, den mohon ampun sangat2, den xde nak maafkan siapa2 sebab rasanya korang semua tak de pun salah pape kat den, insya ALlah..

Alhamdulillah, semoga dipermudahkan ALlah untuk last 6 paper ni, common guys, ALM 11, ALUK and ALG, semoga kita sama2 semua fly insya Allah, budak2 IMU, insya Allah, buat yang terbaik juga, korang fly lambat jek sikit, tapi still fly insya Allah, buat rakan2 ditempat2 yang lain, yang tengah exam, gambatte kuddasai juga, insya Allah.. boleh2..

akhir kata:

Ingatlah, semua perkara yang baik itu pastinya bermanfaat, mintalah fatwa hati untuk membuat kebaikan, kerana kebaikan itu pasti membawa ketenangan kepada hati dan tidak ada satu pun dosa yang dilakukan memberikan ketenangan kepada jiwa..

wassalam..







No comments:

Post a Comment